Basescu a transmis cererile de urmarire penala pentru Silaghi si Videanu la Justitie

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 11:50
2496 citiri
Basescu a transmis cererile de urmarire penala pentru Silaghi si Videanu la Justitie
Sursa foto: Realitatea.net

Presedintele Traian Basescu a transmis duminica ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, si Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii.

Anunturile in acest sens au fost facute, duminica, prin comunicate de presa ale Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 8 septembrie, ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) Teza Intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", mentioneaza sursa citata.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 8 septembrie a.c., ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor in perioada mai - decembrie 2012, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) Teza Intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Totodata, legat de cererile de urmarire penala pentru Adriean Videanu si Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justitiei, presedintele Traian Basescu a instiintat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se precizeaza in comunicate.

Istoricul cazului

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Fostii ministri Adriean Videanu si Varujan Vosganian au numit in AGA si CA ale companiei Romgaz persoane fara pregatire de specialitate pentru a-si putea impune cu usurinta deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, aratau procurorii DIICOT.

"Faptul ca gruparea infractionala initiata de invinuitul Ioan Niculae a continuat sa fie sprijinita si de ministrul Adriean Videanu rezulta si din aceea ca si ministrul Adriean Videanu a numit in componenta AGA/CA - SNGN Romgaz, ca si ministrul Varujan Vosganian, persoane fara pregatire de specialitate, scopul fiind acelasi, de a putea cu mai multa uturinta sa-si impuna deciziile prin care sa sprijine realizarea scopului asumat al grupului infractional", notau procurorii DIICOT in referatul prin care cer avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu (2008 - 2010) si al lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei in 2007 - 2008 si in prezent.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat atunci ca a luat act de decizia DIICOT de a solicita inceperea urmaririi penale in cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informatiile pe care le are la dispozitia DIICOT pentru clarificarea nevinovatiei sale.

Videanu a explicat ca el nu a semnat niciun ordin cat a fost ministru al Economiei, a semnat doua memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari.

El a mai spus ca decizia a fost la nivelul Guvernului, el facand propuneri in acest sens. "Cred ca decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul, si nu eu singur, a fost o decizie corecta in acel moment si sunt pregatit sa prezint toate documentele pe care le am", a mai spus Videanu.

Intrebat daca a avut vreo intalnire cu Ioan Niculae, Videanu a precizat ca a avut o singura intalnire cu acesta pe cand era ministru al Economiei, pe alta tema privind o potentiala investitie la Zimnicea.

#urmarire penala Ovidiu Silaghi, #urmarire penala Adriean Videanu, #dosar ROMGAZ, #cereri urmarire penala Basescu , #Ministri