Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa ce a anuntat ca indicele IRCC se aplica si la Prima Casa, Ministerul de Finante si-a dat seama ca nu e asa

Dupa ce a anuntat ca indicele IRCC se aplica si la Prima Casa, Ministerul de Finante si-a dat seama ca nu e asa

Dupa ce a anuntat, joi, ca indicele IRCC, care a inlocuit ROBOR, se aplica si creditelor garantate de stat, Ministerul de Finante a realizat ca legislatia nu permite acest lucru si promite sa rezolve situatia.

Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale cu garantia statului, astfel incat noul indice de referinta trimestrial (IRCC), care a inlocuit ROBOR, sa poata fi aplicat pentru toate creditele garantate de stat, inclusiv pentru Prima Casa.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.

Apoi, Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa. BCR a transmis, insa, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.

Asadar, vineri, ministerul a anuntat ca aliniaza prevederile legale in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat.

Astfel, va fi modificata Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa". In acest fel, se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare, si anume rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei.

In plus, se modifica Hotararea Guvernului nr.1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a ordonantei de urgenta a Guvernului nr.66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

In acest mod, se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare astfel, rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 3% pe an.

In plus, ministerul a anuntat ca se modifica Hotararea Guvernului nr.741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "INVESTESTE IN TINE" - se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita ...citeste mai departe despre "Dupa ce a anuntat ca indicele IRCC se aplica si la Prima Casa, Ministerul de Finante si-a dat seama ca nu e asa" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 832 ori