Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive

Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea pronunta, miercuri, decizia pe sesizarea asupra legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive.

Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari PNL.

Pe 6 mai, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.

Deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate''. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR".

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.

Un articol modificat de deputati prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna''.

Un alt amendament stipuleaza ca dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.

Deputatul USR Cosette Chichirau a calificat proiectul de lege ca fiind ''populist'' si ''neconstitutional''. "In martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, 'pachetul de legi Zamfir' neconstitutional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet si anume plafonarea dobanzilor. (...) Prin acest proiect, unii parlamentari isi rezolva problemele de familie sau cele de interes personal, de natura penala", a argumentat aceasta, cerand atunci respingerea proiectului.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a sustinut ca proiectul are ca obiectiv plafonarea dobanzilor in Romania, in conditii ...citeste mai departe despre "Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 360 ori