Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana. Cat va castiga la final statul roman si ce drepturi primesc canadienii

Rosia Montana. Cat va castiga la final statul roman si ce drepturi primesc canadienii


Conform "Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro - argentifere din perimetrul Rosia Montana", economia romaneasca ar putea obtine circa 2,3 miliarde de dolari, plus contractele cu furnizorii, estimate la peste 2 miliarde de dolari. In schimb, Rosia Montana Gold Corporation are dreptul de a face exproprieri in numele statului si va folosi in procesul de extractie concentratii de cianuri de pana la 7 ppm (parti pe milion), in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt admise maxim 10 ppm.

Avizat saptamana trecuta de Guvern,legea care reglementeaza contractul Rosia Montana se pregateste sa intre in dezbatere. Tot in "dezbatere" se afla si in Piata Universitatii, unde, seara de seara, peste o mie de protestatari contesta acest contract. Detaliile acordului dintre statul roman si Rosia Montana Gold Corporation risca sa incinga si mai mult spiritele.

"Extractiile" statului din contractul cu canadienii

In urma negocierilor de dinaintea trimiterii proiectului in Parlament, participatia statului creste de la 19,8% la 25%, dupa indeplinirea unor conditii privind accelerarea procedurilor de avizare, iar redeventa urca de la 4% la 6%. In aceste conditii, acest contract ar reflecta sume mai mari in economia romaneasca, dupa cum urmeaza:

- redeventa miniera- 591 de milioane de dolari de dolari

- dividendele- 580 de milioane de dolari

- impozitul pe profit- 445 de milioane de dolari

- impozite pe dividendele nerezidentilor- 368 de milioane de dolari

- impozite si contributii asociate salariilor- 200 de milioane de dolari

- accize pe combustibili- 115 milioane de dolari

- alte taxe- 56 de milioane de dolari

- contracte cu furnizorii- 2,9 miliarde de dolari

"In numele statului, va expropriez!"

Conform proiectului de lege, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) va putea expropria cladirile si terenurile care ii sunt necesare in zona de dezvoltare a exploatarii aurifere, actionand ca reprezentant al statului.

Noua lege ar completa Legea minelor cu doua noi articole. Conform primului articol pentru proiectele miniere declarate "de utilitate publica si de interes public national deosebit", asa cum este declarat cel de la Rosia Montana, exproprierea imobilelor necesare se face conform Legii 255/2010. Celalalt mentioneaza ca expropriator este statul roman, dar ca acesta "actioneaza prin titularii licentelor".

Exproprierea se declanseaza prin Hotarare de Guvern, la 30 de zile dupa ce RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) depune o cerere insotita de planul de amplasament al imobilelor vizate, avizat de Agentia Nationala de Cadastru. Dreptul de administrare a imobilelor dobandite prin exproprieri este detinut de Ministerul Economiei.

Cianuri peste media europeana

In ceea ce priveste concentratia de cianura folosita in procesul de extractie, Acordul acordul prevede o concentratie de maximum 7 ppm (parti pe milion - n.r.) pentru cianura din iazul de decantare. Valoarea maxima admisa in Uniunea Europeana este de 10 ppm.

Concentratia este mai mare decat cea "negociata" de fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, care declara in urma cu doi ani ca RMGC propusese un nivel de 5 ppm, iar el a cerut reducerea la 3 ppm, dupa ce a vazut la o mina din Suedia o concentratie maxima admisa de doar doua miligrame pe litru (2 ppm).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3114 ori