Analistii Coface vad un val important de insolvente in cea de a doua parte a lui 2020 si prima din 2021

Marti, 23 Iunie 2020, ora 13:59
828 citiri
Analistii Coface vad un val important de insolvente in cea de a doua parte a lui 2020 si prima din 2021
Evolutia preconizata a insolventelor din cauza coronavirului

Consecintele economice ale pandemiei de COVID-19 nu sunt deloc de neglijat pentru Europa. Pe de o parte a avut loc o oprirea productiei (cel putin partial) in multe companii, iar pe de alta parte am asistat la scaderea consumului, din cauza restrictiilor de mobilitate. Declinul veniturilor companiilor a condus o crestere a intarzierilor la plata - si, in cele din urma, a incapacitatii de plata. Acestea ar fi principalele concluzii ale unui recent studiu al celor de la Coface. Vestile nu sunt bune pentru Romania, intrucat se anticipeaza multe insolvente in state catre care noi directionam aproape doua treimi din exporturi. Iar daca aceste economii vor merge prost, nici noua nu ne va merge altfel.

Situatia nu e insa una uniforma in intreaga lume. Analistii se asteapta la o crestere diferentiata si intarziata a insolventelor in Europa, in ciuda modificarilor reglementarilor.

Conform modelelor de prognoza ale Coface, este de asteptat ca numarul de insolvente in toata Europa sa creasca brusc, in a doua jumatate a anului 2020 si in 2021. Germania, tara cel mai putin afectata, este inca pe un trend de crestere a insolventelor cu 12% intre sfarsitul lui 2019 pana la sfarsitul anului 2021. Franta (+21%) si Spania (+22%) vor fi mai afectate de criza. Cu toate acestea, cele mai mari cresteri ale numarului de insolvente sunt asteptate sa apara in Olanda (+36%), Regatul Unit (+37%) si Italia (+37%).

Desi prognozele privind insolventele sunt aproximativ in linie cu previziunile de crestere, unele discrepante sunt vizibile. Tarile de Jos si Germania ar trebui sa fie cel mai putin afectate, cu un PIB in 2021 mai mic cu pana la 2% decat in 2019. Franta si Spania ar avea o situatie mai problematica, cu o scadere a PIB-ul de sub 3% si 4%. PIB-urile Regatului Unit si al Italiei vor fi probabil cu 5% si cu 6% mai mici fata de anul trecut.

In unele cazuri, aceste discrepante pot fi explicate prin lipsa unei modificari temporare a procedurii de insolventa (ca in Olanda). Reactia de raspuns la insolvente in perioadele de contractie economica este, de asemenea, legata de costul procedurii (mai mic in Regatul Unit si Tarile de Jos).

Multe tari europene au modificat temporar cadrul legal privind procedurile de neplata pentru a face fata crizei.

In majoritatea tarilor europene, incapacitatea de plata trebuie sa fie raportata autoritatii competente intr-un anumit termen de catre directorul companiei, care, in caz contrar, ar fi considerat raspunzator in mod direct pentru sit ...citeste mai departe despre "Analistii Coface vad un val important de insolvente in cea de a doua parte a lui 2020 si prima din 2021" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#insolventa, #UE, #Coface Romania, #studiu , #Stiri Companii