Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a cumparat 300.000 de tone de grau din Ucraina, Romania si Rusia la o licitatie organizata in data de 8 ianuarie, la un pret mediu de 245,71 dolari, inclusiv livrarea, informeaza UkrAgroConsult.
In carul acestei licitatii, GASC a cumparat 60.000 de tone de grau din Ucraina la un pret de 245,93 dolari pe tona, inclusiv livrarea, 120.000 de tone de grau din Romania (60.000 de tone de la Ameropa BV si alte 60.000 de tone de la COFCO) la pretul de 245,59 dolari pe tona, inclusiv livrarea, si alte 120.000 de tone de grau din Rusia - 60.000 de tone cu 245,45 dolari/tona, inclusiv livrarea, si 60.000 de tone la 245,98 dolari/tona, inclusiv livrarea.
Graul ar urma sa fie livrat in perioada 18 - 29 februarie 2020.
La precedenta licitatie, organizata de GASC in data de 10 decembrie 2019, Egiptul a cumparat 355.000 de tone de grau din Ucraina, Romania si Franta cu livrare in perioada 5 - 15 februarie 2020, la un pret mediu de 238,19 dolari pe tona, inclusiv livrarea.
Egiptul este cel mai mare cumparator mondial de grau, un produs de baza necesar pentru a mentine programul de subventionare a painii, de care depind zeci de milioane de egipteni.
Romania a reusit sa se claseze si in 2019 pe primul loc in Uniunea Europeana la floarea soarelui si din punct de vedere al suprafetei cultivate, dar si al productiei, cu un total... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 12:47
Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat joi o cantitate de 240.000 de tone de grau din Rusia si Romania, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.
GASC a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania, continuand dominatia graului de la Marea Neagra, care a reprezentat si la precedentele licitatii cea mai mare parte din cantitatea achizitionata de autoritatile de la Cairo, transmite Reuters.
Livrarile vor fi efectuate in perioada 11 - 20 septembrie.
Pretul mediu platit de GASC este de 253 de dolari pe tona FOB (Free on Board - pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord - n. r.), in crestere fata de pretul mediu de 217 dolari pe tona, platit la precedenta licitatie pentru 60.000 de tone de grau din Rusia.
Confuzia privind politica Egiptului in domeniul cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) a provocat anul trecut turbulente pe pietele globale de grau, incheiate doar in urma deciziei Guvernului egiptean de a renunta la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau, dupa trei licitatii care au trebuit sa fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:30
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a comentat vineri decizia Egiptului de a refuza un transport de grau din tara noastra.
Ministrul sustine ca egiptenii au interpretat intentionat gresit analizele la graul romanesc pentru a accepta o oferta mai ieftina.
"Se pare ca ar fi o interpretare gresita, ca sa spun asa, a operatorilor din Egipt, in conditiile in care au aparut oferte favorabile din partea altor operatori din lume. Aplica o politica de exigenta maxima.
Noi putem verifica cu autoritatile, dar sunt operatori economici care aplica astfel de ...citeste mai departe despre "Egiptul ne-a refuzat graul pe motiv ca e infestat. Ce spune ministrul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 14:56
Egiptul a refuzat Romaniei o cantitate de 63.000 de tone de grau pe motiv ca e contaminat de ciuperca numita "Cornul secarei".
Controlul a avut loc in portul Constanta, unde s-a depistat ca cerealele nu sunt bune pentru consum, transmite Reuters.
Este pentru prima data cand Egiptul respinge marfa direct de la sursa. Pana acum, incarcaturile erau verificate cand ajungeau la destinatie.
Situatia e grava. "E o catastrofa, avem cu totii probleme. Inteleg ca mai e ceva in neregula cu un transport din Rusia si cu altul din Romania", a explicat un trader. Altul a mentionat ca refuzul incarcaturilor va provoca o lovitura financiara pentru Egipt, caci aceasta tara nu va fi capabila sa mai importe volume mari de cereale si sa satisfaca ...citeste mai departe despre "Egiptul a refuzat 63.000 de tone de grau din Romania din cauza unei ciuperci: E o catastrofa!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 12:13
Egiptul a cumparat vineri 60.000 de tone de grau romanesc de la traderul Nidera, pentru care a platit 13,38 milioane dolari, conform unui anunt postat pe site-ul Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt.
