Intalnire de taina la Mamaia a speculantilor de cereale. Cartelul graului, confirmat de presedintele Basescu

Miercuri, 21 August 2013, ora 12:15
2820 citiri
Intalnire de taina la Mamaia a speculantilor de cereale. Cartelul graului, confirmat de presedintele Basescu

Informatiile Business24 privind o intalnire a comerciantilor si traderilor de cereale la Mamaia a fost confirmata de presedintele Traian Basescu intr-o declatie publica facuta la Fundulea, in judetul Calarasi.

"Exista diferente de achizitii sunt de 1 euro, la acelasi siloz. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui sesizata si de Guvern si de Consiliul Concurentei?", a declarat seful statului in cadrul unei vizite la o ferma din localitatea Fundulea, judetul Calarasi.

Presedintele a explicat si motivul pentru care cei cinci mari traderii de pe piata din Romania prefera sa mentina pretul cerealelor la un nivel scazut: cumpara in Romania cu 150-160 de euro tona si il vand in Egipt cu 190 euro/tona.

Presedintele Romaniei confirma practic informatiile publicate de Business24 potrivit carora Ministerul Agriculturii ancheteaza un cartel al speculantilor de pe piata cerealelor din Romania.

"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

"Jocurile" pe piata locala a cerealelor le fac marii traderi internationali: Cargill, Bunge, Glencore si Alfred Toepfer

Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce s-a facut analiza pretul practicat pe bursele europene.

"Pe mine ma socheaza faptul ca piata romaneasca este la diferenta destul de mare de piata europeana. Asta este foarte ciudat", a precizat secretarul de stat la MInisterul Agriculturii.

Ba mai mult decat atat, a atras atentia si faptul ca toti comerciantii si traderii practica exact acelasi pret pentru grau: 160 de euro/tona.

"Daca dau toti 160 de euro pe tona este clar ca este o intelegere. Daca da unul 165, altul 158, atunci putem spune ca este o piata corecta, dar daca este un pret "mercurian" 160 de euro toata lumea este clar ca este o intelegere", a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Basescu: Ori proasta guvernare, ori...

Traian Basescu a subliniat si o serie de cauze care genereaza situatia dificila in care se afla agricultorii romani in prezent, desi s-a inregistrat cea mai mare productie la cereale din ultimii opt ani.

"Eu, ca om care priveste cu atentie la acest sector, nu pot sa spun decat: ori este proasta guvernare, ori ministrul agriculturii care trebuia sa il informeze pe premier a vrut sa ii favorizeze pe achizitori. Era previzibil ca va fi o productie mai buna decat anul trecut, ca pretul de achizite va fi pus sub presiune, atunci cum sa scoti posibilitatea ca producatorii agricoli sa isi puna in silozuri pentru o mai buna valorificare la toamna?", a subliniat presedintele Basescu.

#Basescu declaratii agricultura, #Basescu recolta cereale, #Basescu cartel grau, #Basescu probleme agricultura , #Agricultura