Initiativa "Reactie pentru educatie", sustinuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii si initiata de Narada, cu sprijinul Cora Romania, lanseaza o platforma digitala care usureaza accesul la educatia la distanta pentru cel putin 30.000 de profesori si elevii lor.
Reactie pentru educatie este un plan de interventie, structurat pe doua dintre cele mai plauzibile scenarii posibile a evolutiei situatiei privind suspendarea cursurilor in scoli.
"Am pus cap la cap resursele de care dispunem, pornind de la avantajele stiintei si tehnologiei, canalele de comunicare, pana la comunitatea de voluntari si companii, pentru a veni in intampinarea profesorilor ce cauta acum solutii de a ramane aproape de elevii lor", spune Andra Munteanu, co-fondator Narada, organizatie care cauta si implementeaza solutii rapide si eficiente de modernizare a educatiei.
Avand in vedere ca perioada de suspendare a cursurilor s-ar putea prelungi, cele trei organizatii initiatoare (Narada, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Cora Romania) vin in sprijinul profesorilor si elevilor cu patru masuri si instrumente concrete.
Ofera dotari materiale pentru profesori din opt comunitati defavorizate in ceea ce priveste educatia in medii digitale.
"Vom reusi astfel sa studiem indeaproape evolutia, piedicile, dar si realizarile lor in predarea la distanta, astfel incat, daca se adanceste criza, sa avem un model studiat, pe care sa il putem impartasi public si cu restul societatii civile si pe care sa... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:34
Noile tehnologii digitale deschid o lume intreaga de posibilitati. Niciodata nu ne-am bucurat de atatea oportunitati de a descoperi, invata, participa si crea. Cu toate acestea, internetul prezinta anumite riscuri pentru utilizatorii sai - in special pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi copiii.
"Pentru ca exista pericole, cum ar fi cyberbullying-ul, dezinformarea, expunerea la continut potential daunator, dorim sa transmitem elevilor bunele practici prin care pot preveni astfel de situatii", ne-a comunicat Iulian, coordonator instructori Logiscool Romania.
Astazi, 11 februarie, are loc Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet, o oportunitate de a informa tinerii despre cyber security si beneficiile din spatiul virtual, cat si despre riscurile cu care se pot intalni si cum sa le trateze.
In Romania, scoala internationala de programare Logiscool se implica in informarea elevilor intre 7 si 14 ani si pune la dispozitie timp de o saptamana echipe de instructori care vor oferi gratuit workshopuri pe tema Sigurantei in mediul digital.
Scolile se pot inscrie pana pe 24 Februarie aici: logiscool.com/ro/contact.
Cum decurg workshopurile?
Echipa Logiscool, specialisti in educatie si tehnologie, ii va introduce pe elevi in lumea digitala printr-un workshop in care vor prezenta care sunt cele mai actuale "capcane" intalnite in spatiul virtual.
De la diversitatea de tipuri de virusi, pana la farse, provocari si alte trenduri care prind din ce in ce mai mult in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 12:52
O noua industrie ia avant in domeniul tehnologic, cea a echipamentelor de realitate virtuala (VR), dupa ce show-ul CES 2016 a adus in prim-plan cele mai noi creatii care urmeaza sa intre pe piata anul acesta.
Expertii firmei de consultanta Deloitte anticipeaza ca vanzarile de echipamente VR ar putea depasi in cursul acestui an plafonul de un miliard de dolari, in ciuda barierelor tehnice care impiedica trairea unei experiente complete in realitatea virtuala, anunta The Telegraph.
Firma de consultanta estimeaza ca numarul echipamentelor VR ce vor ajunge la publicul consumator in acest an ar putea depasi 2,5 milioane de unitati, chiar daca noua tehnologie are cateva obstacole importante de depasit inainte de a se impune ca un curent principal.
Sony, Facebook sau HTC sunt principalii actori care mizeaza pe dezvoltarea industriei de entertainment prin intermediul realitatii virtuale.
Oculus, compania pe care Facebook a cumparat-o acum 2 ani pentru suma de 2 miliarde de dolari, a anuntat ca va pune in vanzare casca Oculus Rift incepand din luna martie, iar sistemul PlayStation VR de la Sony si casca HTC Vive vor intra si ele pe piata in prima jumatate a acestui an.
Raportul Deloitte estimeaza ca cel putin 700 de milioane de dolari vor fi cheltuiti de consumatori pe echipamente VR, in vreme ce 300 de milioane vor fi alocati achizitionarii soft-urilor necesare acestora.
Preturi prohibitive
Industria VR poate revolutiona alte sectoare: educatie, psihoterapie... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 11:45
Pornind de la un articol foarte interesant blogul sau l-am contactat pe Alexandru Cernatescu, CEO si co-fondator al uneia dintre cele mai mari agentii de digital din Romania pentru o serie de intrebari referitoare la anul care vine in online, digital si tehnologie.
Realitate virtuala? Ce va inseamna pentru utilizatori?
Parerea mea este ca realitatea virtuala a inceput sa conteze cu adevarat in momentul in care Facebook a cumparat Oculus Rift. Practic, in acel moment am realizat ca directia este una foarte clara.
Pe scurt, pentru consumatori realitatea virtuala inseamna mai noi feluri de a experimenta "informatiile digitale", de la jocuri, filme, social media pana la realitatea augumentata, educatie si training-uri de diferite naturi.
Gamification? La fel, ce inseamna?
