Preturile reale pentru serviciile de pe litoralul romanesc ar trebui sa fie cele pe care le obtinem atunci cand cumparam o oferta "early booking" cu reducere de 50%, sunt de parere specialistii in turism intervievati de Ziare.com.
Discrepanta calitate/pret este cu atat mai mare cu cat pe litoralul romanesc ne asteapta camera de hotel slab dotata, cu mobilier invechit, iar angajatii, de la cel mai mic pana la managerul de hotel, nu au nici o pregatire.
"Intr-adevar in varf de sezon apar unele tarife care sunt exagerat de mari comparativ cu nivelul de dotari si servicii oferit oaspetilor. Aceasta tendinta despre care se vorbeste in fiecare an poate porni de la anumite cauze. Fie se vand prea multe pachete "early-booking" la tarife reduse cu 30-50% pentru aceeasi perioada si, probabil, ca acest tarif redus ar trebui sa fie pretul corect al serviciilor oferite, fie se manifesta o tendinta evidenta de rezervari last-minute (ex.: nu se stie cum va fi vremea si se asteapta prognoza cat mai aproape de perioada de sejur pentru a fi siguri turistii ca se pot bucura de timp favorabil). Daca timpul nu este bun, un turist pe litoralul romanesc are foarte putine optiuni de petrecere a timpului liber", a declarat Mircea Draghici, Managing Director la EST Hospitality Consulting.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca avem si in Romania structuri de cazare pe litoral unde camera este de 100-200 de lei pe noapte, in sudul litoralului sau in... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 12:15
Epidemia de coronavirus a expus o problema latenta in Europa Centrala si de Est: din cauza exodului personalului medical in Occident, sistemul medical din regiune este in pragul unui colaps - este concluzia unei analize ample facute de ziarul olandez Trouw, axata pe sistemul medical din Europa.
"Libera circulatie a persoanelor este una dintre temeliile pe care se sprijina Uniunea Europeana. Asta inseamna ca fiecare cetatean UE are voie sa lucreze in orice tara vrea. Insa in contextul pandemiei fix aceasta libera circulatie atarna acum ca sabia lui Damocles asupra unor tari.
In conditiile in care toate cele 27 de state membre ale UE se bazeaza in situatia actuala pe personalul medical, cei mai noi membri ai familiei europene sunt cei care mor in lupta cu pandemia. Aceste tari se confrunta cu o lipsa masiva de personal medical.
Tarile din Europa Centrala si de Est se lupta de ani buni cu un exod de medici si asistente. De la aderarea lor la UE, statele membre din regiune s-au lovit de o emigrare in masa a lucratorilor din domeniul sanatatii catre Vest.
Nu este surprinzator faptul ca acest flux este unidirectional. Salariile mari si sistemele sanitare mai bine organizate din Occident sunt atractive pentru multe cadre medicale", scriu jurnalistii olandezi.
Acestia au avansat si cateva cifre, pentru a evidentia discrepantele cand vine vorba de bani cheltuiti in Sanatate.
"Cifrele vorbesc de la sine. Date din 2016 de la Eurostat arata ca exista un decalaj mare... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:12
Desi rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuti vii, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica, procesate pentru anul 2018, ies la iveala clivaje cronice intre judete, precum si intre urban si rural.
Astfel, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale. O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.
Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.
Judetele cu cea mai dramatica rata:
Tulcea - 14,7 la mia de copii nascuti vii
Botosani - 12 la mia de copii nascuti vii
Salaj - 11,1 la mia de copii nascuti vii
Judetele unde sansa la viata este optimista:
Dambovita - 3 la mia de copii nascuti vii
Ilfov - 4 la mia de copii nascuti vii
Bucuresti - 3,3 la mia de copii nascuti vii
Este de mentionat ca rata mortalitatii infantile se afla in corelatie cu numarul nasterilor si al deceselor.
"Clivajul urias intre cateva judete ale tarii ne arata ca sansa la viata a nou-nascutilor depinde de accesul la servicii medicale si de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 11:24
Numarul mediu de pensionari a scazut cu 21.000 persoane in trimestrul doi al acestui an fata de trimestrul precedent iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor variaza semnificativ in profil teritorial, de la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman la 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.
