Guvernatorii bancilor centrale din Europa descopera ca zilele de aur in care erau admirati sunt de domeniul trecutului, transmite Bloomberg.
La mai mult de un sfert de secol dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au decis ca dobanda de referinta nu trebuie sa fie influentata de factorul politic, autoritatile monetare incep sa devina calul de bataie al politicienilor. La fel ca si presedintele american, Donald Trump, politicienii europeni sunt fericiti sa tarasca guvernatorii bancilor centrale prin noroi.
"Zilele de aur ale independentei bancilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrala, in loc sa fie vazuta ca singura institutie care ne ajuta sa evitam falimentul, incepe sa fie vazuta ca dusmanul poporului" a declarat fostul oficial al Bancii Angliei, Charles Goodhart, adaugand ca atacurile se vor intensifica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a tras un semnal de alarma in luna octombrie a anului trecut ca independenta bancilor centrale este atacata, insa acest avertisment a fost ignorat.
La un deceniu dupa izbucnirea crizei financiare mondiale, care a extins foarte mult competentele lor, oficialii bancilor centrale sunt obligati sa calce cu atentie, facand un echilibru intre nevoie de responsabilitate in fata opiniei publice si amenintarile care vin din zona politicului unde controlul se poate transforma in abuz, scrie sursa citata.
"Este important sa vedem ca aceasta tendinta face parte dintr-o schimbare mai ampla de... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:55
Democratii il acuza pe Donald Trump ca a aruncat Statele Unite in "haos" in ajunul Craciunului - turbulente financiare, paralizia unei parti a administratiilor americane, destituirea socanta a secretarului american al Apararii -, in contextul in care nu se contureaza vreo iesire imediata din "shutdown", relateaza AFP.
Republicanii si democratii dau vina unii pe altii, de la miezul noptii de vineri spre sambata, pentru impasul bugetar sau "shutdown"-ul care a provocat inchiderea partiala a administratiilor.
Motivul blocajului este finantarea zidului la frontiera cu Mexicul, pe care Donald Trump il tot promite din campania sa prezidentiala, in 2016, si caruia democratii i se opun aprig.
"Este Ajunul Craciunului, iar presedintele Trump arunca tara in haos", au acuzat luni Nancy Pelosi, conducatoarea democratilor in Camera Reprezentantilor, si Chuck Schumer, omologul sau in Senat.
"Bursa scade in timp ce presedintele poarta un razboi personal impotriva rezervei federale, imediat dupa ce l-a destituit pe secretarul sau al Apararii", acuza cei doi intr-un comunicat comun.
Presedintele Trump a confirmat luni seara ca nu s-a schimbat nimic, deocamdata, cu privire la paralizia partiala a administratiilor federale.
"Nimic nou cu privire la shutdown. Noi avem nevoie de mai multa securitate la frontiera", a declarat el la Casa Alba.
"Suntem deja pe cale sa construim si sa renovam mai multi kilometri de zid, dintre care unii sunt terminati. Democratii trebuie sa... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2018, ora 12:39
Presedintele Donald Trump a acuzat luni Banca Centrala a SUA (Federal Reserve - Fed) ca ea este "singura problema a economiei" americane, reactie survenita la cateva zile dupa ce aceasta institutie a ridicat rata dobanzii de referinta si a revizuit in scadere previziunile de crestere economica pentru anii 2018 si 2019.
"Singura problema a economiei noastre este Fed. Ei nu au simtul pietei, nu prea inteleg razboaiele comerciale", a scris Trump pe Twitter, comparand Banca Centrala americana cu "un jucator puternic de golf care nu poate baga mingea in gaura pentru ca ii lipseste precizia".
The only problem our economy has is the Fed. They don't have a feel for the Market, they don't understand necessary Trade Wars or Strong Dollars or even Democrat Shutdowns over Borders. The Fed is like a powerful golfer who can't score because he has no touch - he can't putt!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 24, 2018
Saptamana trecuta, Trump i-a cerut presedintelui Fed, Jerome Powell, sa nu creasca rata directoare a dobanzii, estimand ca aceasta ar fi o decizie gresita. Dar Powell nu a tinut cont de solicitarea liderului de la Casa Alba.
CNN si Bloomberg au relatat in weekend ca, dupa aceasta decizie, Trump ar intentiona sa-l demita pe Powell, desi chiar el l-a ales in functia pe care o ocupa in prezent. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a dezmintit insa ca presedintele ar avea o asemenea intentie. ...citeste mai departe despre "Trump ataca Banca Centrala: E... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 21:04
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a imbunatatit, joi, estimarile privind cresterea economica inregistrata de zona euro in acest an si si-a revizuit in jos estimarile de inflatie pentru 2019.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a dezvaluit ca, in conformitate cu noile estimari ale institutiei, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 2,4% in acest an, fata de un avans de 2,3% cat estima in luna decembrie, informeaza AFP si Reuters.
Ritmul de crestere a economiei zonei euro ar urma sa incetineasca la 1,9% in 2019 si 1,7% in 2020, in acest caz estimarile BCE fiind identice cu cele din luna decembrie.
Presedintele BCE, Mario Draghi a avertizat ca protectionismul ar putea ameninta cresterea economica din zona euro, dupa ce in ultimele zile presedintele Donald Trump a amenintat ca va introduce taxe vamale de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru importurile de aluminiu, ceea ce ar putea genera un razboi comercial.
