Munca virtuala, o tendinta globala. De ce romanii sunt departe de ea

Luni, 23 Mai 2011, ora 17:55
2634 citiri
Munca virtuala, o tendinta globala. De ce romanii sunt departe de ea

Companiile din intreaga lume imbratiseaza tot mai mult ideea de schimbare a modului de munca si migrare catre spatiul virtual. Miscarea se indreapta catre valorificarea agilitatii la locul de munca si scaderea numarului de spatii de birouri inchiriate, insa Romania ramane cu un pas in urma in acest sincron si nici segmentul de Real Estate nu se lasa afectat, sustin specialistii intervievati de Bloombiz. 

Sodajul Regus si Unwired a cuprins 600 de directori de companii din intreaga lume, iar concluzia generala a fost ca spatiile de birouri vor fi din ce in ce mai putin folosite in conditiile in care fenomenul de “munca virtuala” ia amploare.

Disparitia biroului, un scenariu putin probabil in Romania

Dan Berteanu, President of the Board UBD este sceptic in ceea ce priveste aplicabilitatea acestei tendinte in Romania, cu atat mai putin disparitia ideii de birou, ca spatiu de lucru.

Cel mai probabli scenariu, in viziunea Presedintelui UBD ar fi cel in care romanii vor munci mai mult de acasa pentru a optimiza costurile pentru ca inca se simte nevoia intalnirilor fata in fata.

Facebook-ul si webcamul nu va reusi curand sa inlocuiasca nevoia de afiliere, de a fi impreuna cu altii, a romanilor, adauga acesta.

Si Vlad Dutescu, Manager Partner Sandler Trading, este de aceeasi parere, subliniind importanta intalnirilor intr-un birou fizic pentru oamenii din Romania.

Cat de flexibile sunt companiile din Romania

Este vizibil faptul ca multe companii au inceput sa devina mai flexibile, mai ales in zona de publicitate sau programare, unde “geniile creative” nu pot fi constranse de un orar. Acest lucru este deja cunoscut, insa acum lumea incepe sa se uite la rezultat mai mult decat la program, iar asta este o alegere desteapta, sustine Berteanu.

Flexibilitatea, din perspectiva lui Vlad Dutescu, tine foarte mult de specificul companiei.

Daca sunt angajati multi si partea de support este importanta, atunci e nevoie de un birou corespunzator in care companiile sa asigure spatiul necesar de desfasurare a activitatii, a declarat acesta.

Munca de acasa, prea putin cunoscuta de catre romani

Exista si romani care lucreaza de acasa, din diferite motive: ingrijirea copilului, studii in liniste mai eficiente decat la birou in “open space”, dar si cei care lucreaza in multinationale si care calatoresc mult in interes de afaceri sau fac munca regionala.

Acestia sunt oamenii care prefere sa lucreze de acasa decat sa petreaca doua ore jumate in trrafic la dus si inca pe atata la intors, sustine seful UBD.

Tot el recunoaste insa ca exista doar cateva joburi in care poti opera in acest fel si ca sunt oameni care trebuie sa mearga la serviciu.

Mai transant este Vlad Dutescu, care sustine vehement ca la noi nu exista o cultura a “lucrului de acasa” si ca nici companiile romanesti, in marea lor majoritate, nu sunt pregatite pentru asa ceva.

Ponderea celor care lucreaza de acasa este foarte mica, comparativ cu pietele mature, a declarat acesta pentru Bloombiz.

Managerii romani, in fata echipelor virtuale

Presedintele UBD vede o problema in managementul romanesc al echipelor virtuale.

El pune la indoiala pregatirea managerilor romani de a conduce echipe virtuale, mai ales ca a lasa oamenii sa lucreze de acasa inseamna o incredere foarte mare in ei si o capacitate dezvoltata de delegare a responsabilitatilor.

Managementul romanesc inca are nevoie de control, are nevoie sa citeasca rapoarte, sa stie ca oamenii sunt la serviciu, ca lucreaza si au activitate, chiar daca unele joburi ar avea nevoie de incredere sporita si control mai redus pentru a creste productivitatea celor care le ocupa.

“Nu cred ca noi ca natie am ajuns la gradul de educatie si sofisticare in care sa avem atat de multa incredere unii in altii incat sa dam drumul genului astuia de control”, a declarat Dan Berteanu.

Concepul de management al echipei virtuale este vazut de catre Vlad Dutescu intr-o abordare diferita fata de presedintele UBD.

Astfel, echipa virtuala este folosita de companii cu activitate in teritoriu si compusa din angajati care nu locuiesc in aceeasi localitate cu sediul firmei.

Chiar si pentru acestea exista o necesitate clara de a realiza intalniri, sedinte lunare cu toti angajatii, tocmai pentru ca exista o nevoie de a imbina virtualul cu discutiile in persoana, dar si pentru ca inca nu au fost obisnuite companiile sa apeleze la solutii software care permit videoconferinte sau discutii virtuale, sustine Vlad Dutescu.

Spatiile de briouri din Romania nu sunt “amenintate” de tendintele la nivel global

Daniel Crainic, reprezentant Imobiliare.ro a sustine ca proiectele bune reincep sa atraga interes din partea chiriasilor, atat in Capitala cat si in orasele secundare, trendul fiind vizibil din ultimul trimestru al anului trecut.

Cel mai recent raport pentru Bucuresti  arata un grad de neocupare de 16,1% pentru cladirile de birouri, iar cifra depaseste situatia Varsoviei.

In tara, insa, orase secundare precum Timisoara au o rata mult mai mica de neocupare a spatiilor de birouri, potrivit reprezentantului Imobiliare.ro care admite insa, ca si numarul cladirilor de birouri este mai mic in acele zone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#munca virtuala, # birou virtual, # loc de munca, # spatii de birouri, # spatiu virtual, # echipa virtuala, # management, # management romanesc , #stiri Facebook