Romania are 700 tone de aur si 2.000 tone de argint

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:28
1588 citiri
Romania are 700 tone de aur si 2.000 tone de argint

Romania are rezerve de aproximativ 700 de tone de aur si 2.000 de tone de argint, conform datelor primite de la companiile din domeniu, conform NewsIn.

"Rezervele totale de aur ale tarii sunt informatii clasificate, dar sunt companii care au facut publice zacamintele unde au licente. Astfel, sunt 700 tone de aur si 2.000 de tone de argint. Sunt zacamintele Rosia Poienii, Rosia Montana, Certej si Baita Craciunesti", a precizat Patruti.

Premierul Emil Boc a afirmat recent, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia.

"La nivel economic trebuie reevaluat acest contract (cu Rosia Montana - n.r.) din perspectiva redeventelor pentru aur care sunt in Europa.

Eu cred ca Romania are o redeventa scazuta inca in raport cu ceea ce se poate in comparatie si cu celelalte state din Europa. Acum este 4% redeventa la aur.

Eu cred ca redeventa poate fi majorata (…) Ministerul Economiei a si publicat, din cate am inteles, pe site contractul Rosia Montana asa cum a existat o solicitare in societatea romaneasca", a spus Boc.

"Vom avea in Guvern cat de repede un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur", a anuntat Boc.

Traian Basescu le-a spus duminica trecuta tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa.

"Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa. Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii. (...)

Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aur, #argint, #rezerva aur, #rezerva argint, #exploatare miniera, #mina, #rosia montana , #stiri Emil Boc