Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

4 regiuni ale Romaniei sunt incadrate in baremul de saracie al UE. In schimb, Bucurestiul figureaza peste Madrid si Berlin

4 regiuni ale Romaniei sunt incadrate in baremul de saracie al UE. In schimb, Bucurestiul figureaza peste Madrid si Berlin

Numarul regiunilor de dezvoltare cu care Romania intra in topul 20 al celor mai sarace zone din Uniunea Europeana a ramas la 4 in anul 2015, la fel ca in cei doi ani anteriori (au fost cinci in 2012).

In schimb, Bucurestiul, cu zona inconjuratoare, s-a situat dupa Bruxelles, Londra, Paris, Bratislava sau Praga, dar inaintea unor importante capitale europene, precum Madrid, Berlin, Roma, Varsovia sau Lisabona.

De retinut, insa, ca venitul per capita in anumite regiuni ale UE poate fi influentat serios de fluxurile de navetisti.

Acestia ridica nivelul productiei fata de ceea ce ar fi putut obtine rezidentii la care se raporteaza productia obtinuta, in timp ce in zonele adiacente efectul este unul invers, ceea ce explica aparitia unor mari contraste intre regiuni vecine.

Mai mult, daca se face impartirea unei macroregiuni ce concentreaza mai multe regiuni de dezvoltare (limitate orientativ la numarul de doua milioane de locuitori), se pot obtine rezultate surprinzatoare, precum in cadrul Londrei. Aceasta figureaza, ca macroregiune, pe podium cu 184% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, dar cu discrepante uriase la nivel intern, intre 78% in Outer London - East & North East sau 94% in Outer London - South si 175% in Inner London-East si 580% (!) in Inner London-West.

Sursa: Curs de Guvernare

Cum se bate pasul pe loc sau se regreseaza

Revenind, insa, la regiunile din Romania, trebuie aratat ca, in ultimii patru ani, evolutiile PIB pe locuitor calculate de Eurostat la paritatea puterilor de cumparare in raport cu media UE (aflata ea insasi in miscare) au fost, pe alocuri, surprinzatoare in ceea ce ne priveste si destul de departe de perceptia intalnita in randul marelui public.

Citeste si

S-a adancit prapastia dintre saraci si bogati: Romania, tara din UE unde se inregistreaza cele mai mari inegalitati4 din 10 copii sunt expusi saraciei in Romania - Stam cel mai prost din UE la acest capitol

Explicatia datelor prezentate pana in anul 2015 este ca doar acum, dupa doi ani si cu calculele de rigoare a repartizarii PIB in profil regional, au ramas definitive valorile comunicate la de catre Eurostat.

Citeste mai departe despre 4 din cele 8 regiuni ale Romaniei sunt incadrate in baremul de saracie al UE. Bucurestiul figureaza peste Madrid si Berlin pe Curs de Guvernare... citeste mai departe despre "4 regiuni ale Romaniei sunt incadrate in baremul de saracie al UE. In schimb, Bucurestiul figureaza peste Madrid si Berlin" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1297 ori