Senatorul USR Mihai Gotiu sustine, intr-o interpelare adresata premierului Mihai Tudose, ca Romania poate plati 4 miliarde dolari despagubiri, daca nu isi apara corect sansele in dosarul Rosia Montana.
"Putem pierde litigiul in care Gabriel Resources solicita despagubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru ca n-am fost de acord sa aruncam in aer Rosia Montana, doar daca statul roman nu isi apara corect sansele, pentru a acoperi astfel uriasa mizerie din cel mai mare caz de coruptie din Romania contemporana, daca ne raportam la durata lui in timp, sumele vehiculate si numarul impresionant de politicieni, de la nivel local si pana la nivel central, implicati", arata senatorul Mihai Gotiu, intr-o interpelare adresata premierului.
Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost facuta in contextul in care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatura care reprezinta Romania in disputa cu compania canadiana i-ar fi trimis o scrisoare premierului in care i-ar sugera sa se retraga din arbitraj si sa avizeze proiectul minier de la Rosia Montana.
In interpelare, vicepresedintele Senatului ii solicita lui Mihai Tudose sa confirme sau sa infirme existenta scrisorii si sa prezinte principiile pe care se fundamenteaza apararea statului roman.
De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier in privinta masurilor pe care Guvernul le-a initiat si le sustine pentru dezvoltarea agriculturii (indeosebi cresterea animalelor), turismului si industriilor... mai mult
Luni, 21 August 2017, ora 22:28
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) va trimite marti in somaj tehnic 70 de angajati, din totalul de 100 de salariati ai companiei, ca urmare a incertitudinii prelungite privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana.
"Incepand cu data de 17 februarie 2015, 70% dintre angajatii companiei Rosia Montana Gold Corporation intra in somaj tehnic prin intreruperea temporara a contractului de munca pe termen nedefinit. Masura somajului tehnic este impusa de incertitudinea prelungita privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana, ceea ce determina continuarea programului de reducere a activitatilor si a costurilor companiei", a transmis RMCG.
Totodata, compania a anuntat ca spera ca factorii de decizie din guvern si autoritati de reglementare responsabile de autorizarea dezvoltarii proiectului se vor implica in consultari cat mai curand posibil.
Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia ...citeste mai departe despre "Rosia Montana Gold Corporation trimite acasa 70% din angajati - afla motivul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 15:24
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, joi, la Medias, referitor la proiectul Rosia Montana, ca nu poate accepta ca Romania sa stea "pe un munte de resurse" si, totusi, romanii sa fie "saracii Europei", chiar daca poate accepta ca "s-a gresit in lege", fiind necesara modificarea acesteia.
Ilie Sarbu a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa la Medias, daca este de parere ca protestele fata de proiectul Rosia Montana sunt justificate, el raspunzand negativ, transmite corespondentul Mediafax.
"Au aceasta lacuna a informarii. De-aia nu sunt justificate. Ca sunt greseli, ca s-a gresit in lege, acum de-aia se lucreaza la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e buna. Nu pot accepta sa stam pe un munte de resurse si sa fim saracii Europei. Putem sa alegem drumul in care noi stam pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur si argint, ci de tot ce avem noi, de gaz si de tot, si sa ramanem saracii Europei", a declarat Ilie Sarbu.
In opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "intelepciune".
"Trebuie ca toate lucrurile sa le tratam cu mult mai multa intelepciune. E un termen care nu e agreat in general. Si rezolva multe situatii. Ne-am invatat ca intotdeauna sa le tratam in forta si se vede si in dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu intelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca tara. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar daca manusa era de catifea, nu au dat rezultate. Asa cred ca e si... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:46
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a oferit Institutului National al Patrimoniului din Romania 70 de milioane de dolari pentru restaurarea unor monumente, cu conditia inceperii proiectului de minerit de la Rosia Montana, se arata intr-un acord semnat de institutia romana si compania miniera in 2011.
INP si RMGC se obligau sa pastreze in regim de confidentialitate termenii si conditiile protocolului.
"Partile inteleg si agreeaza faptul ca angajamentul de finantare asumat de catre RMGC prin prezentul protocol, cu privire la elementele de patrimoniu cultural national, este in mod fundamental corelat cu progresul RMGC in dezvoltarea proiectului in fazele de construire si de exploatare", se mai arata in document.
Prima transa de bani, in valoare de 7 milioane de dolari, trebuia platita in termen de cinci zile de la data semnarii contractului subsecvent, iar cea de-a doua, in valoare, de 3 milioane de dolari - pana la data de 10 decembrie 2011.