In trimestrul doi al acestui an, numarul mediu de pensionari a scazut cu 21.000 fata de trimestrul precedent, la 5,159 milioane persoane.
Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,670 milioane persoane, de asemenea in scadere cu 10.000 persoane fata de primele trei luni.
"Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si 14 la 10 in Botosani si Vaslui", precizeaza INS.
In trimestrul doi din 2019, pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1.235 lei, in crestere cu 0,7% fata de trimestrul precedent.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.187 lei, iar... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 10:46
Romania intra cu datorii in 2019, anul in care tara va detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, in conditiile in care bugetul pentru anul viitor nu a fost deocamdata aprobat de Parlament.
Din 2008 si pana in prezent, astfel de situatii s-au mai intalnit de patru ori, in perioade de criza economica (2008) sau politica (anul 2009 cand Guvernul Boc a fost demis prin motiune de cenzura) si in an electoral (2016).
Ministrul Finantelor vorbeste, insa, despre un PIB care va creste, in 2019, cu 5,5% urmand sa depaseasca, pentru prima data, 1.000 de miliarde de lei.
De asemenea, seful de la Finante promite o scadere a deficitului bugetar anul viitor, in conditiile in care anul in curs se va incheia, probabil, cu un deficit care "forteaza" limita Tratatului de la Maastricht (de maximum 3% din PIB).
Comisia Europeana atentioneaza chiar ca soldul negativ va ajunge la 3,3% din PIB in acest an, urmand ca anul viitor sa urce la 3,4% din PIB, iar in 2020 sa atinga cel mai ridicat nivel din randul statelor UE: 4,7% din PIB. Pe primele zece luni din acest an, bugetul general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 2,2% din PIB (20,1 miliarde de lei), cel mai mare din ultimii sapte ani.
Cum se va potrivi socoteala de acasa cu cea de la targ ramane de vazut peste alte 12 luni. Pana atunci, o scurta radiografie a anului fiscal 2018.
* Declaratia unica si reducerea fiscalitatii in turism, principalele masuri
Transferul contributiilor sociale la angajat... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 12:29
Romania a stagnat, in trimestrul al treilea al acestui an, in topul suferintei la pompa, astfel ca suntem aproape la egalitate cu China cand vine vorba de cat de tare ne arde pretul benzinei la buzunare.
Bloomberg realizeaza periodic aceasta ierarhie, prin raportarea venitului mediu zilnic al populatiei unei tari la costul mediu al unui litru de carburant.
In trimestrul al treilea al acestui an, Romania se afla pe locul 13 in topul suferintei la pompa.
Concret, din venitul nostru zilnic de 28,13 euro, 4,36% se duce pe un litru de benzina, care costa deci 1,23 euro.
Tara noastra este flancata de China - care ocupa pozitia a 12-a, unde din venitul zilnic de 21,56 de euro, 4,52% se duce pe un litru de benzina, care costa 0,77 euro -, respectiv de Argentina, care se afla pe 14, unde din venitul zilnic de 19,12 euro, 4,34% se duce pe un litru de benzina, care costa 0,83 euro. Pe 11 se gaseste Brazilia, unde din venitul mediu zilnic de 18,74 euro, 5,14% se duce pe un litru de benzina, care costa 0,96 euro. Ungaria se afla pe 19, iar Polonia pe 20.
Iata cum arata top 10 suferinta la pompa*:
10. Bulgaria, unde din venitul mediu zilnic de 20,98 euro, 5,47% se duce pe un litru de benzina9. Turcia (5,66% din 16,93 euro)8. Thailanda (5,87% din 17,01 euro)7. Egipt (6,18% din 5,95 euro)6. Indonezia (6,65% din 8,74 euro)5. Africa de Sud (6,74% din 13,87 euro)4. Nigeria (8,11% din 4,27 euro)3. Filipine (13,14% din 7,06 euro)2. Pakistan (19,80% din 3,24 euro)1. India... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 08:19
Peste un milion de persoane de varsta activa nu sunt implicate, oficial, in niciun fel de activitate economica, desi numarul de someri inregistrati este de aproximativ 400.000 de persoane, se subliniaza intr-un studiu realizat de PwC Romania si prezentat marti.
