Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grand Theft Europe: cum fura infractorii fiscali miliarde de euro

Grand Theft Europe: cum fura infractorii fiscali miliarde de euro

Suna ca o poveste dintr-un thriller, dar este realitatea: prin fraude cu platile TVA, bugetele tarilor europene sunt furate anual cu 50 de miliarde de euro.

Bande organizate de infractori se folosesc de asa-numite carusele cu platile taxei pe valoarea adaugata pentru a comite fraude fiscale de mare amploare. Aceasta este concluzia unei anchete efectuate de 63 de jurnalisti din 30 de tari. Sub conducerea retelei de investigatii "Correctiv", au fost luate urmele acestor inselaciuni la nivelul intregii Europe. La proiect participa 35 de institutii de presa europene.

Ar fi cea mai mare frauda fiscala aflata pe rol in Europa, relateaza "Correctiv": "Bande organizate de infractori jefuiesc bugetele statelor din UE in fiecare an cu 50 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Comisiei Europene".

Trucul este urmatorul: prin crearea acestor carusele cu platile TVA, infractorii primesc inapoi de la autoritatile fiscale taxe pe care ei nu le-au platit deloc anterior. Pentru a obtine aceste restituiri ilegale, se creeaza adesea structuri comerciale complicate cu sedii in mai multe tari europene.

Iar inselaciunea se desfasoara astfel: o firma comerciala dintr-un lant masiv de productie si aprovizionare nu transmite mai departe fiscului taxele pe valoarea adaugata platite de clienti. Clientii recupereaza apoi in tara din care provin acest TVA platit de ei in avans la cumparare. Dupa mai multe tranzactii de acest tip, produsul achizitionat este revandut vanzatorului initial. Iar acesta dispare rapid de pe radarele fiscului, pentru ca de regula nu este vorba decat de o firma fantoma, cu adresa la o casuta postala. Pagubele sunt suportate de oficiile fiscale, care fie nu au primit banii pe TVA cuveniti, fie au restituit eronat sume platite chipurile in avans de infractori.

Germania blocheaza gasirea unei solutii

Doar in Germania, pagubele generate de aceste carusele fiscale ar fi cuprinse intre cinci si 14 miliarde de euro anual. Potrivit rezultatelor anchetei efectuate de jurnalisti, autoritatile fiscale europene sunt pacalite in prezent cel mai des cu fraude privind certificatele de curent electric ecologic. Alte produse folosite frecvent la aceste fraude de tip carusel sunt telefoanele mobile, consolele de jocuri, catozii de cupru si certificatele de poluare cu CO2.

Problema este ca Germania si Marea Britanie blocheaza in prezent combaterea efectiva a acestor practici ilegale si prin aceasta combaterea criminalitatii organizate. Televiziunea publica ...citeste mai departe despre "Grand Theft Europe: cum fura infractorii fiscali miliarde de euro" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 915 ori