Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Danescu (ARB): Daca ROBOR era o dulceata dintr-un singur fruct, IRCC este o marmelada dintr-un amestec necunoscut

Danescu (ARB): Daca ROBOR era o dulceata dintr-un singur fruct, IRCC este o marmelada dintr-un amestec necunoscut
ROBOR era un indice corelat cu creditarea pe termen mediu, ca o dulceata dintr-un singur fruct, in timp ce noul indice IRCC este un fel de marmelada dintr-un amestec necunoscut de fructe, un indice calculat pe baza unor tranzactii peste noapte, care nu are nicio legatura cu piata, a declarat, miercuri, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Este foarte greu de explicat despre ROBOR si IRCC. IRCC-ul este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotatii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar astazi avem un indice calculat pe baza unor tranzactii peste noapte, care este cumva trimis in timp cu sase luni in urma fata de termenul cand este aplicat. In concluzie, sa ma iertati ca folosesc o metafora: daca noi foloseam o dulceata dintr-un anumit fruct, ROBOR la trei luni, astazi corelam cu creditarea un fel de marmelada, nu stim din ce fructe, vedem doar un rezultat final si care nu are nicio legatura cu piata", a spus Danescu, in cadrul Forumului Pietei Financiare.

El a aratat ca discutiile lansate de autoritati in ultima vreme pe tema dobanzilor bancare au creat foarte multe asteptari nerealiste pentru romanii cu credite, care acum cred ca vor plati rate mai mici.

"Se creeaza asteptari care pot fi mai mult sau mai putin indeplinite. Pana la urma promisiunea a fost facuta si a fost o surpriza si pentru noi, apropo de dialog, ca dobanzile in Romania vor scadea. Politic poti sa faci o astfel de declaratie, pentru ca, privind ca un contabil, ai venituri si cheltuieli, nu pot sa-ti cresc veniturile, stimate alegator, dar pot sa-ti scad cheltuielile. A fost o promisiune ca vor scadea cheltuielile in privinta dobanzilor. Si noi am aflat, ca orice cetatean, din presa lucrurile acestea. S-au creat asteptari, s-a pus o presiune, apoi s-a recunoscut ca nu s-a dialogat cum trebuie, dar aceasta asteptare a ramas in continuare", a precizat reprezentantul bancilor.

Potrivit acestuia, interpretarea juristilor din banci este ca noul indice de referinta la calculul dobanzii nu se aplica si creditelor Prima Casa, intrucat in legea speciala pentru acest program este vorba despre ROBOR.

"Si totusi iata ca astazi se discuta de aplicarea la Prima Casa. Si, la fel, este o asteptare publica ca dobanzile vor scadea, ceea ce duce la o impredictibilitate masiva cu privire la un subiect mai vechi: va aduceti aminte de legea plafonarii preturilor? Aceasta a fost respinsa pentru neconstitutionalitate si ce este acum este o alta forma de a promite anumite preturi mai scazute ale unei industrii pentru cetateni", a mai afirmat Danescu.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat noul indice referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3588 ori
Citeste mai multe despreindice Robor noul indice IRCC