Restul contributiei, de 60 de milioane de dolari, urma sa fie platit in opt transe in valoare de cate 7,5 milioane de dolari fiecare, plata primei transe urmand sa se faca "in termen de 30 de zile de la data incheierii in mod valabil si a emiterii in favoarea RMGC a ultimei autorizatii de construire ulterior careia si prin implementarea careia etapa de construire a proiectului este finalizata astfel incat sa poata incepe faza exploatarii".
Documentul a fost obtinut in justitie
Protocolul a fost obtinut de ActiveWatch... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:09
Conform "Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro - argentifere din perimetrul Rosia Montana", economia romaneasca ar putea obtine circa 2,3 miliarde de dolari, plus contractele cu furnizorii, estimate la peste 2 miliarde de dolari. In schimb, Rosia Montana Gold Corporation are dreptul de a face exproprieri in numele statului si va folosi in procesul de extractie concentratii de cianuri de pana la 7 ppm (parti pe milion), in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt admise maxim 10 ppm.
Avizat saptamana trecuta de Guvern,legea care reglementeaza contractul Rosia Montana se pregateste sa intre in dezbatere. Tot in "dezbatere" se afla si in Piata Universitatii, unde, seara de seara, peste o mie de protestatari contesta acest contract. Detaliile acordului dintre statul roman si Rosia Montana Gold Corporation risca sa incinga si mai mult spiritele.
"Extractiile" statului din contractul cu canadienii
In urma negocierilor de dinaintea trimiterii proiectului in Parlament, participatia statului creste de la 19,8% la 25%, dupa indeplinirea unor conditii privind accelerarea procedurilor de avizare, iar redeventa urca de la 4% la 6%. In aceste conditii, acest contract ar reflecta sume mai mari in economia romaneasca, dupa cum urmeaza:
- redeventa miniera- 591 de milioane de dolari de dolari
- dividendele- 580 de milioane de dolari
- impozitul pe profit- 445 de milioane de dolari
- impozite pe dividendele nerezidentilor- 368 de... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 08:20
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la sediul USL, ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va fi aprobata solicitarea adresata RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana.
"Guvernul este dispus sa desecretizeze, tine de Compania Rosia Montana Gold Corporation. (...) Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei", a afirmat Plumb.
Ea a reiterat faptul ca USL a solicitat desecretizarea contractului inainte de a ajunge la guvernare.
"E momentul sa discutam despre comportamentul neconstitutional al presedintelui suspendat, Traian Basescu, care s-a transformat intr-un agent de marketing in sustinerea controversatului proiect Rosia Montana. (...) USL inca de cand era in opozitie a sustinut ferm desecretizarea in integrum a acestui contract, in afara de contractul de asociere, acest contract prevede si o licenta de exploatare", a sustinut ministrul Mediului.
Desecretizarea licentelor RMGC, ceruta societatea civila si diverse institutii
Plumb a precizat ca desecretizarea licentelor a fost solicitata de societatea civila si ONG-urile de mediu din Romania si din strainatate.
"Cand... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 16:57
Premierul Victor Ponta anunta ca cere desecretizarea contractului de la Rosia Montana si ca va solicita direct companiei investitoare sa accepte acest demers, spunand ca nu ar fi nimic de ascuns daca acel contract ajuta Romania si i s-a facut lobby "de la cel mai inalt nivel".
Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
"Asa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Rosia Montana. Stiu ca se vor supara multi, stiu ca voi starni din nou musuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o noua diversiune. Am constatat ca foarte multi sunt total dezinteresati sa discutam despre acest contract", a spus Ponta intr-o postare pe Facebook.
El precizeaza ca solicitarea de desecretizare a contractului va fi transmisa dupa ce va discuta cu ministrii implicati.
In luna mai, premierul a declarat ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.
El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 11:14
Premierul Emil Boc sustine ca nu este fanul proiectului Rosia Montana si a anuntat ca are anumite rezerve fata de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana din perspectiva avantajelor pentru statul roman, transmite NewsIn."Nu sunt un fan al acestui proiect. Sunt doua observatii majore. Una tine de mediu si astept ca cei de profil sa se pronunte pentru ca este treaba specialistilor, iar a doua este beneficiul pentru statul roman.
Cred ca actuala forma a contractului nu este cea mai favorabila pentru statul roman. Sunt observatii pe care le-am avut chiar inainte de a fi prim-ministru", a declarat Emil Boc pentru postul public de televiziune.Pe de alta parte, premierul a precizat ca punctul sau de vedere nu este unul definitiv.
"Vom vedea cum vor evolua discutiile pe marginea acestui subiect si imi voi face un punct de vedere", a precizat Boc.
Intrebat daca intentioneaza sa initieze o renegociere a contractului cu Gold Corporation, Boc a raspuns: "Este prematur sa ma pronunt." mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 09:46