Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, si extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
Proiectul a fost adoptat de Senat in 21 octombrie, iar Camera Deputatilor este for decizional.
El a fost initiat de cinci deputati PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).
"Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri - cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) -, atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung", se mentiona in expunerea de motive.
Cota generala de TVA a scazut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 12:07
Sistemul de TVA al Uniunii Europene va fi mai bine echipat pentru a face fata fraudelor din sectorul comertului electronic, ca urmare a noilor norme convenite vineri de ministrii de Finante din statele membre, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acordul pune la dispozitia autoritatilor antifrauda, pentru prima data, date relevante cu privire la achizitiile online pentru a le ajuta in lupta lor impotriva fraudelor in materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an in UE. Alte decizii adoptate astazi de ministrii europeni de Finante in domeniul TVA vor contribui la reducerea birocratiei pentru IMM-uri si vor simplifica normele in materie de TVA si de accize pentru fortele armate ale statelor membre ale UE.
"Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de masuri vizand simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilitatilor de frauda si facilitarea activitatilor comerciale licite. Este clar ca statele membre sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste aceste obiective si sper ca aceasta dinamica poate duce la o reforma ampla a intregii legislatii care sta la baza sistemului", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Noile norme convenite astazi vor intari capacitatea statelor membre de a lupta impotriva fraudelor in materie de TVA din domeniul comertului... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:48
Verificarea regulata a potentialului de risc al partenerilor de business devine din ce in ce mai stringenta. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) aplica, deja de cativa ani, principiul preluat din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene care stabileste ca, atunci cand are loc o evaziune in domeniul TVA, partile implicate in tranzactie "stiau sau ar fi trebuit sa stie" ca participa la evaziune fiscala.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, si Codul fiscal confera in mod specific ANAF dreptul de a refuza deducerea TVA daca aceasta demonstreaza, dincolo de orice indoiala, ca o companie stia sau ar fi trebuit sa stie ca achizitia efectuata era implicata intr-o frauda privind TVA, indiferent de etapa din lantul de livrari/prestari in care a intervenit. Acelasi principiu se aplica insa si pentru livrarile intracomunitare, in special in cazul bunurilor care sunt transportate in afara Romaniei de catre client.
In acest caz, suspiciunile ce ar putea plana asupra unei persoane juridice in lipsa verificarii clientilor pot duce la anularea aplicarii scutirii de TVA, in masura in care clientii nu transporta bunurile respective in alt stat membru UE.
Astfel, devine absolut necesara verificarea regulata a potentialului de risc al partenerilor de business. Companiile sunt nevoite sa demonstreze ca au efectuat investigatii rezonabile asupra partenerilor de afaceri, spre exemplu cu privire la statutul fiscal, reputatia, istoricul procesual, datoriile, sediul, numarul... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 11:58
Comisia Europeana a anuntat lansarea instrumentului de analiza a retelelor de tranzactii (Transaction Network Analysis - TNA), care le va permite statelor membre sa faca rapid schimb de date cu privire la TVA si sa prelucreze in comun aceste date, detectand astfel mai repede retelele suspecte, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Instrumentul, dezvoltat printr-o colaborare stransa intre statele membre si Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiata si intre expertii retelei UE din domeniul antifrauda (Eurofisc) in ceea ce priveste analizarea in comun a informatiilor, astfel incat fraudele de tip "carusel" privind TVA sa poata fi detectate si interceptate cat mai rapid si mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea si schimbul de informatii dintre autoritatile fiscale nationale, permitandu-le functionarilor Eurofisc sa verifice informatiile in raport cu cazierele judiciare, bazele de date si informatiile detinute de Europol si OLAF, agentia antifrauda a UE, si sa coordoneze anchete transfrontaliere.
Initiativa CE are loc in urma unor anchete recente din presa, care au scos din nou in evidenta costurile uriase ale fraudei in domeniul TVA pentru finantele publice, precum si faptul ca bandele infractionale se imbogatesc pe seama contribuabililor onesti, precizeaza CE. Lansarea instrumentului face parte din eforturile sustinute ale executivului comunitar de a institui un sistem de TVA modern si invulnerabil la fraude.
"Frauda in domeniul TVA... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 10:08
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 24 septembrie 2018, prelungirea perioadei de aplicare a mecanismului optional de taxare inversa in legatura cu operatiunile cu bunuri si servicii care prezinta risc de frauda, o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniu, informeaza PwC.
In Romania, cerealele, telefoanele mobile si imobilele sunt doar cateva exemple de produse supuse taxarii inverse, a carei aplicabilitate urma sa expire la data de 31 decembrie 2018.
