Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Estimari preliminare arata ca rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii. In aceste conditii, este necesar ca debitorii sa fie in permanenta informati despre riscurile cu care se pot confrunta pe termen mediu pentru a preveni indatorarea in conditii in care ulterior s-ar putea confrunta cu probleme in rambursarea respectivelor obligatii financiare. Astfel, debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, daca ar solicita in mai mare masura incheierea de contracte de credite cu dobanda fixa", se spune in raport.
Potrivit documentului, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimti in timp real un potential soc pe rata de dobanda.
Creditele ipotecare nou acordate au rata dobanzii variabila in proportie de 95%, in timp ce creditele de consum sunt acordate in proportie de 58% cu dobanda fixa (ianuarie-septembrie 2017).
Conform BNR, riscul de dobanda este mai pronuntat in cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordarii acestora pe maturitati mai lungi (pana la 30 de ani, fata de 5 ani in medie) si... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 16:31
Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru credite si depozite au scazut in iunie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,06 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,04% pe an in iunie 2014 fata de 3,1% pe an in mai. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,55% pe an in luna mai, la 2,43% pe an in iunie.
La euro, bancile au redus dobanzile in iunie fata de mai atat la depozitele noi, de la 1,59% pe an la 1,52% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,87% pe an la 1,83% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,95% pe an la 1,92% pe an in cazul depozitelor din sold, dar le-au mentinut pentru depozitele noi la 1,85% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada de peste doi ani, la o medie de 1,75% pe an in iunie de la 1,45% pe an luna anterioara. In acest caz, insa, este de remarcat faptul ca in urma cu un an, respectiv iulie 2013, bancile ofereau, in medie, dobanzi de 5,81% pe an pentru depozitele noi ale populatiei constituite pentru perioade de peste doi ani, cu mai mult de patru puncte procentuale peste media din iunie 2014.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in iunie, la 8,61% pe an, de la 8,86% pe an in mai,... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:45
Dobanzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflatiei, insa este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditarii in moneda nationala, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind ca este dificil de explicat clientilor volatilitatea Robor.
"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei e foarte important sa asiguram o stabilitate a dobanzilor in lei, pentru ca altfel e foarte greu sa-i explici unui client pe care-l inviti sa ia credite in lei ca in luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel.
El a precizat ca dobanzile sunt determinate, in mare parte, de situatia lichiditatii din sistemul bancar, aspect evidentiat de ecartul intre indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, si dobanda de politica monetara, respectiv intre 2,58% si 3,5% pe an.
"Daca in urma masurilor pe zona de credite neperformante, banca centrala va decide o compensare pentru a sustine creditul, cum ar fi sa reduca rezervele minime obligatorii - daca se va decide reducerea, mai degraba atunci se va face, dupa acest exercitiu - atunci va exista in continuare o presiune de reducere a dobanzilor", a explicat Cercel.
Directorul BRD considera, pe de alta parte, ca dobanzile nu pot fi coborate mult sub rata inflatiei, fara a mai exista "foarte mult spatiu de reducere sub 2,5%" pentru dobanda de referinta.
Dobanzile, influentate de evolutia cursului
Totodata, dobanzile au fost... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:28
Tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei se va mentine daca fundamentele economice actuale nu se schimba, afirma viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"In volumul creditelor nou acordate este remarcabil pentru Romania, ca pentru prima data creditele in lei au dobanzi mai mici decat cele in valuta, in anumite conditii. Este o revolutie. Exista premisele ca aceasta evolutie sa continue, daca fundamentele economice se pastreaza. Viziunea noastra in domeniul politicii monetare este ca mentinandu-se fundamentele economice, premisele reducerii costurilor la creditele in lei sa continue. Stiti bine ca in ceea ce priveste costul creditelor in valuta aceste mecanisme nu tin de BNR", a spus Olteanu, la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor".
El a mai aratat ca si cursul de schimb se va mentine in aceleasi marje, in aceleasi conditii economice.
"Nu poti sa mentii un curs de schimb impotriva evolutiei economiei. Din analizele colegilor mei, cursul de schimb este in marja actuala a economiei reale, dar premisele viitoare tin de activitatea economica si de stabilitatea politicilor publice. Atata timp cat economia reala va sustine acest curs de schimb, el va ramane stabil", a spus Olteanu. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta. (...) Incercam sa aducem acele costuri, care nu sunt neaparat invizibile, nu sunt percepute de la inceput si nu le stie nimeni.