Numarul de 1 milion exclude pensionarii si persoanele incadrate in diverse forme de educatie, conform studiului "Barometrul fortei de munca", realizat de PwC Romania pentru Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - CDR.
"Pe de alta parte, prognozele oficiale pentru urmatorii 3 ani, privind legatura dintre piata muncii si cresterea PIB-ului, estimeaza un necesar de angajati de aproximativ un milion de persoane. Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul de populatie apta de munca, aflata in afara pietei muncii (peste 34%) fiind depasita doar de Italia si Croatia.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca obiectivele pe termen lung de crestere economica ale Romaniei pot fi afectate din cauza deficitului de forta de munca, care, in absenta unor masuri specifice in acest sens, se va adanci in cativa ani", se mai mentioneaza in studiul citat.
De asemenea, analiza releva discrepante intre judetele din tara, existand judete care prospera din punct de vedere economic, dar nu mai au forta de munca disponibila, precum si judete cu numar mare de persoane care nu lucreaza. Mai mult, judete din ambele extreme exista in aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 16:09
Un venit zilnic de 19 dolari ar insemna, pentru romani, evitarea saraciei, dar aceasta ramane un deziderat greu de atins intr-o tara in care inegalitatea dintre regiunia crescut tot mai mult. Este radiografia de tara, desprinsa dintr-un nou raport dat publicitatii de Banca Mondiala.
Cum arata Europa
Documentul constata ca grupuri extinse de persoane inca beneficiaza de venituri specifice clasei mijlocii, dar nu si de securitatea economica pe care au oferit-o acestea odinioara.
Potrivit documentului elaborat de specialistii BM, mai multi tineri au locuri de munca de o calitate inferioara in comparatie cu persoanele mai in varsta.
"Locurile de munca remunerate, cu contracte pe termen lung, nu mai reprezinta norma, mai ales pentru tineri si trebuie sa intelegem cum evolueaza inegalitatea si cum sa facem cresterea mai inclusiva", a declarat Cyril Muller, vicepresedinte pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale.
In Romania, ca si in alte tari din sudul si vestul Europei, procesul de polarizare a locurilor de munca a condus la o crestere a ponderii numarului de persoane angajate cu contract de munca in ocupatii ce implica realizarea unor sarcini intensiv cognitive, care nu sunt de rutina si care presupun de obicei angajarea unor persoane cu inalta calificare, precum si ocupatii care implica executarea unor sarcini manuale, care nu sunt de rutina, si care utilizeaza in mod obisnuit indivizi slab calificati.
Reducerea ocupatiilor de rutina poate genera un... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 18:57
Romania este o tara care in medie se descurca bine, insa discrepantele regionale si sociale nu s-au vindecat, iar acesta se datoreaza faptului ca sectorul public nu poate implementa politici cu care sa le ofere oportunitati tuturor locuitorilor, a declarat, vineri, Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, la o conferinta organizata de institutie.
"Romania este o tara care in medie se descurca bine, insa discrepantele regionale si sociale nu s-au vindecat. In medie Romania are o crestere puternica insa nu toata lumea beneficiaza de pe urma acestor cresteri si de fapt aceasta incearca sa rezolve strategia. Motivul pentru care aceste diviziuni continua sa existe in Romania si nu dispar, dupa parerea noastra, este legat de slabiciunile cadrului institutional. Faptul ca sectorul public nu poate implementa politici cu care sa le ofere oportunitati tuturor locuitorilor", a spus Tatiana Proskuryakova.
Potrivit sursei citate, Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar care nu s-a tradus in reducerea saraciei.
Tatiana Proskuryakova sustine ca noua strategie de tara a fost pregatita in consultare cu Guvernul, iar obiectivul general al acesteia este consolidarea institutiilor.
Intrebata despre stadiul implementarii proiectului RAMP - Revenue Administration Modernization Project, aceasta a mentionat ca a avut mai multe discutii cu autoritatile si ca nu s-a ajuns inca la o decizie finala. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 15:27