Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Split TVA, inca o masura pompieristica de la Guvern care ne va crea probleme la Bruxelles. De ce nu ne putem compara cu UK

Split TVA, inca o masura pompieristica de la Guvern care ne va crea probleme la Bruxelles. De ce nu ne putem compara cu UK
Guvernul Tudose, prin vocea ministrului Ilan Laufer, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca de la 1 septembrie absolut toate firmele din Romania vor fi obligate sa-si creeze un cont separat de TVA care se va numi Split TVA.

"Statul roman doreste sa reduca evaziunea pe TVA si, in acest moment, in ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta inseamna ca pierdem anual undeva intre 16 si 20 de miliarde de lei ca si impact. Dorinta este ca, de la 1 septembrie acest an, sa se creeze un cont separat de TVA care se va numi 'Split VAT'.

Veti avea un cont de unde veti lucra cu TVA-ul, atunci cand achizitionati sau cand faceti plati, dar din acel cont nu veti putea sa retrageti banii. Acestia vor fi blocati pentru transferul de TVA catre furnizor sau catre stat", a explicat initiativa ministrul Laufer, vineri, intr-o conferinta de presa.

Ideea se pare insa ca nu e tocmai stralucita, pentru ca ne va crea probleme cu UE si nu se poate pune in aplicare atat de rapid cum ar vrea Executivul PSD.

"Intentia Guvernului de a introduce de la 1 septembrie 2017 split tva (obligarea companiilor din Romania sa isi creeze conturi separate pentru plata TVA) va reprezenta un nou moment stanjenitor pentru Guvernul Dragnea II, deoarece propunerea pur si simplu nu poate intra in vigoare la termenul anuntat", sustine Hilde Brandl, arhitect si presedinte al organizatiei oamenilor de afaceri din PNL Bucuresti, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Liberala explica de ce, in opinia sa, split TVA este "o noua masura pompieristica in razboiul PSD cu Romania":

"Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa obtina avizul Comisiei Europene si o derogare de la Directiva 112/TVA.

Pentru asta, Guvernul trebuie sa prezinte Comisiei un studiu independent care sa demonstreze ca firmele care functioneaza in Romania se fac vinovate de o frauda semnificativa care afecteaza intr-un procent urias incasarile la buget.

Acest studiu nu exista si este imposibil de realizat profesionist in mai putin de doua luni".

In plus, "split TVA" este o noua masura pe care Guvernul vrea sa o ia fara ca inainte sa se fi consultat cu mediul de afaceri si fara a avea un studiu de impact care sa arate exact care vor fi efectele modificarilor.

Comparatia mincinoasa cu UK

In sustinerea proiectului fiscal, ministrul Laufer a mai spus vineri ca "este aplicat si in alte tari, urmand sa fie introdus si in Marea Britanie, si deja aplicat in Polonia de o perioada ...citeste mai departe despre "Split TVA, inca o masura pompieristica de la Guvern care ne va crea probleme la Bruxelles. De ce nu ne putem compara cu UK" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 913 ori