Studii superioare, Universitatea Internet. Se apropie revolutia in educatie?

Joi, 26 Mai 2011, ora 16:45
3286 citiri
Studii superioare, Universitatea Internet. Se apropie revolutia in educatie?

Mediul academic nu s-a schimbat in mod esential, in ultimii 2300 de ani. Ca si acum, in Academia lui Platon din vechea Atena, invatatii predau o sfera larga de domenii, de la astronomie la teorie politica, punand intrebari celor putini, din audienta. Acestia, ca si in zilele noastre, ascultau, raspundeau si isi aparau cu argumente diversele raspunsuri. 

Unii profesori de astazi au inceput sa foloseasca prezentarile Powerpoint, cel mult, iar in unele scoli din afara, cel putin, s-au implementat software-uri de management al orelor de curs.

Insa toate aceste schimbari sunt putin lucru in fata a ceea ce va aduce Internetul in urmatoare perioada, scrie The Atlantic.

Liga Web

MIT a lansat OpenCourseWare (OCW), o baza online de cursuri, teste si discutii ale profesorilor din cadrul Institutului de Tehnologie.

Pentru a se ridica la acelasi nivel, Yale, Stanford si Oxford au creat impreun AllLearn, o platforma prin care miile de studenti din toata lumea putea participa la 8-10 cursuri virtuale.

Daca OCW este specializat in cursuri scrise si programe, AllLearn se concentreaza pe video-uri de calitate. Nu e de mirare atunci ca 3 milioane de vizitatori unici au trecut prin sala de cursuri virtuala a Yale.

Viitorul in educatie

Companiile de IT ar trebui sa vada si ele o oportunitate in aceasta situatie. Multe dintre universitati inca folosesc tehnologie construita in anii '90, spune unul dintre antreprenorii care profita de digitalizarea invatamantului.

Acesta a creat Instructure, o platofrma open-source, care aduna optiunile oferite de Google Docs, Facebook si Twitter.

Daca un profesor schimba data unui examen, acesta poate sa o modifice in calendarul din sistemul construit astfel incat sa trimita cate un mesaj tuturor studentilor.

De altfel, oricine poate contribui la noua "revolutie". Folosind Udemy, orice utilizator se poate transforma in profesor, predand virtual cu ajutorul suportului multimedia.

Daca pasiunea este indeajuns de mare, nici macar nu este nevoie de o platforma speciala - exista Youtube.

"Mesia matematicii", asa cum a fost numit Salman Kahn de catre Businessweek, a combinat lectiile video cu teste interactive, menite sa inregistreze progresul studentilor.

Cat conteaza un curs virtual

Un curs virtual despre arhitectura romana care se preda si la Yale ofera informatiile necesare dar nu si ce este mai important: o diploma.

Daca Udemy ofera o educatie demna de o facultate, dar fara "hartia" care sa o ateste, poate schimba mediul universitar?

Creatorul platformei spune ca da, dar are portia sa de rezerve. "Este greu de imaginat o lume in care diploma luata pe computer este echivalenta cu cea eliberata de Yale."

Totusi, daca ar fi sa schimbe cu ceva mediul universitar, Internetul ar putea sa inceapa prin fortarea scaderii taxelor de scolarizare. "Ce va urma dupa, este greu de stiut". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cursuri, #cursuri online, #educatie, #educatie virtuala, #internet, #kahn academy, #universitate, #yale , #stiri Twitter