Credeti ca eu, daca as sti cat ar fi cursul peste o luna sau un an intre leu si euro sau intre dolar si euro as mai sta aici? Ce vrem sa sugeram? Ca ghicim viitorul? Cine poate sa ghiceasca viitorul? Lucram cu riscuri, evaluam probabilitati. Nu avem cum sa stim cat va fi cursul maine", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, creditul in lei este inca relativ scump, dar el se va ieftini.
"Eu cred ca in ceea ce priveste creditul in lei acesta se va ieftini, iar cel in valuta, daca este bine explicat, isi va arata toate costurile. Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar International pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare.
Nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:31
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca cine olicita imprumutul nu obtine veniturile in moneda creditului. Clientii vor trebui sa demonstreze ca pot rambursa sumele chiar daca moneda nationala se depreciaza sever.
Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomanda autoritatilor nationale de supraveghere sa monitorizeze creditarea in valuta si sa ia masuri in cazul existentei unor riscuri semnificative la nivelul debitorilor neacoperiti la riscul valutar.
Astfel, proiectul regulamentului privind unele conditii de acordare a creditelor se aplica bancilor, institutiilor financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul special la BNR, institutiilor de plata si celor emitente de moneda electronica cu un nivel semnificativ al activitatii de creditare.
Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat.
Totodata, pentru aceasta categorie de clienti, creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca solicitantii ar avea o capacitate foarte buna de... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:33
Dobanzile la depozitele in termen, in lei, variaza intre 4% si 7,5% si iti promit un profit ireal, pentru ca, de multe ori, suma retrasa la scadenta este mai mica decat depusa, din cauza comisioanelor si taxelor percepute. Bancile care ofera dobanzi mai mari sau apropiate de valoarea dobanzii de referinta a BNR, care a fost mentinuta de 16 luni la 6,25%, practica, pe langa comisionul de retragere al numerarului, o serie de taxe de administrare ale contului curent aferent depozitului, scrie Gandul.Cu alte cuvinte, valoarea reala a sumei pe care o retragi, la scadenta depozitului este de cel mult 3,25%, chiar si in cazul bancilor care promit dobanzi de 7,5%.Spre exemplu, la depozitul cu dobanda fixa al UniCredit Tiriac Bank, clientul va primi la un an de la depunerea celor 1.000 de lei, cu 50 de lei mai putin, dobanda de 4,85% fiind prea mica pentru a acoperi costurile de administrare ale contului bancar aferent depozitului (7,5 lei pe luna).Pe de alta parte, un depozit la banci precum Banca Carpatica, ATE Bank sau Banca Transilvania prezinta avantajul absentei taxelor de administrare ale contului aferent, precum si dobanzi mai mari decat cea de referinta a bancii centrale. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 09:26
Ratele dobanzii practicate de institutiile de credit din Romania au continuat sa scada in luna aprilie pentru creditele si depozitele in moneda nationala si au avut o tendinta usor crescatoare pentru produsele acordate de banci in euro, reiese din datele publicate miercuri de BNR, anunta Mediafax.Dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei pentru consum s-au redus in aprilie in medie cu aproape 1,5 puncte procentuale fata de luna anterioara, inregistrand, astfel, cea mai mare variatie din ultimul an.
Dobanda anuala efectiva medie pentru aceste imprumuturi a fost de 15,59% la finele lunii aprilie, fata de 17,04% in luna precedenta.
Pe partea imprumuturilor pentru locuinte, scaderea costurilor a fost mai mare pentru creditele in lei acordate cu o rata a dobanzii variabila sau cu perioada initiala fixa a ratei dobanzii mai mica sau egala cu un an.
Dobanzile pe acest segment s-au redus cu aproape un punct procentual, de la 9,33% in martie la 8,48% in luna aprilie.
Dobanzile pentru locuinte cu perioada fixa a ratei dobanzii mai mare de 1 an si mai mica de 5 ani inclusiv au inregstrat in medie o scadere usoara, de la 9,71% pe an la 9,53% pe an.
Dobanzile la creditele in sold au urmat trendul generalizat de scadere, ajungand la 12,16% in luna aprilie, de la 12,54% in martie.
La depozitele in lei, cele mai mari scaderi au fost raportate pentru plasamentele realizate la termen de catre populatie.
Cea mai mare reducere pe acest segment, de 0,4 puncte... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 09:54