Romania detroneaza monopolul Rusiei pe piata furnizorilor de grau ai Egiptului

Vineri, 05 August 2011, ora 09:33
1611 citiri
Romania detroneaza monopolul Rusiei pe piata furnizorilor de grau ai Egiptului

Romania a reusit sa sparga monopolul detinut de Rusia, dupa ce autoritatile de la Cairo au decis sa cumpere 60.000 de tone de grau romanesc prin compania Toepfer International, anunta NewsIn.

Egiptul importa anual 10 milioane de tone de grau.

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a organizat a treia licitatie in zece zile pentru a cumpara 240.000 de tone de grau.

Rusia a castigat la aceasta licitatie un nou contract de funizare a 180.000 de tone din aceasta cantitate.

De la inceputul lunii iulie, de cand Moscova a ridicat interdictia pentru exporturile de grau, Egiptul a cumparat deja 900.000 de tone de grane numai de la Rusia.

Totusi, pretul mai mare cerut de Rusia pentru grau a pus in ecuatie si Romania pentru restul de 60.000 de tone din comanda Egiptului.

Cu un pret de 262,50 de dolari tona, fara taxe de transport, graul romanesc oferit de Toepfer a egalat sau a batut cele mai ieftine propuneri in ceea ce priveste graul rusesc, iar Romania a intrat in carti si in ceea ce priveste pretul de transport, scrie Agrimoney.com.

Victoria la licitatie era de mult asteptata de Romania, care in urma cu un an era pe punctul de a fi plasata pe lista furnizorilor aprobati de Egipt, dar seceta din zona Marii Negre a determinat pana la urma autoritatile egiptene sa evalueze mai precaut tranzactiile in aceasta regiune.

In ceea ce priveste victoria pe piata din Iordania, luna trecuta, ea a fost facilitata de emergenta in Romania a unei ambitioase familii libaneze cu traditii in comert, a declarat o sursa familiara cu dinamica pietei central-europene. Deocamdata nu se stie daca aceeasi familie a avut vreun cuvant de spus in contractul obtinut in Egipt, scrie Agrimoney.com.

Pretul oferit GASC, echivalent cu circa 185 de euro pe tona, "pare o vanzare agresiva", a comentat sursa Agrimoney.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#furnizori grau, #monopol rusia, #piata grau, #romania , #Romania