Fostul premier al Marii Britanii, David Cameron, a declarat, in cadrul unui interviu acordat postului american de televiziune CNN, ca este constient de faptul ca unii oameni nu il vor ierta niciodata pentru referendumul privind Brexit si a sustinut din nou organizarea unui al doilea referendum.
"Unele persoane nu ma vor ierta pentru ca am organizat acel referendum. Altii nu ma vor ierta pentru ca l-am organizat si l-am pierdut. Exista, desigur, si oameni care au dorit un referendum si au dorit iesirea din Uniunea Europeana si care sunt bucurosi ca am facut aceasta promisiune si am respectat-o", a spus Cameron.
De asemenea, fostul premier britanic a mai spus ca se gandeste in fiecare zi la referendumul din 2016. "Ma gandesc in fiecare zi la asta, la faptul ca am pierdut si la consecintele acestui lucru, dar si la ce am fi putut face diferit. Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu ce urmeaza sa se intample", a spus el.
CNN noteaza ca dupa ce a pledat pentru ramanerea in Blocul comunitar in campania dinaintea referendumului din 2016 si, in cele din urma, britanicii au decis parasirea UE, David Cameron s-a retras din viata politica si a acordat foarte putine interviuri.
"Ma doare sa vad ceea ce s-a intamplat, faptul ca am pierdut si greselile pe care le-am facut", a adaugat Cameron. El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, un al doilea referendum ar putea fi o solutie pentru iesirea din actualul blocaj privind Brexit. "Nu cred ca putem exclude (un al doilea... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 08:05
Urmatoarele 18-24 de luni se anunta a fi hotaratoare pentru forma pe care o va imbratisa Uniunea Europeana in urmatoarele decenii, iar Marea Britanie tocmai a pornit cronometrul.
Reinvestirea lui David Cameron in functia de sef al cabinetului britanic va fi onorata de organizarea referendumului prin care insularii vor trebui sa decida daca raman sau ies din UE.
Insa, realegerea conservatorlor lui David Cameron intr-o maniera fara drept de apel si total neasteptata ii ofera premierului britanic sansa de a initia un program de reforme europene de care sa beneficieze toti membri Uniunii, scrie fostul prim-ministru suedez Carl Bildt intr-un editorial Project Syndicate.
De pe alte pozitii
Timp de cativa ani, Cameron a fost nevoit sa cedeze presiunilor facute de aripa anti-europeana din Partidul Conservator, mai mult pentru a limita influenta partidului UKIP, care militeaza pentru iesirea din Uniune.
Insa, victoria inregistrata in alegerile de saptamana trecuta a consolidat pozitia premierului britanic, lasand oportunitatea ca acesta sa se prezinte sub aspectul sau de european devotat si pragmatic.
Intr-o serie de discursuri publice din ultimii ani, David Cameron a facut referire frecvent la un program de reforme europene axat pe crestera competitivitatii in cadrul UE si cresterea gradului de transparenta al institutiilor de la Bruxelles.
Intr-o epoca in care ne confruntam cu revansismul rusesc si cu raspandirea conflictelor in Orientul Mijlociu, discursul... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 18:10
Protejarea centrului financiar londonez va fi baza planului premierului David Cameron in privinta reformarii Tratatului Lisabona, afirma ministrul de Finante George Osborne, care considera ca in lipsa schimbarilor tarile non-euro vor trebui sa opteze intre adoptarea monedei unice si iesirea din UE.
Osborne a transmis, la o conferinta de la Londra, un avertisment ferm ca Marea Britanie va parasi blocul comunitar daca nu vor fi convenite schimbari de amploare, intr-unul din cele mai importante discursuri ale sale pe tema Europei, relateaza The Guardian.
El a spus ca tratatul de la Lisabona trebuie modificat pentru a preveni ca statele din zona euro sa impuna Marii Britanii legislatia in domeniul serviciilor financiare.
Pentru ca mesajul sau sa fie receptat de partenerii din UE, Osborne a avertizat ca esecul modificarii legislatiei ar determina Marea Britanie sa iasa din Uniune, intrucat ar trebui sa aleaga intre un exit si intrarea in zona euro.
"Consider ca nu este in interesul nimanui ca Marea Britanie sa ajunga in situatia de a opta intre aderarea la euro si iesirea din UE. Nu dorim sa intram in zona euro", a afirmat ministrul la conferinta organizata de institutul de cercetari Open Europe.
Osborne a aratat ca din 2016 zona euro va avea suficiente voturi, conform tratatului de la Lisabona, pentru a aproba reglementari destinate serviciilor financiare care sa fie aplicate la nivelul intregii UE, inclusiv in cele 10 state membre din afara uniunii monetare.... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 09:47
Premierul britanic David Cameron avertizeaza ca va bloca modificarea tratatului UE pentru crearea unei uniuni monetare mai eficiente, daca partenerii din UE nu vor accepta si schimbarile cerute de Marea Britanie.
