Cu peste 550 MW acreditati final in domeniul fotovoltaic, de zece ori mai mult decat anul trecut, Romanian Solar Summit 2013 devine unul dintre evenimentele de referinta din domeniul energiei regenerabile.
Marti, 19 noiembrie, GOVNET impreuna cu Romanian Photovoltaic Industry Association ("RPIA") organizeaza a doua editie a "Romanian Solar Summit 2013 - Meet the PV market!", cel mai mare eveniment din tara dedicat sectorului fotovoltaic.
Cu participare exclusiva la nivel decizional, Summit-ul va reprezenta ocazia optima pentru industrie de a pune pe tapet realizarile din ultimul an si va lua in discutie oportunitatile si problemele actuale.
Summitul este un punct de intalnire al intreprinzatorilor in sectorul energiei solare si al companiilor furnizoare pentru acest domeniu, ce isi propune sa faciliteze noi parteneriate si posibilitati de dezvoltare ale pietei, pe baza informatiilor sustinute si prezentate de catre specialistii si autoritatile de stat din domeniu.
Pe parcursul Summitului vor fi dezbatute teme de actualitate referitoare la piata de energie fotovoltaica, precum:
-analiza pietei actuale de energie solara si perspective pentru 2014
-Tariful Fix dedicat proiectelor mai mici de 1 MW
-centralele fotovoltaice pe acoperisuri - urmatorul motor de dezvoltare pentru solar
-bariere legislative in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice
-taxe si TVA: aspecte practice si provocari
-puncte cheie in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice de succes
In... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:10
O centrala fotovoltaica va fi realizata in comuna prahoveana Cornu, proiectul, al carui obiectiv este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna, fiind realizat cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, joi a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul "Centrala fotovoltaica de producere a energiei electrice din conversia energiei solare in Comuna Cornu, judetul Prahova", care va fi finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS - CCE).
Proiectul are o valoare totala de 38.270.610 lei, iar obiectivul principal este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna Cornu.
"Dorinta noastra este sa devenim independenti in ceea ce priveste plata la energia electrica. Pentru iluminatul public si institutiile publice, inclusiv statia de epurare si de pompare, consumurile totale intr-un an depaseau cinci miliarde de lei vechi", a declarat managerul de proiect, Daniela Iancu.
Presedintele CJ, Mircea Cosma, a precizat ca in viitor, vor fi dezvoltate in majoritatea localitatilor astfel de proiecte care implica surse de energie regenerabila.
De asemenea, o centrala fotovoltaica a carei putere instalata este de 3,4 MW a fost inaugurata, marti, in comuna prahoveana Magurele, investitia, in valoare de aproximativ cinci milioane de euro, fiind a... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:29
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW.
Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru.
In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW.
De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.
Mai departe, in iulie, datele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca institutia acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.
Tot in iulie, ANRE a eliberat doua autorizatii de infiintare pentru proiecte eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.
De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane pana in 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.
Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate. Proiectele eoliene primesc... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 15:16
Compania China Sunergy va livra in Romania panouri solare cu o capacitate totala de 9,9 MW pentru doua proiecte dezvoltate de spaniolii de la Bester Generacion, potrivit unui comunicat al companiei chineze, preluat de The Wall Street Journal.
Panourile solare vor fi aduse in Romania de la fabrica din Turcia a companiei chineze.
Bester Generacion va utiliza panourile solare pentru doua proiecte in Romania. Bester Generacion este o companie de inginerie si constructii, cu sediul in Spania, specializata in dezvoltarea, constructia, operarea si intretinerea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile in toata lumea.
In ultimii ani, Bester Generacion a dezvoltat proiecte solare cu o capacitate totala de circa 250 de MW in Europa.
'Cu un potential solar bun si suport din partea Guvernului prin schema de certificate verzi, piata solara in Romania a crescut constant in ultimii doi ani si ar trebui sa continue sa ofere oportunitati atractive pe viitor. Vom pune in miscare capacitatea noastra de productie din Turcia si vom extinde colaborarea cu Bester Generacion pentru a obtine o cota mai mare din piata solara globala', a declarat Stephen Cai, CEO al China Sunergy, citat in comunicat.
Fondata in 2004, China Sunergy are capacitati de productie a panourilor solare in China si Turcia.
