Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit luni la DIICOT, el declarand ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul Romgaz - Interagro, faptele de care il acuza procurorii fiind de abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
Adriean Videanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 10.40, fiind insosit de avocatul sau, Cristian Ene.
Videanu a spus, la intrarea in sediul DIICOT, ca a venit pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro.
DIICOT a cerut din nou aviz presedintelui, in 2 februarie, pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in dosarul Romgaz - Interagro, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
In 4 februarie, presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmarire penala a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".
In acelasi dosar, procurorii au cerut si aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
Senatul a respins, in 12 februarie, solicitarea de incuviintare a... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 11:32
DIICOT a inaintat, luni, procurorului general solicitarea de a obtine avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.
Totodata, se solicita din nou avizul presedintelui pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru fapte similare.
Procurorii au mai cerut ridicarea imunitatii lui Vosganian, dar Senatul s-a opus. In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a avizat atunci urmarirea penala a lui Adriean Videanu.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza, senatorul Varujan Vosganian a declarat: "Trebuie sa vad ce scrie in referat, in aceasta solciitare".
Care sunt acuzatiile
Procurorii DIICOT spun ca exista suspiciunea rezonabila ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate ...citeste mai departe despre "DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:34
O situatie neobisnuita se inregistreaza in dosarul in care Varujan Vosganian si Adriean Videanu, acuzati de DIICOT de complot si subminarea economiei nationale in favoarea omului de afaceri Ioan Nicolae. Alina Bica (foto), actuala sefa a DIICOT, a avizat in 2009, cand lucra la Ministerul Justitiei, o ordonanta care are legatura cu acest caz.
Vosganian si Videanu sunt acuzati de DIICOT ca prin acte normative aprobate in Guvern au ajutat societatea Interagro a lui Ioan Niculae sa achizitioneze nelegal gaze naturale de la ROMGAZ la preturi foarte mici, prejudiciul fiind de 130 de milioane de dolari.
Specialista in energie Ana Otilia Nutu (Expert Forum) a explicat pentru Romania Libera ca actuala sefa a DIICOT, Alina Bica, ar fi pus si ea umarul, in 2009, cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei, la achizitionarea discretionara a gazelor naturale, prin viza de legalitate pe care a dat-o pentru emiterea Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 54/2009, care a permis ca unii consumatori, printre care si Interagro, sa cumpere gaz la pret mai mic.
Mai exact, Alina Bica a fost cea care, in calitate de secretar de stat in Ministerul Justitiei, a dat avizul de legalitate.
Citeste mai multe despre Implicare surpriza in dosarul Vosganian-Videanu pe Ziare.com. mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 12:10
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca discutiile prezentate de procurorii in dosarul Romgaz, in care este cercetat, alaturi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu pentru subminarea economiei si pentru fapte de coruptie, au avut ca scop doar "optiuni de natura economica ale guvernului".
"Ocupand pozitii cu cele mai inalte functii, nu a existat nicio suspiciune de coruptie. Sa se stie ca acest dosar are in vedere doar discutarea unor optiuni de natura economica a guvernului, publicate in Monitorul Oficial. Ce fel de complot este acela publicat in Monitorul Oficial?" a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.
Vosganian a mai adaugat ca nu stie ce inseamna "suspiciune rezonabila", termenul folosit de procurorii DIICOT si sustine ca este mandru ca in 23 de ani asupra sa nu a planat niciun fel de suspiciune de acte de coruptie.
Ministrul Economiei considera ca tot dosarul se refera la "modul in care DIICOT apreciaza cateva dintre deciziile mele politice, care au avut sprijinul guvernul".
Referitor la pierderilor suferite de Romgaz, amintite de procurori, Vosganian considera ca a luat cea mai buna decizie.
"Totalul reducerilor pe care le-am operat in virtuatea memorandumurilor insumeaza o suma comparabila cu costul patinoarul de la Brasov. Totalul reducerilor se ridica la o suma de 14-15 milioane euro. Daca o vom compara cu pierderile pe care le-ar fi avut Romgaz, ar fi fost incomparabil mai mari. Sa evaluezi posibile pierderi... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:43
Procurorii DIICOT cer inceperea urmaririi penale impotriva actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian si a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, cercetati pentru subminarea economiei nationale in dosarul Romgaz.
Procurorii DIICOT sustin ca Adriean Videanu ar fi sprijinit firmele lui Ioan Niculae (Interagro) si l-ar fi ajutat sa obtina gaz din productia interna a statului. In acelasi dosar este implicat si Varujan Vosganian.
In documentul DIICOT se mentioneaza ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, pentru sprijinirea omului de afaceri Ioan Niculae.
"Prin aceste acte, acordau discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", arata intr-un comunicat oficial procurorii DIICOT.
Procurorii cred ca "pozitia privilegiata acordata SC Interagro s-a intemeiat pe relatiile personale dintre Videanu si Ioan Niculae care au fost asociati la societatea de brokeraj Equity Invest, fiecare avand cate 20% din actiuni."... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:18