Riscurile in scadere la adresa perspectivelor de crestere in zona euro "sunt legate in principal de factorii globali, incluzand cresterea protectionismului si evolutiile de pe pietele valutare si alte piete financiare", a declarat Draghi la conferinta de dupa reuniunea de politica monetara de joi.
In ceea ce priveste inflatia, BCE estimeaza ca preturile de consum in zona euro ar urma sa creasca cu 1,4% in acest an, la fel cum estima in decembrie.
In schimb, BCE si-a revizuit usor in scadere prognoza de inflatie... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:02
Biroul Federal pentru Investigatii verifica daca bancherul rus Aleksandr Torsin, un apropiat al presedintelui Vladimir Putin si viceguvernator al Bancii Centrale a Rusiei, a trimis bani Asociatiei Nationale pentru Arme de foc din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump sa castige alegerile din 2016, sustin surse de la Washington.
Asociatia Nationala pentru Arme de foc (NRA) a oferit 30 de milioane de dolari pentru sustinerea electorala a lui Donald Trump in campania din 2016. Conform unor membri ai comisiei de ancheta, suma oferita ar fi de fapt 70 de milioane de dolari, iar sursele de finantare nu se cunosc. In Statele Unite este ilegala folosirea de fonduri straine pentru in alegerile federale.
Aleksandr Torsin este membru al Asociatiei Nationale pentru Arme de foc din Statele Unite, dar este suspectat ca ar fi si liderul unui grup infractional rus numit Taganskaia.
In noiembrie 2017, NBC News a relatat ca Jared Kushner - ginerele si consilierul pentru Afaceri Politice al lui Donald Trump - a negat ca ar fi avut o intrevedere cu Aleksandr Torsin. In mai 2016, Aleksandr Torsin a stat langa Donald Trump jr. la un eveniment privat organizat de NRA.
Citeste si:
Trump nu crede ca va fi interogat in ancheta referitoare la Rusia: Vanatoarea de vrajitoare continuaCum a reusit Michael Wolff sa patrunda in Casa Alba si sa afle atat de multe secrete despre Donald Trump
Raport din Congresul SUA: Rusia ar fi incercat sa influenteze alegerile din Roman ...citeste... mai mult
Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 16:47
Anuntul facut de Angela Merkel privind racirea relatiilor dintre UE si SUA, ca si apelul adresat partenerilor europeni de a-si lua soarta in propriile maini, marcheaza o noua pagina in evolutia blocului continental european.
Intrebarea fireasca rezultata din acest sir de evenimente este daca Europa are puterea de a-si rezolva singura crizele interne, de la cea a diviziunii create de euro, pana la cea politica, observa CNN Money.
Nu mai este niciun secret ca moneda unica europeana a ajuns sa fie un motiv de discordie intre statele incluse in uniunea monetara, evolutiile economice diferite adancind prapastia dintre tarile din nord si cele din flancul sudic.
Sistemul creat odata cu moneda euro pare acum incomplet, existenta unei banci centrale parand insuficienta, cata vreme nu este insotita de un guvern al zonei euro, care sa decida asupra bugetului, politicilor fiscale si investitiilor necesare.
Ideea reformarii zonei euro pare sa ii surada noului presedinte francez Emmanuel Macron, acesta mentionand inca din ianuarie: "Trebuie sa recunoastem cu totii ca proiectul euro este incomplet si nu va rezista fara reforme".
Ideea lui Macron include o uniune fiscala pe langa cea monetara, dar acest lucru este vazut la Berlin ca un nou instrument care va permite scurgerea banilor contribuabililor din tarile mai bogate catre economiile mai putin performante de pe continent.
"Propunerea ignora faptul ca UE este o uniune de state suverane. Suveranitatea inseamna ca... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 06:25
2Donald Trump si-a asumat cu surle si trambite meritul de a fi atras in SUA o investitie de 50 de miliarde de dolari facuta de gigantul japonez Soft Bank. In realitate, lucrurile se dovedesc a fi ceva mai complicate.
Daca in prim-plan apare Masayoshi Son, fondatorul miliardar al companiei, grosul banilor din spatele afacerii vine, de fapt, din Arabia Saudita, dupa cum dezvaluie CNN Money.
Fondatorul Soft Bank a recunoscut intr-un interviu acordat The Wall Street Journal ca investitia sa pe piata americana se bazeaza pe un fond de 100 de miliarde de dolari creat de companie in luna octombrie, la Londra, cu bani din Arabia Saudita.
Fondul respectiv, Soft Bank Vision, face parte din strategia pe 20 de ani initiata de guvernul de la Riyadh cu scopul de elimina dependenta economiei saudite de exporturile de petrol.
Chiar daca fondul este condus de reprezentantul Soft Bank, Rajeev Misra, firma japoneza detine doar o parte din afacere, restul banilor provenind din fondurile de rezerva aflate la indemana guvernului saudit.
Pentru urmatorii 5 ani, prin intermediul Soft Bank Vision, sauditii vor investi 45 de miliardede dolari din Fondul Public de Investitii, in vreme ce contributia japonezilor va fi de doar 25de miliarde de dolari.
Fondul Public de Investitii a fost infiintat in 1971 cu scopul de gestiona investitiile realizate de guvernul saudit in companii locale si straine.
A doua figura importanta a dinastiei saudite, printul Mohammed Bin Salman, conduce... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:23
1