Infractiunea de spalare de bani exista si a fost savarsita de milionarii Dinu Pescariu si Claudiu Florica, dar procesul deschis de DNA impotriva acestora inceteaza ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.
Suma de bani supusa procesului "de albire" ce a facut obiectul infractiunii de spalare de bani, in cuantum de 22.787.515 de dolari, va fi confiscata.
Astfel poate fi sintetizata decizia judecatorului de la Tribunalul Bucuresti care pe 24 martie a decis incetarea procesului penal fata de milionarii Claudiu Florica si Dinu Pescariu, judecati pentru spalare de bani intr-unul dintre dosarele separate din ancheta Microsoft, deoarece a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Potrivit minutei instantei, judecatorii au decis confiscarea mai multor sume de bani: 10.858.479 de dolari- de la Claudiu Florica, 10.858.479 de dolari- de la Dinu Pescariu si 1.070.557 de dolari de la afaceristul Dragos Serban Stan (implicat in tranzactiile financiare din acest caz, a primit clasare de la DNA - n.red.).
Judecatorii au mentinut in acest dosar masurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA pe conturi bancare, bunuri mobile si imobile. Dinu Pescariu si Claudiu Florica au declarat apel impotriva acestei decizii, potrivit portalului instantei.
O parte dintre declaratiile -cheie din acest dosar, o parte date de martori protejati, probe esentiale in acest dosar, la final. Informatiile din acest articol sunt din motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti, care a... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 00:08
Tribunalul Bucuresti a decis, joi, incetarea procesului penal pornit impotriva afaceristilor Dinu Pescariu si Claudiu Florica, acuzati de spalare a banilor, intr-unul din dosarele privind afacerea Microsoft, deoarece in acest caz ar fi lipsit o autorizatie prealabila a procurorului general. Decizia poate fi contestata cu apel.
Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba de o exceptie procedurala care a fost ridicata si in faza de camera preliminara a procesului, dar fusese solutionata definitiv. Practic, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti, Liliana Ciuperca, este de parere ca DNA a facut cercetari pe teritoriul altor tari, respectiv Elvetia si Austria, fara a avea autorizarea prealabila a procurorului general.
In faza de la Curtea de Apel Bucuresti, pe contestatia din faza de la camera preliminara, DNA a sustinut ca Dinu Pescariu si Claudiu Florica ar fi instigat la aceste infractiuni pe teritoriul Romaniei, deci nu mai era nevoie de acest aviz. Iar CAB le-a dat dreptate.
Citeste si: Judecatorii confirma rechizitoriul DNA in dosarul "Microsoft 3": Incepe procesul pentru Dinu Pescariu si Claudiu Florica
Hotararea Tribunalului Bucuresti, de incetare a procesului penal, nu este definitiva. Sursele citate ne-au explicat ca procurorii DNA urmeaza sa declare apel impotriva acestei sentinte.
Acuzatiile DNA
Claudiu Florica si Dinu Pescariu au fost trimisi in judecata de DNA in februarie 2018 pentru spalare de bani, fapta comise de cei doi in... mai mult
Vineri, 10 Mai 2019, ora 15:49
In perioada 29 octombrie - 6 noiembrie, lucrari semnate de compozitorul roman Dinu Lipatti au fost interpretate in premiera de violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga, in cadrul unui amplu turneu de prezentare si promovare a proiectului "Dinu Lipatti - compozitorul. Inregistrari in premiera".
Initiativa celor doi muzicieni a adunat peste 1000 de oameni in salile de concert din orasele Braila, Giurgiu, Focsani, Cluj, Satu Mare si Bucuresti, iar compact-discul rezultat din acest proiect va ajunge gratuit in 500 de institutii de cultura si invatamant din tara si din strainatate, scopul final fiind ca muzica lui Lipatti sa devina familiara unui public cat mai larg, mai cu seama tinerilor.
Prin structura si consistenta activitatilor desfasurate, autorii proiectului "Dinu Lipatti - compozitorul. Inregistrari in premiera" si-au propus sa contribuie la repozitionarea ipostazei componistice a ilustrului muzician in context romanesc si universal.
Inregistrarea materialului discografic cu lucrari semnate de Dinu Lipatti, o parte dintre ele aflandu-se la o prima imprimare, a fost cea dintai etapa din cadrul proiectului, careia i-a urmat amintita serie de recitaluri.
Publicul prezent in salile de concert a aplaudat initiativa celor doi artisti, bucurandu-se de prezenta si interpretarea lor de exceptie.
A treia etapa a proiectului se afla in plina desfasurare, cele 500 de exemplare ale compact - discului fiind in curs de distribuire in scoli, licee, biblioteci... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 15:28
In anul celebrarii Centenarului Marii Uniri, pianistul Stefan Doniga si violonista Diana Jipa si-au propus realizarea unui important proiect de restituire a unor lucrari semnate de una dintre cele mai importante personalitati ale muzicii universale - Dinu Lipatti.
Desi a ramas in memoria universala ca unul dintre cei mai mari pianisti ai lumii, iata ca la aproape 70 de ani de la trecerea sa in nefiinta, activitatea sa componistica este inca relativ necunoscuta si mai ales neaccesibila publicului larg.
Tinerii muzicieni Diana Jipa si Stefan Doniga si-au asumat scoaterea la lumina a unor lucrari semnate de celebrul pianist roman, multe dintre ele aflate la o prima inregistrare in studio: "A contribui la readucerea in circuitul public a unor valori incontestabile este o datorie pentru un profesionist din orice domeniu, cu atat mai mult in cel al culturii. A face acest lucru pentru un reprezentant de geniu al culturii tarii tale este o onoare. Iar a implini un asemenea demers in compania unui profesionist de exceptie ca violonista Diana Jipa este o imensa bucurie", a declarat Stefan Doniga, initiatorul acestui demers.