"Conform celui mai recent studiu asupra colectarii TVA, lansat de Comisia Europeana, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro in anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul Romaniei, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE. In acest context, extinderea taxarii inverse pentru operatiunile cu risc de frauda pana la data de 30 iunie 2022 este o masura utila si precisa pentru combaterea fraudei in domeniul TVA. In mod similar, digitalizarea ANAF, cu accent pe implementarea protocolului SAF-T, ar putea constitui o metoda moderna de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT. Asteptam ca Ministerul Finantelor Publice sa transpuna Directiva in legislatia locala in cel mai scurt timp posibil", a afirmat Daniel Anghel, Partener, liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania.
Romania a sustinut propunerea de directiva care permite statelor membre ce... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 10:46
Deficitul de incasare a taxei pe valoare adaugata a crescut in 2016 fata de nivelul inregistrat in 2015 in Romania, iar neconformarea in materie de TVA s-a majorat, desi cota standard pentru acest impozit s-a redus de la 24% la 20%.
"In anul 2016, Romania s-a situat din nou pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, cu un deficit de incasare a TVA de 35,88%. Ingrijorator este ca deficitul de incasare a taxei pe valoare adaugata a crescut in 2016 fata de nivelul inregistrat in 2015 in Romania, in timp ce majoritatea statelor membre au inregistrat scaderi ale acestui indicator. Cea mai buna performanta a fost inregistrata de vecinii bulgari. Potrivit studiului publicat de Comisia Europeana, desi cota standard de TVA a fost redusa in Romania in anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea in materie de TVA a crescut, contribuind in mod negativ la deficitul de incasare a TVA", precizeaza specialistii companiei, potrivit unui comunicat al PwC remis luni AGERPRES.
Conform celui mai recent studiu asupra colectarii taxei pe valoare adaugata (TVA), lansat de Comisia Europeana, neincasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde euro in anul 2016 pentru bugetul Romaniei. La nivelul UE, valoarea pierderilor de TVA s-a ridicat la 147,1 miliarde euro, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 12,3%.
Toate cele 6 state din Europa Centrala si de Est (ECE), respectiv Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Estonia si... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 15:41
Tarile Uniunii Europene au pierdut in 2016 venituri de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeana.
Asa-numitul "deficit de incasare a TVA-ului" indica diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv.
Desi statele membre au depus eforturi considerabile pentru a imbunatati colectarea TVA-ului, din cifre reiese ca sunt necesare o reforma a sistemului TVA actual al UE si o mai buna cooperare la nivelul Uniunii, astfel incat statele membre sa poata utiliza la maximum veniturile din TVA in bugetele lor.
In termeni nominali, deficitul de incasare a TVA-ului a scazut cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in anul precedent. Performantele individuale ale statelor membre variaza inca in mod semnificativ.
Deficitul de incasare a TVA-ului a scazut in 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda inregistrand performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
Cu toate acestea, deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:21
Politiile germana, olandeza si poloneza, in colaborare cu fortele de ordine ale altor tari europene, au arestat, joi, 27 de persoane implicate intr-o retea acuzata de deturnarea a 320 de milioane de euro prin fraudarea TVA.
Circa 50 de perchezitii au fost efectuate in cursul acestei operatiuni coordonate intre 15 tari europene, cuprinzand si Belgia, Marea Britanie, Republica Ceha, Danemarca si Franta, a indicat Agentia de cooperare judiciara a UE Eurojust, cu sediul la Haga.
"Aceasta actiune comuna, codificata Operatiunea Vertigo 3, face ...citeste mai departe despre "O retea europeana de fraudare a TVA a fost anihilata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 09:18
Solutia cea mai eficienta de combatere a fraudei de TVA este taxarea inversa. Solutia are atat de multe avantaje incat nu putem sa nu ne intrebam de ce nu este folosita, mai ales ca ea este cunoscuta de foarte mult timp.
Raspunsul tine de frauda in retail, frauda care poate si ea sa fie, in principal, de doua tipuri.
Primul tip de frauda este si cel cu care ne intalnim astazi cel mai des in viata reala: vanzari nefiscalizate. Ma refer aici in principal la HoReCa (restaurante, hoteluri), servicii (de la frizerie la cabinetul medical), dar si vanzari de bunuri, in special maruntisuri, de catre magazine mici - problema fiind in mare masura rezolvata in cazul marilor lanturi de retail.
Cititi mai multe despre TVA la incasarea facturii - Masuri de combatere a fraudei in retail pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 10:08