Bester Generacion a infiintat divizia din Romania in iulie 2012, potrivit site-ului companiei, care nu prezinta insa detalii privind activitatea pe piata locala. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:56
Un parc fotovoltaic de 5 MW va fi construit in comuna prahoveana Valea Calugareasca, pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim, pe locul unui fost batal de fosfogips, proiectul fiind accesat de un investitor privat si finantat in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (POS CCE) 2007-2013.
Contractul de finantare pentru proiectul "Construire statie de producere a energiei electrice bazata pe energie solara cu panouri fotovoltaice" a fost semnat miercuri, la Valea Calugareasca, de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, valoarea totala a investitiei fiind de 106.836.000 lei. Perioada de implementare prevazuta in contract este de 24 de luni.
Maricel Popa a precizat ca aproximativ 58 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
Investitia presupune construirea unei centrale cu panouri fotovoltaice cu o putere de 5,38 MW, statia de producere a energiei electrice, panourile solare si instalatiile aferente constructiei urmand a fi amplasate pe locul unui fost batal de fosfogips care a apartinut combinatului chimic de la Valea Calugareasca.
Investitorul privat a explicat ca acest proiect are particularitatile lui, in conditiile in care parcul fotovoltaic va fi realizat pe un fost batal de fosfogips care a fost decontaminat, materialul existent in depozit fiind acoperit cu o membrana speciala si sigilat.
"Cu acest proiect, noi, ministerul, ajungem la un procent de 98,7% contractare din POS... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:10
O firma spaniola construieste in orasul Livada, judetul Satu Mare, un parc fotovoltaic de 135 de hectare, investitia ridicandu-se la 65 de milioane de euro.
Seful de santier, Filip Popescu, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca parcul are o capacitate de 56 MW si va produce energie electrica pentru aproximativ 60.000 de locuinte.
"Parcul are o putere de 56 MW, ca marime este al saptelea din lume, pe o suprafata de 135 hectare. Investitia este de 65 de milioane de euro. Va fi gata in noiembrie, anul acesta vrem sa facem toate probele, va produce energie pentru 60.000 de locuinte", a declarat Filip Popescu.
Dupa finalizarea investitiei la parc vor lucra aproximativ 15 persoane, pentru partea de intretinere a panourilor, dar si pentru intretinerea terenului.
"Cel mai mult ne intereseaza electricieni, ingineri, pentru inlocuirea panourilor, dar o sa avem oameni si pentru tuns iarba, intretinerea drumurilor. Cautam oameni de peste tot, dar cat mai aproape de Livada", a precizat Filip Popescu.
Potrivit acestuia, amortizarea investitiei depinde foarte mult de soare, dar si le legislatiei, insa in general o asemenea investitie se recupereaza in 12-15 ani.
Primarul orasului Livada, Arthur Piricsi, a anuntat ca pe plan local o asemenea investitie inseamna foarte mult, urmand sa fie platite impozite.
"Doar pentru eliberarea autorizatiei de construire au platit o taxa de 250.000 de lei. A fost un avantaj foarte mare pentru ca am putut sa investim banii in... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 14:05
Firma germana Gehrlicher Solar a anuntat miercuri ca a finalizat trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de noua megawati in judetul Mures (360 kilometri nord-vest de Bucuresti), informeaza un comunicat de presa.
Cele trei parcuri fotovoltaice, care acopera o suprafata totala de 19 hectare, au fost finalizate in doar sase saptamani de la debutul lucrarilor pentru un investitor privat. Compania a precizat ca aceste parcuri vor fi sprijinite timp de 15 ani prin schema de certificate verzi a Romaniei.
"Suntem incantati ca am primit un contract pentru designul si constructia de trei noi parcuri fotovoltaice in Romania", dupa finalizarea cu succes a primului nostru proiect romanesc la Isaccea in luna noiembrie a anului trecut, a declarat directorul general de la Gehrlicher Solar, Klaus Gehrlicher.
Firma germana lucreaza in prezent la alte doua parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 2,5 MW fiecare la Brasov, urmand ca la finalizarea acestora sa ajunga la o capacitate de peste 23 MW in Romania.
Guvernul a adoptat, in 4 iunie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, act normativ care prevede ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ lansat de Ministerul Economiei care propunea amanarea... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:47
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26