Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 20:03
1177 citiri
Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD

In mare parte, dilemele "economice" din ultimii 27 de ani se invart in jurul acelorasi intrebari: noi cand o sa avem scoli ca afara, spitale ca afara sau autostrazi ca afara? Si nimeni nu are curajul sa vina si sa spuna franc adevarul: niciodata.

Niciodata, daca vom continua sa ne batem joc, an de an, de banii pe care statul ii ia de la cetateni, prin taxe si impozite. An de an ne batem joc de avutia generata de munca romanilor, si asta pentru ca aproape oricine a fost la putere a considerat ca trebuie sa extinda rolul statului in detrimentul cetateanului. Aproape toti prim-ministrii care au fost la guvernare au folosit avutia nationala pe post de vehicul electoral, fie ingrosand numarul angajatilor, fie cheltuind mai mult decat ne permiteam.

Asa se face ca avem astazi aproape 1.5 milioane de romani care lucreaza "la stat", dublu fata de cat aveam in 1989, atunci cand populatia Romaniei se apropia de 24 de milioane de cetateni.

Asa se face ca astazi persoanele care lucreaza la stat au venituri mult peste media salariilor din mediul privat. Asa se face ca astazi exista 160.000 de romani cu "pensii speciale" ce depasesc de cele mai multe ori pensia medie din Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, parca niciun guvern din ultimele doua decenii nu a fost atat de iresponsabil din punct de vedere fiscal, atat de incompetent si atat de nociv pentru libertatea economica, asa cum au fost pana acum guvernele Dragnea I si Dragnea II.

Rectificarea bugetara de saptamana trecuta a confirmat ceea ce majoritatea economistilor independenti spuneau inca de la inceputul anului, si anume ca programul de guvernare va falimenta Romania.

Programul de guvernare era oricum dezechilibrat, in favoarea cheltuielilor statului si in defavoarea investitiilor. Rectificarea bugetara a adancit insa si mai mult aceste discrepante, iar astazi bugetul Romaniei arata ca acela al unei tari distruse de razboi, molime si atacuri extraterestre la un loc. Astazi, 80% din avutia nationala este cheltuita pe pensii, salarii si ajutoare sociale, un record absolut in Uniunea Europeana.

Modul in care a fost organizat bugetul la inceputul acestui an garanta faptul ca pe termen mediu si lung cresterea economica obtinuta de mediul privat va fi incetinita. Rectificarea bugetara a luat insa si bruma de bani ce fusesera dati la investitii, infrastructura si sanatate. Motivul oficial: ministerele nu au cheltuit banii. Motivul real: ministerele au fost a ...citeste mai departe despre "Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD" pe Ziare.com

#rectificare bugetara PSD, #criza economica Romania , #Stiri Guvern