Laszlo Borbely: Statul roman ar fi putut negocia mult mai bine contractul de la Rosia Montana

Marti, 23 August 2011, ora 15:33
1732 citiri
Laszlo Borbely: Statul roman ar fi putut negocia mult mai bine contractul de la Rosia Montana

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca statul roman ar fi putut negocia mult mai bine si mai avantajos contractul cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), privind exploatarea aurului in Muntii Apuseni. 

"Cred ca statul roman, cand a negociat acest contract, il putea negocia mai bine. E loc de mai bine. Ar fi putut sa incheie un contract si mai avantajos pentru statul roman", a spus ministrul Laszlo Borbely, citat de NewsIn.

Acesta a specificat ca Ministerul Mediului nu este in masura sa ceara renegocierea contractului cu RMGC si ca aspectele economice ale contractului se afla in responsabilitatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

In ceea ce priveste exploatarea aurului, Borbely a dat ca exemplu Suedia, unde exista patru mine de acest fel si care folosesc o tehnologie avansata.

"Eu am spus de la preluarea mandatului acelasi lucru: nu o sa propun Guvernului o hotarare de guvern privind avizul de mediu decat daca sunt convins suta la suta ca acest aviz de mediu nu dauneaza mediului sanatos. Sa fie foarte clar.

In al doilea rand, nu o sa propun aceasta HG decat daca investitorul accepta unele conditii. Si aceste conditii le-am impus eu.

Pentru ca am avut ocazia sa ma duc in alte tari, in Suedia chiar acum am discutat cu ministrul suedez, care imi va trimite un material si mai detaliat in legatura cu acea tehnologie care reduce procentul de cianura in asa fel incat atunci cand ajunge in lacul de acumulare nu mai este poluant pentru natura", a precizat Borbely.

Ministrul Mediului a afirmat totodata ca acel procent care arata concentratia de cianura din steril este de pana la 50 (ppm), in SUA, Canada, Australia, Africa, de exemplu, pe cand in Uniunea Europeana valoarea maxima admisa pentru concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid, la punctul de descarcare al sterilului in iaz, este de 10 ppm.

"Investitorul (RMGC, n.r.) a propus in jur de 5. Eu le-am spus ca nu sunt multumit cu 5, este la jumatate fata de cat prevede UE.

Nu sunt multumit cu 5 pentru ca am fost in Suedia si am vazut tehnologii mai performante si le-am adresat o scrisoare si o sa avem discutii cu toti inginerii, tehnicienii, si din partea investitorului, si din partea ministerului, ca sa ajungem la o formula mai jos de 5", a specificat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, compania Rosia Montana Gold Corporation a acceptat din principiu ca banii pentru renaturare sa nu fie dati statului roman in ultimii ani de exploatare, ci inca din primii ani de exploatare a zacamantului aurifer, fiind vorba de 150-160 milioane dolari.

Ministrul Mediului si Padurilor a subliniat totodata ca va propune Guvernului spre avizare proiectul Rosia Montana doar in cazul in care investitorul va respecta cele mai bune practice in ceea ce priveste mineritul.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana a inceput in decembrie 2004, iar in iulie 2006, SC Rosia Montana Gold Corporation SA a depus Raportul la studiul de evaluare a impactului. In cadrul procedurii, s-au organizat 14 dezbateri publice in Romania si doua dezbateri publice in Ungaria, in perioada 24 iulie 2006-29 august 2006.

De asemenea, Ministerul Mediului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa transmita notificari catre statele posibil afectate (Ungaria, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Slovacia). 

#laszlo borbely, # rosia montana exploatare aur, # aur , #stiri Laszlo Borbely