Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 25,96%, la sfarsitul lunii noiembrie, in crestere cu 1,4% fata de octombrie, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.
Romania a atras 4,98 miliarde de euro, pana la sfarsitul lui noiembrie, ceea ce reprezinta 25,96% din fondurile structurale si de coeziune alocate in perioada 2007-2020. In octombrie, rata de absorbtie a fost de 24,56%, astfel ca luna trecuta cresterea a fost de 1,4%.
In ceea ce priveste declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana acestea sunt in valoare de 5,15 miliarde de euro (26,83%), fata de 4,96 miliarde de euro (25,85%) in octombrie.
Cea mai mare rata de absorbtie se inregistreaza pe Programul Operational Regional - 44,19% (1,64 miliarde de euro), unde cresterea a fost de 1,8%.
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a avut cea mai mare crestere in procente in noiembrie - 3,05%, de la 14,45% (369 milioane de euro) la 17,50% (447 milioane de euro).
POS Transport, POS Mediu si Programul Operational Asistenta Tehnica au avut cresteri sub un procent
Platile interne catre beneficiari au ajuns la 32,53 miliarde de lei (34,15%), in noiembrie, fata de 31,21 miliarde de lei (32,48%) in octombrie.
Ministrul Eugen Teodorovici si-a propus la preluarea mandatului, in decembrie 2012, o rata de absorbtie de 50% pana la sfarsitul anului 2013.
In luna martie, la Conferinta MEDIAFAX Talks about SMEs,... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:59
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si-a exprimat joi, la Parlament, speranta ca Romania sa aiba la finalul lunii iulie o rata de absorbtie a fondurilor europene de 25%.
"Rata absorbtiei per total perioada Romania 2013 la finalul lunii mai - 15,18%. Imi mentin tinta ca pana la finalul anului sa se ajunga la o absorbtie de 50%. Sper ca pana la finalul lunii iulie sa avem undeva la 25%, ceea ce imi da mari sperante ca pana la final de an putem atinge ceea ce am spus initial - 50%", a spus Teodorovici.
Potrivit ministrului, principala cauza a slabei absorbtii de fonduri a fost birocratia din Romania si lipsa de asumare a raspunderii, dar si faptul ca s-a "actionat lent".
Teodorovici a precizat ca doreste simplificarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene.
Abrogarea Ordinului privind achizitiile publice
"Daca noi, ca administratie, vom fi mai eficienti sau vom actiona asa cum trebuie sa actionam, categoric firmele vor trebui sa lucreze asa cum scrie in contract, daca este sa fim foarte exigenti. Principalul motiv este partea de birocratie pe care Romania inca o are, de care inca Romania sufera, lipsa de asumare a raspunderii. Daca este sa simplificam, trebuie sa asumam aceasta decizie. Punem foarte multe lucruri in discutie si actionam de multe ori foarte lent.
Am dat acum un exemplu si vorbeam zilele trecute de faptul ca vrem sa simplificam, de fapt sa eliminam acea procedura de achizitie la privati. Deja se nasc fel de fel de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:17
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, miercuri, ca rata de absorbtie pe coeziune, raportat la cererile de rambursare transmise de partea romana Bruxelles-ului, este de 12,6% si ar putea ajunge in jur de 15% pana la sfarsitul anului.
"Ieri seara am aflat ca va fi in masura Comisia Europeana sa transmita sume din cererile de rambursare transmise pe programul Mediu si axa 2 din Programul Operational Regional, sume care vor intra la buget si procentul de absorbtie va creste", a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa.
El a spus nu stie daca se vor mai putea realiza pana la sfarsitului anului de catre Comisia Europeana platile aferente cererilor de rambursare transmise pentru POSDRU. "Va mai fi o misiune de audit la sfarsit de ianuarie, inceput de februarie, si daca se va solda cu rezultate pozitive, programul va fi complet deblocat", a afirmat Orban.
De asemenea, el a precizat ca in cazul Programului Operational Regional (POR) ar putea fi deblocate in urmatoarele saptamani, chiar pana la sfarsitul anului, si celelalte axe care au fost presuspendate in octombrie.
Totodata, pentru programul Transporturi, in privinta caruia sunt "anumite dificultati", deblocarea ar putea avea loc "undeva in primul trimestru".
Orban a aratat ca in cazul programului privind Competitivitatea Economica este greu de prevazut data exacta a deblocarii, cel mai probabil urmand ca procesul sa fie efectuat in etape partiale, pe anumite componente. Pe de alta parte,... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 16:21
Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.
Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.
"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.
Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.
Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.
In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 9,67% (1.857,80 milioane de euro) in luna iulie, in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la CE, ceea ce inseamna o crestere de sub un procent fata de sfarsitul lunii iunie, cand rata de absorbtie era de 9,17% (1.761,69 milioane de euro), in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la CE.
Nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisie in luna iulie este de 9,92% (1.905,58 milioane de euro), fata de 9,89% (1.900,51 milioane de euro) in luna iunie.
In ceea ce priveste platile intermediare de la Comisia Europeana, pe POS DRU si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, rata a ramas aceeasi: 7,73% (268,84 milioane de euro), respectiv 6,77% (172,91 milioane de euro).
Cele mai mari cresteri, de peste un procent, s-au inregistrat pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 15,36% (31,95 milioane de euro), fata de 13,57% (28,22 milioane de euro), pe Programul Operational Regional - 21,10% (786,26 milioane de euro), fata de 19,41% (723,32 milioane de euro) si pe Programul Operational Asistenta Tehnica - 15,04% (25,61 milioane de euro), fata de 13,92% (23,7 milioane de euro).
Pe Programul Operational Sectorial Transport, platile intermediare de la CE au ajuns la 6,46% (295,18 milioane de euro), fata de 6,39% (291,91 milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie, iar pe Programul Operational Sectorial Mediu rata este de 6,14%... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:35
Rata de absorbtie a fondurilor UE este ingrijoratoare, in conditiile in care Romania a contractat 60% din suma disponibila in ultimii ani si a rambursat beneficiarilor mai putin de 15%, osciland intre ultimul si penultimul loc intre statele din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu KPMG.
"Ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat "EU Funds in Central and Eastern Europe", arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene continua sa se situeze in urma multor tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare. In timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele pozitii, Romania oscileaza intre penultimul si ultimul loc, cu putin peste 60% contractat in ultimii cinci ani din bugetul european alocat Romaniei si sub 15% rambursat beneficiarilor", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit.
Studiul arata ca investitiile straine realizate in tarile din Europa Centrala si de Est au scazut mult de la inceputul crizei, intrucat investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida, precum pietele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China.
"In aceste conditii, este vital ca Romania sa se mobilizeze pentru captarea sumelor inca disponibile din fondurile UE acordate pana in 2013 si sa-si traseze prioritatile pentru urmatoarea perioada de finantare", potrivit sursei citate.
Dinu Bumbacea, Partener Management Consulting si Sector Public, a declarat... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:59
Rata de absorbtiei efectiva a fondurilor europene la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) este de 17%, a declarat miercuri ministrul Economiei, Lucian Bode, care a adaugat ca acest lucru il "nemultumeste".
"Rata absorbtiei efectiva este de 17%, procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul Economiei in cadrul IMM Forum.
In opinia acestuia,cauzele care au determinat un nivel de absorbtie scazut sunt legate de achizitiile publice si perioadele lungi de evaluare a proiectelor.
"In Romania, perioadele lungi de evaluare si problemele pe partea de achizitii publice duc la intarzieri nepermise, iar principalul nostru interes este legat de eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenilor procedurali. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate prin determinare, cu oameni pregatiti si masuri de eficienta", a mentionat Bode.
Ministrul Economiei a subliniat ca, pana in prezent, peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite prin programele derulate de MECMA, prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici, mai exact programele Mihail Kogalniceanu si Start-up. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:28
Fondurile rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana s-au mentinut, la sfarsitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel ca exista riscul major al pierderii de fonduri daca ritmul de absorbtie nu va fi imbunatatit in acest an, a afirmat joi premierul Emil Boc.
"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu totii. Daca nu imbunatatim ritmul de absorbtie, exista riscul major sa pierdem fonduri europene, efect care va fi resimtit in 2013. Nu vreau un in stabilirea tintelor trimestriale de absorbtie, ci responsabilitate", a spus Boc.
Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale si de coeziune, inclusiv cofinantarea nationala, contractate si aflate in implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar platile catre beneficiari au insumat 3 miliarde euro (14,85%). Sumele rambursate Romaniei de catre CE raman insa la un nivel scazut, de 700 milioane euro.
Datele anuntate de autoritati la finele anului trecut indicau aceeasi situatie, respectiv ca platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie 2011 insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013.
El a amintit ca Guvernul a impus recent ca autoritatile de management sa fie obligate sa verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:11