Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei decis in sedinta de miercuri, 6 mai, sa reduca dobanda de referinta de la 2% la 1,75%, influentand astfel si cotatia de schimb valutar a monedei nationale in fata euro.
La doar cateva minute dupa aflarea vestii, moneda euro s-a apreciat usor in fata leului, depasind pragul de 4,44 lei.
Interventia vine dupa o perioada in care razboiul valutelor derulat intre moneda unica europeana si dolarul american a determinat o apreciere de 1,3% a leului romanesc in fata euro.
Intreg setul de masuri luat de oficialii BNR include, pe langa limitarea aprecierii nejustificate a monedei nationale, si o relaxare a costurilor pentru imprumuturile in lei.
Liber la credite in lei
Reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% va intra in vigoare incepand cu 07 mai, membrii CA ai BNR aproband cu aceasta ocazie mai multe masuri menite sa creasca consumul pe piata interna.
Una dintre acestea vizeaza ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale.
Astfel, incepand cu 07 mai,, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare se va reduce la 3,25 % pe an de la 3,5 %. In acelasi timp, dobanda pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25 procente.
Complementar, bancile vor oferi conditii mult mai avantajoase pentru clientii care faca credite in lei, rata rezervelor... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 13:21
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va scadea, probabil in zilele urmatoare, sub 3%, a afirmat, marti, premierul Victor Ponta.
El a facut acest anunt cu prilejul participarii la cea de-a XXIII-a editie a "Topului National al Firmelor Private din Romania-TOP 2013", transmite Mediafax.
"Dobanda de referinta a Bancii Nationale era in 2009 de 8,5%. Acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%", a afirmat Ponta.
Ponta a apreciat ca aceasta este o veste buna pentru intreprinderi mici si mijlocii, deoarece creditele pe care le contracteaza sunt la costuri mai mici.
Viceguverantorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent ca BNR va analiza marti, 4 noiembrie, eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.
In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.
La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula cresterea economica nationala si pentru a sustine acordarea de credite. Pana in luna septembrie, Romania avea cea mai mare dobanda cheie dintre statele UE din estul Europei.
Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 15:19
BNR ar putea reduce dobanda-cheie in urmatoarele trei luni, de la 3,5% la 3,25%, si la 3% pana la finele anului viitor, considera analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), jumatate dintre ei anticipand o taiere chiar in sedinta CA din 4 august.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, potrivit Mediafax.
Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.
Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an.
Rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 8% in 2015
Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 15:17
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014, a anuntat banca centrala.
CA al BNR a hotarat, de asemenea, mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%.
Banca Centrala a reiterat faptul ca "utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare". mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:45
Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 4 februarie 2014.
Cincisprezece din douazeci de participanti la sondaj estimeaza reducerea dobanzii la 3,5%, in timp ce restul vad posibila mentinerea sa la nivelul de 3,75%.
Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna februarie si reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 18% in luna
februarie si reduse la 15% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 10% si un maxim de 18%.
"Dobanda de politica monetara poate fi redusa pana la 3,5% pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent, iar reduceri ale nivelului rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse, dar sunt putin probabile. Astfel, presiunile inflationiste... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:35
Eliberarea de fonduri la nivelul bancilor, considerat initial a fi un gest de suprema gentilete pentru relansarea creditarii interne, nu este nici mai mult nici mai putin decat o decizie luata de Banca Nationala a Romaniei in conditii de stres sau de disperare, potrivit specialistilor intervievati de Business24.
"Declaratia initiala pe care banca a facut-o si la care spera intreaga populatie, mergea in sensul unei politici de stimulare a creditarii interne si era o chestiune care depasea chiar anumite imaginatii. Insa lucrurile sunt destul de complicate pentru ca inseamna ca datoria externa a devenit o povara extrem de complicata pentru Romania si se incearca gasirea unor cai care degreveaza putin situatia in sensul implicarii bancilor comerciale in acest proces al platii datoriei externe ", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si a ratelor rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, bancile vor ramane cu lichiditati de 4 miliarde de lei si 500 de milione de euro, bani pe care bancile i-ar putea folosi pentru a-si reduce din datoriile catre bancile-mama, asa cum insusi guvernatorul a recomandat.
"Nu suntem deloc impotriva reducerii expunerilor bancilor din Romania fata de creditorii lor externi. Dimpotriva, chiar e bine sa se reduca datoria in conditiile actuale, in special cea pe termen scurt", a afirmat Isarescu.
Datoria externa, o povara... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 10:59
Pe parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.
Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% la 4% pe an, pe parcursul anului.
In primele patru sedinte pe probleme de politica monetara, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Incercarea BNR de accelerare a creditarii
Banca Nationala a Romaniei a oferit in acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor in lei si a accelerat in luna iulie si a prelungit in septembrie si in noiembrie ciclul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind redusa astfel pana la nivelul de 4%.
Prima scadere a dobanzii-cheie de anul acesta, prin care BNR a incercat sa dea un imbold bancilor comerciale de a reduce dobanzile la credite, a avut loc pe 2 iulie 2013, cand Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 13:01
Modul in care bancile au raspuns semnalelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.
Pentru a genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in ultimele doua sedinte reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5% la 4,25%.
"Impinse de la spate", bancile nu au avut alta alternativa decat sa inceapa sa reduca una dupa alta dobanzile la creditele de nevoi personale in lei si chiar sa lanseze oferte promotionale pentru atragerea de clienti. Dupa BCR, Banca Transilvania si BRD, i-a venit randul si UniCredit Tiriac Bank.
BCR si BRD lanseaza "promotia de toamna"
Pentru a capta atentia clientilor, primele doua banci din Romania dupa portofoliul de active "se intrec" in promotii de criza, oferind pe o perioada limitata dobanzi reduse la creditele de nevoi personale.
Prima care da startul acestei " batalii" este BCR. Banca a lansat o promotie la creditele noi de nevoi personale si astfel ofera o reducere a dobanzilor cu pana la 3% la creditele de nevoi personale fara garantii. Dobanda este fixa, de la 9,5%/an.
Pentru cei care isi incaseaza salariul sau pensia la BCR sau aleg sa-si refinanteze creditele, cardurile de credit, pachetul promotional are inclus un comision zero de analiza si asigurare de viata gratuita.
In cadrul ofertei BRD la creditele de nevoi... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:44
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04