Proiectul a fost structurat in trei etape, mai intai inregistrarea produsului discografic intitulat "Dinu Lipatti - compozitorul, inregistrari in premiera". Apoi realizarea unui turneu national de lansari si recitaluri, in 6 orase din Romania, in perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2018: Braila, Giurgiu, Focsani, Cluj, Satu Mare si Bucuresti.
Nu in... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 16:07
Procurorii DNA au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, cu incepere din data de 10 octombrie 2017, fata de Mihnea Costoiu si Dinu Pescariu.
Ambii au fost audiati marti la DNA in Dosarul Cutezatorii.
Mihnea Costoiu, la data faptelor, secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in timp ce Dinu Pescariu, reprezentantul Fundatiei cu acelasi nume, este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, anunta DNA intr-un comunicat remis Ziare.com.
Dosarul are ca obiect modalitatea incheierii actului prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de inchiriere potrivit caruia Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti (constand in constructii si teren in suprafata de 5,7 ha) fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu".
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In 2009, a fost semnat un act aditional la un contract de locatiune (imprumut) incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu". Acest act aditional a fost semnat din partea Ministerului Educatiei de catre secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundatiei "Dinu Pescariu" de catre Dinu Pescariu, fara respectarea prevederilor... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 18:49
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul prin care ia act de demisia lui Cristian Ghinea din functia de ministru al Fondurilor Europene si decretul prin care in post este numit Dragos Cristian Dinu (foto).
Noul ministru al Fondurilor Europene va depune juramantul in aceasta seara, la ora 18:30, anunta Administratia Prezidentiala.
Fostul ministru, Cristian Ghinea,a demisionat miercuri, alegand sa candideze din partea USR la Senat, in Bucuresti.
Premierul Dacian Ciolos a anuntat inca de miercuri seara ca
va propune rapid pe cineva chiar din minister.
"Ma gandesc la cineva din interiorul ministerului, pentru ca vreau sa asiguram continuitate. O sa va anunt in perioada imediat urmatoare. Este un minister prea important sa ne jucam cu interimate. Acolo, chiar daca e vorba de inca doua luni, e o perioada cu o activitate intensa acolo, pentru ca pregatim procedura, asa-zisa procedura de desemnare sau de acreditare a autoritatilor de management, a structurilor care ...citeste mai departe despre "Noul ministru al Fondurilor Europene depune juramantul azi. Cine este Dragos Dinu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 11:17
Casa Dinu Lipatti, o cladire de pe bulevardul Lascar Catargiu din Bucuresti, proprietate a tatalui pianistului, a fost scoasa la vanzare pentru suma de 1,9 milioane de euro.
Casa va putea fi cumparata prin licitatie publica, imobilul fiind inregistrat in lista monumentelor din Bucuresti.
Proprietatea, construita la 1902, in stil eclectic, este opera arhitectului Petre Antonescu. Imobilul a fost renovat in 2008.
Cladirea, cu accentele principale de origine baroca, are ancadramentele ferestrelor si portalul intrarii oficiale elegant decorate cu elemente vegetale.
Locuinta burgheza era tipica pentru Bucurestiul sfarsitului de secol al XIX-lea si este decorata la interior cu lambriuri de lemn, cu pereti acoperiti cu matase pe schelet de lemn.
Salonul avea o mica estrada, unde era amplasat pianul, la care adolescentul Dinu Lipatti repeta, compunea sau sustinea concerte. Se pastreaza sobele, ancadramentele usilor, decoratia plafoanelor si, partial, mobilierul original ...citeste mai departe despre "Se vinde Casa Dinu Lipatti - licitatia pleaca de la 1,9 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 18:21
Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, a fost pusa sub acuzare pentru complicitate la delapidare, in dosarul deschis de DNA in urma scandalului urias in care este implicata firma de dezinfectanti a lui Dan Condrea.
Ea a fost audiata, joi dimineata, la sediul DNA din Capitala, unde a dat o declaratie in calitate de suspect si i s-a adus la cunostinta faptul ca este pusa sub acuzare pentru complicitate la delapidare.
Directorul Hexi Pharma se afla deja in arest la domiciliu, din 27 mai, intr-un alt dosar, cel deschis impotriva companiei de dezinfectanti de catre Parchetul General.
La iesirea din sediul DNA, Flori Dinu nu a vrut sa stea de vorba cu jurnalistii, acuzandu-i pe reporteri ca o hartuiesc: "Nu pot sa va spun. Va rog frumos! Deja ma hartuiti.... Nu pot sa va declar nimic. Imi pare rau".
Nici avocatul ei nu a vrut sa stea prea mult la discutii, dezvaluind doar ca procurorii nu au luat nicio masura preventiva impotriva clientei sale si ca Flori Dinu a fost pusa sub ...citeste mai departe despre "Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, pusa sub acuzare pentru complicitate la delapidare Update" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:27
Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au stabilit masura arestului la domiciliu pentru Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, acuzata de 128 de infractiuni de inselaciune, majoritatea in forma continuata si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.
Decizia nu este definitiva, deci poate fi atacata, dar este executorie si va intra in vigoare imediat dupa expirarea mandatului de retinere pentru 24 de ore emis pe numele inculpatei, moment din care Flori Dinu nu va mai avea voie sa-si paraseasca domiciliul.
Procurorii sustin ca Flori Dinu, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea lui Dan Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care le-a promovat si a intermediat activitatea ...citeste mai departe despre "Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, arestata la domiciliu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Mai 2016, ora 19:11