Pretul pe tona a fost de 223,09 dolari, sub pretul mediu de 237,96 dolari pe care autoritatile egiptene l-au platit in februarie pentru graul romanesc.
Succes pentru agricultura: Exporturile de grau, porumb si orz s-au majorat cu 20%
Tot vineri, Egiptul, cel mai mare ...citeste mai departe despre "Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc intr-o singura zi - Cate milioane de dolari a platit" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 18:02
Autoritatile egiptene au cumparat miercuri inca 60.000 de tone de grau din Romania, pentru care au platit aproape 15,6 milioane de dolari, dupa ce la sfarsitul lunii trecute au achizitionat o cantitate similara, la un pret de aproximativ 15,5 milioane de dolari.
Cele 60.000 de tone de grau romanesc au fost cumparate de la traderul american de cereale Bunge, conform unui anunt postat pe site-ul Autoritatii Generale pentru Aprovizionare (GASC). Pretul pe tona a fost de 259,88 de dolari, peste cel de 257,77 de dolari platit la licitatia din august, informeaza Mediafax.
Tot miercuri, Egiptul a mai achizitionat 60.000 de tone de grau de la traderul francez Graniet, la un pret de 257,9 dolari/tona.
Preturile nu includ taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face in perioada 1-10 octombrie.
Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumparat deja anul acesta peste 480.000 tone de grau romanesc, conform calculelor MEDIAFAX, pe baza datelor GASC si ale Ziarului Financiar. Pretul de achizitie a variat intre 255,88 dolari/tona si 263,35 dolari/tona.
Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:58
Romania va exporta 120.000 de tone de grau in Egipt, la inceputul lunii decembrie, urmand sa primeasca pentru cereale aproape 42 de milioane de dolari.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat 300.000 de tone de grau din Romania si din Franta, cerealele urmand sa fie livrate in perioada 1-10 decembrie, a anuntat principalul cumparator guvernamental egiptean, miercuri, potrivit agentiei Reuters, citata de Egypt Independent.
Astfel, 60.000 de tone de grau au fost cumparate de la firma Toepfer - firma germana internationala cu circa 40 de filiale in intreaga lume. Celelalte 60.000 de tone de cereale au fost achizitionate de la firma Ameropa - firma elvetiana cu afaceri in 26 de tari din intreaga lume, care detine firma Comcereal Constanta.
Citeste mai multe despre Romania exporta 120.000 de tone de grau in Egipt. Vezi cati bani primeste pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 19:07
Romania a reusit sa sparga monopolul detinut de Rusia, dupa ce autoritatile de la Cairo au decis sa cumpere 60.000 de tone de grau romanesc prin compania Toepfer International, anunta NewsIn.Egiptul importa anual 10 milioane de tone de grau.Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a organizat a treia licitatie in zece zile pentru a cumpara 240.000 de tone de grau.
Rusia a castigat la aceasta licitatie un nou contract de funizare a 180.000 de tone din aceasta cantitate.
De la inceputul lunii iulie, de cand Moscova a ridicat interdictia pentru exporturile de grau, Egiptul a cumparat deja 900.000 de tone de grane numai de la Rusia.Totusi, pretul mai mare cerut de Rusia pentru grau a pus in ecuatie si Romania pentru restul de 60.000 de tone din comanda Egiptului.Cu un pret de 262,50 de dolari tona, fara taxe de transport, graul romanesc oferit de Toepfer a egalat sau a batut cele mai ieftine propuneri in ceea ce priveste graul rusesc, iar Romania a intrat in carti si in ceea ce priveste pretul de transport, scrie Agrimoney.com.Victoria la licitatie era de mult asteptata de Romania, care in urma cu un an era pe punctul de a fi plasata pe lista furnizorilor aprobati de Egipt, dar seceta din zona Marii Negre a determinat pana la urma autoritatile egiptene sa evalueze mai precaut tranzactiile in aceasta regiune.In ceea ce priveste victoria pe piata din Iordania, luna trecuta, ea a fost facilitata de emergenta in Romania a unei ambitioase familii libaneze cu... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 09:33