Gamification inseamna utilizarea elementelor de gaming pentru a determina utilizatorii sa faca anumite actiuni.
Cel mai bun exemplu este diferenta dintre "hai sa alergam pana la usa" si "hai sa vedem cine ajunge primul pana la usa" sau "hai sa ne intrecem pana la usa".
Pentru utilizatori poate insemna de la banalele sisteme de loyalty si achzitionare puncte virtuale pana la nivele complexe de recompensare a interactiunii virtuale cu brandurile.
Mai multe pe acest subiect, dar si despre alte cateva directii "din viitor" puteti afla din discursul lui Alex Cernatescu de la Webit, iar articolul poate fi citit aici: http://alexcernatescu.com/2014-concluzii-de-sfarsit-de-an mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 13:50
Prima editie a targului virtual de cariera, dedicat vorbitorilor de limbi straine, Foreign Language Career Fair a inceput, fiind organizat de portalul de cariera HiPo.ro, in perioada 7 februarie-10 martie.
Platforma online de interactiune cu angajatorii se adreseaza studentilor, absolventilor si profesionistilor cu experienta care detin competente in cel putin o limba straina si care se afla in cautarea unui job.
Candidatii care viziteaza microwebsite-ul dedicat targului de pe HiPo.ro au ocazia sa afle mai multe despre angajatorii care ii intereseaza oprindu-se la standul virtual al acestora, vizualizand galeriile foto si video puse la dispozitie de companii, dar, mai ales, consultand oferta de job-uri.
Oportunitatile de cariera reunite de Foreign Language Career Fair includ programe de internship si traineeship pentru studenti, masteranzi sau proaspat absolventi vorbitori de limbi straine, job-uri entry level, mid level si pozitii pentru seniori. Au sanse de angajare candidatii care cunosc cel putin una dintre limbile straine: engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, portugheza, maghiara, rusa, turca, greaca, poloneza, olandeza, ceha, sarba, slovena, slovaca, macedoneana, ucraineana, croata, albaneza, bulgara, araba.
Printre companiile care participa cu stand virtual de angajator se numara DELL, Genpact, HumanGest, Oracle, Schneider Electric, Bosch, HP, Ubisoft si altele, iar oferta de job-uri include pozitii deschise in Bucuresti, Timisoara, Iasi,... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:03
Mediul academic nu s-a schimbat in mod esential, in ultimii 2300 de ani. Ca si acum, in Academia lui Platon din vechea Atena, invatatii predau o sfera larga de domenii, de la astronomie la teorie politica, punand intrebari celor putini, din audienta. Acestia, ca si in zilele noastre, ascultau, raspundeau si isi aparau cu argumente diversele raspunsuri. Unii profesori de astazi au inceput sa foloseasca prezentarile Powerpoint, cel mult, iar in unele scoli din afara, cel putin, s-au implementat software-uri de management al orelor de curs.
Insa toate aceste schimbari sunt putin lucru in fata a ceea ce va aduce Internetul in urmatoare perioada, scrie The Atlantic.
Liga Web
MIT a lansat OpenCourseWare (OCW), o baza online de cursuri, teste si discutii ale profesorilor din cadrul Institutului de Tehnologie.
Pentru a se ridica la acelasi nivel, Yale, Stanford si Oxford au creat impreun AllLearn, o platforma prin care miile de studenti din toata lumea putea participa la 8-10 cursuri virtuale.
Daca OCW este specializat in cursuri scrise si programe, AllLearn se concentreaza pe video-uri de calitate. Nu e de mirare atunci ca 3 milioane de vizitatori unici au trecut prin sala de cursuri virtuala a Yale.
Viitorul in educatie
Companiile de IT ar trebui sa vada si ele o oportunitate in aceasta situatie. Multe dintre universitati inca folosesc tehnologie construita in anii '90, spune unul dintre antreprenorii care profita de digitalizarea invatamantului.
Acesta a... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 16:45
Companiile din intreaga lume imbratiseaza tot mai mult ideea de schimbare a modului de munca si migrare catre spatiul virtual. Miscarea se indreapta catre valorificarea agilitatii la locul de munca si scaderea numarului de spatii de birouri inchiriate, insa Romania ramane cu un pas in urma in acest sincron si nici segmentul de Real Estate nu se lasa afectat, sustin specialistii intervievati de Bloombiz. Sodajul Regus si Unwired a cuprins 600 de directori de companii din intreaga lume, iar concluzia generala a fost ca spatiile de birouri vor fi din ce in ce mai putin folosite in conditiile in care fenomenul de “munca virtuala” ia amploare.
Disparitia biroului, un scenariu putin probabil in Romania
Dan Berteanu, President of the Board UBD este sceptic in ceea ce priveste aplicabilitatea acestei tendinte in Romania, cu atat mai putin disparitia ideii de birou, ca spatiu de lucru.
Cel mai probabli scenariu, in viziunea Presedintelui UBD ar fi cel in care romanii vor munci mai mult de acasa pentru a optimiza costurile pentru ca inca se simte nevoia intalnirilor fata in fata.
Facebook-ul si webcamul nu va reusi curand sa inlocuiasca nevoia de afiliere, de a fi impreuna cu altii, a romanilor, adauga acesta.
Si Vlad Dutescu, Manager Partner Sandler Trading, este de aceeasi parere, subliniind importanta intalnirilor intr-un birou fizic pentru oamenii din Romania.
Cat de flexibile sunt companiile din Romania
Este vizibil faptul ca multe companii au inceput sa devina... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 17:55