Varujan Vosganian si Adriean Videanu, urmariti penal in cazul Romgaz UPDATE

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:18
2004 citiri
Varujan Vosganian si Adriean Videanu, urmariti penal in cazul Romgaz UPDATE

Procurorii DIICOT cer inceperea urmaririi penale impotriva actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian si a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, cercetati pentru subminarea economiei nationale in dosarul Romgaz.

Procurorii DIICOT sustin ca Adriean Videanu ar fi sprijinit firmele lui Ioan Niculae (Interagro) si l-ar fi ajutat sa obtina gaz din productia interna a statului. In acelasi dosar este implicat si Varujan Vosganian.

In documentul DIICOT se mentioneaza ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, pentru sprijinirea omului de afaceri Ioan Niculae.

"Prin aceste acte, acordau discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", arata intr-un comunicat oficial procurorii DIICOT.

Procurorii cred ca "pozitia privilegiata acordata SC Interagro s-a intemeiat pe relatiile personale dintre Videanu si Ioan Niculae care au fost asociati la societatea de brokeraj Equity Invest, fiecare avand cate 20% din actiuni."

Pocurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

1. Sa sesizeze Senatul Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator in Parlamentul Romaniei in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei;

2. Sa sesizeze Presedintele Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010) sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Pocurorii sustin ca "afacerea Interagro" a afectat activitatea Romgaz

Demersul ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-a realizat in conditiile in care Interagro inregistra o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale Romgaz.

"Societatea nationala era transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", atrag atentia procurorii DIICOT.

DIICOT: S-au creat riscuri in planul securitatii energetice a Romaniei

Procurorii mai sustin ca exista indicii si date temeinice potrivit carora Videanu si Vosganian au contribuit la plasarea societatii Interagro, controlata de Ioan Niculae, "intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale".

De asemenea, atrag atentia procurorii DIICOT, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, "contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei".

Activitatea Romgaz a fost afectata prin alocarea unor resurse din bugetul public, aflate la dispozitia unei societati nationale "ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular", se mai arata in comunicatul DIICOT.

In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Pana la publicarea acestui articol, nici Varujan Vosganian, nici Adriean Videanu nu au putu fi contactati pentru a comenta acuzatiile ce li se aduc.

UPDATE Crin Antonescu, presedintele PNL, reactioneaza: "Vom da curs solicitarii in conformitate cu toate normele parlamentare si constitutionale. Eu sper ca deciziile pe care institutii ca DIICOT le iau nu sunt in corespondenta cu anumiti oameni politici. Nu putem pleca de la o astfel de premisa de frivolitate".

De asemenea, intrebat daca dosarul DIICOT pericliteaza pozitia lui Varujan Vosganian in cadrul Guvernului, Antonescu a raspuns: "Deocamdata eu nu am informatii, in afara de un comunicat, nu am ascultat nici ce are de spus domnul Vosganian, nu am un dialog cu DIICOT si nu pot sa ma pronunt".

#varujan Vosganian diicot, #cercetat penal Varugan Vosganian, #diicot vosganian videanu , #Ministrul Economiei