Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor nu este in vigoare si va intra din nou in sedinta

Vineri, 30 Martie 2012, ora 20:14
2091 citiri
Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor nu este in vigoare si va intra din nou in sedinta

Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor la minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvern la finele anului trecut, dar nu si publicata in Monitorul Oficial, urmand sa fie din nou prezentata in sedinta de guvern.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, vineri, ca actul normativ nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" si nu a produs astfel efecte juridice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclaritati, a decis ca documentul sa fie reintrodus in circuitul de avizare si semnat de noii ministri, urmand sa fie din nou prezentat Cabinetului.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca ordonanta nu a fost semnata de premierul de atunci, Emil Boc.

La finalul anului trecut, Guvernul a a anuntat ca a decis prin ordonanta de urgenta, dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale, o cota de 20% din taxe urmand sa fie cedata autoritatilor locale.

Actul normativ prevede cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.

Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).

Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data platii, se arata in ordonanta.

In acelasi timp, redeventele pentru veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului vor creste de la 10 la 15%, iar cele pentru inmagazinarea subterana a gazelor de la 3% la 5%.

Pentru substante nemetalifere, roci magnetice, calcar industrial, dolomita, gresie, argila, marna, nisip, piatra ponce, creta, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 0,80 euro pe unitatea de productie miniera, iar pentru bazalt ornamental, marmura, travertin va fi aplicata o redeventa echivalenta in lei a 3,50 euro pe unitatea de productie.

Pentru saruri haloide, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 1 euro pe unitatea de productie.

O cota de 20% din taxe percepute titularilor de licente pentru activitatea de prospectiune, explorare sau exploatare va fi cedata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla perimetrul.

Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Compania Gabriel Resources controleaza 80,68% din capitalul RMGC, participatie la care a ajuns in urma unor majorari succesive de capital, in timp ce Minvest Deva, aflata in portofoliul Ministerului Economiei, detine 19,31% din titluri. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Un document guvernamental prezentat de MEDIAFAX la finele lunii octombrie releva ca Executivul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie la Rosia Montana de la 19,3% la 22,5%, investitorul respingand insa cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul si conditionand suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.

Cele doua parti au discutat trei scenarii, respectiv mentinerea redeventei la 4% si a cotei statului la 19,3%, mentinerea redeventei la 4% si majorarea cotei statului la 25% si cresterea redeventei la 8%, dublu fata de nivelul actual, cu mentinerea cotei statului la 19,3%. Documentul citat releva insa ca investitorii au sustinut ca ultimul scenariu, singurul care prevede majorarea redeventei, nu este acceptabil, avand in vedere "impactul pe profitabilitatea proiectelor miniere si riscul de nefinantabilitate", in consecinta investitorii fiind dispusi doar sa creasca participatia statului in proiect "in limite rezonabile".

Contactat atunci de MEDIAFAX, directorul general al RMGC, Dragos Tanase, a declarat: "In ciuda eventualelor pareri contrare, Romania obtine deja peste jumatate din veniturile generate de proiectul de la Rosia Montana. Suntem insa intotdeauna deschisi sa discutam orice aspect al proiectului minier cu reprezentantii guvernului si intentia noastra este sa dezvoltam un proiect de nivel mondial, de care Romania sa fie mandra. In aceasta etapa nu pot face niciun comentariu specific cu privire la discutiile curente cu guvernul. Ceea ce pot sa spun, ca roman, este ca suntem foarte bucurosi sa aducem beneficii maxime tuturor partilor interesate, inclusiv oamenilor din Rosia Montana, care au mare nevoie de locurile de munca pe care proiectul le va aduce".

In luna august, Ministerul Finantelor a prezentat public un proiect de ordonanta privind cresterea redeventei pentru aur, platina si argint de la 4% la doar 6% din valoarea productiei, act normativ neaprobat de Guvern.

Proiectul de ordonanta a fost elaborat dupa ce presedintele Traian Basescu, care s-a declarat de mai multe ori un sustinator al inceperii exploatarii miniere de la Rosia Montana, a afirmat ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", dar cu conditia sa fie "renegociata partajarea beneficiilor".

Basescu a spus ca este obligatoriu de renegociat contractul pentru exploatarea miniera, mentionand insa ca statul are si alte parghii, deoarece "redeventa este in lege, nu in contract.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#redevente, #minereuri feroase si neferoase, #zacaminte aur Romania , #Guvernul Romaniei