Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Crosspoint: Companiile romanesti au sanse mai mari sa se finanteze de la banci decat de la bursa

Crosspoint: Companiile romanesti au sanse mai mari sa se finanteze de la banci decat de la bursa


Companiile romanesti au sanse mult mai mari sa se finanteze de la banci decat printr-o listare la Bursa de Valori, a declarat Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division in cadrul Crosspoint.

"Nici inainte nu puteam vorbi despre o bursa in adevaratul sens al cuvantului, dar mai ales acum, dupa ce a izbucnit criza. Imaginea Bursei din Romania s-a stricat, iar cei implicati activ nu contribuie cu nimic la educarea financiara a populatiei, tocmai de aceea piata de capital este subdezvoltata", a explicat Codrin Matei.

Potrivit acestuia, nicio tara vecina Germaniei, inclusiv Romania, nu va putea beneficia de dobanzile practicate acolo, de exemplu, la creditele de consum.

"Nu cred ca putem vorbi de dobanzi prea mari sau prea mici la credite, fara sa ne raportam la riscul de tara si la inflatie. Multa lume tinde sa compare dobanzile pe care le practica bancile din tarile vestice, precum Germania, cu ceea ce se intampla pe piata autohtona.

Dar din pacate, in nicio tara vecina, inclusiv in Romania, nu vom putea beneficia de astfel de dobanzi, mai ales la creditele de consum, atata timp cat dobanda Bancii Centrale si inflatia vor fi la niveluri ce nu vor permite practicarea unor valori care sa ne determine sa spunem ca dobanzile la credite sunt mici", a mai afirmat Matei.

Acesta nu crede ca o companie romaneasca are nevoie de consultanta pentru a-si plasa economiile in depozite, in lei, la banci.

"In momentul in care am fost intrebat, am dat recomandari cu privire la valuta in care economiile sa fie depozitate. Consider insa ca am ajuns la un nivel de cultura financiara, ca popor, prin care societatile cu importante resurse financiare isi pot administra singure plasamentele in relatia cu bancile. Consultanta ar putea interveni in momentul in care s-ar pune in discutie plasamente in altfel de instrumente financiare", a explicat oficialul Crosspoint.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1871 ori