Cameron a lansat avertismentul intr-un interviu la BBC, pe fondul speculatiilor referitoare la continutul unui discurs pe care il va sustine in aceasta luna, potrivit The Guardian.
Premierul britanic a reiterat, pe de alta parte, ca nu vrea iesirea Marii Britanii din UE, el argumentand ca tari din afara Uniunii, precum Norvegia, sunt supuse regulilor comunitare fara sa aiba vreo influenta asupra politicilor acesteia.
"Ce se intampla acum in Europa este o schimbare majora, determinata de existenta euro. Tarile din zona euro trebuie sa se schimbe, pentru ca moneda sa functioneze. Trebuie sa se integreze mai mult. Nu exista in lume o uniune monetara care sa nu aiba o uniune bancara sau fiscala. Aceasta schimbare implica o modificare a naturii organizatiei, astfel ca suntem indreptatiti sa cerem unele schimbari si pentru noi", a spus Cameron.
Marea Britanie poate respinge prin veto modificarile necesare pentru supravegherea bancara si a deficitelor, pentru ca orice schimbare in tratat necesita sprijinul tuturor membrilor UE.
Surse europene au declarat pe de alta parte ca nu este sigur ca va fi necesara modificarea tratatului, dar chiar si asa, daca Marea Britanie se va opune, exista solutia acordurilor interguvernamentale. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 09:42
Autoritatea premierului britanic David Cameron a fost din nou stirbita de rezultatul votului din Parlamentul Marii Britanii, unde propunerea sa de a ingheta bugetul UE a fost respinsa, in contextul in care peste 50 de parlamentari din partidul primului-ministru au votat impotriva acestei initiative.
La summit-ul UE din octombrie, Cameron a amenintat ca va utiliza dreptul tari sale de veto daca bugetul UE se va mari substantial, sustinand, cel mult, o crestere care sa acopere inflatia, scrie Financial Times.
In urma acestui vot credibilitatea primului-ministru a fost astfel afectata, chiar daca votul este doar consultativ.
Cameron sperase sa castige capital politic, considerand ca a avut cea mai "ferma pozitie" din toti premierii Marii Britanii din ultima perioada in a sustine stoparea cresterii bugetului UE.
Laburistii au cerut o reducere a bugetului UE, desi liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a insistat ca aceasta solicitare nu este un semn de euroscepticism, ci sustine faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa sufere si ea reduceri bugetare precum suporta si tarile europene.
Pozitia laburistilor a reusit insa sa castige sprijinul a peste 50 de parlamentari conservatori eurosceptici, ceea ce sustine acuzatiile pe care Cameron le-a primit in legatura cu faptul ca nu ar fi capabil sa tina sub control aripa anti-UE a Partidului Conservator.
Aceasta infrangere a premierului britanic din interiorul partidului sau vine dupa ce, anul trecut, 81 de... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:30
Premierul conservator britanic David Cameron si-a motivat luni, in Camera Comunelor, refuzul de modificare a tratatelor europene, dar inca o data in lipsa vicepremierului Nick Clegg.
"Nu am pentru ce sa prezint scuze. A fost o buna decizie, iar Marea Britanie ramane membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a spus primul-ministru britanic.
"Unde este Nick Clegg?", au strigat mai multi deputati laburisti (din opozitie).
Presat de laburisti sa explice amenintarile precise ale unui nou tratat UE la adresa serviciilor financiare britanice, Cameron a evitat intrebarile. "Tratatul ar oferi prerogative fara precedent Comisiei Europene", a subliniat Cameron.
Duminica, vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat ca refuzul premierului David Cameron de acceptare a modificarii tratatelor UE este "un lucru rau pentru Marea Britanie", care risca sa fie "izolata si marginalizata". mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 20:49
Premierul Marii Britanii, David Cameron, ameninta ca s-ar putea opune si tratatului destinat celor 23 de state ale UE, pe motiv ca institutiile UE reprezinta toate cele 27 de state membre, de aceea nu poate fi creat un tratat doar pentru 23 dintre ele.
Cameron a mai adaugat ca decizia de a adera la noul tratat nu era in interesul Marii Britanii deoarece nu a putut obtine garantii speciale pentru centrul financiar al tarii.
Premierul britanic spune ca in cadrul discutiilor au existat dezacorduri puternice intre statele mebre UE, insa a subliniat faptul ca Europa trebuie sa "lucreze" mai mult la competitivitate.
"Decizia a fost una grea, insa a fost cea mai buna. Ma bucur ca Marea Britanie nu se afla in euro si nu va adera niciodata la zona euro", a mai adaugat acesta.
Cele 17 state membre ale zonei euro, impreuna cu alti sase membri UE, au convenit sa semneze un nou tratat care sa le permita sa introduca reguli fiscale mai stricte. Cele 23 de tari intentioneaza sa se bazeze pe Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie pentru aplicarea noilor norme.
Marea Britanie, Suedia, Cehia si Ungaria au decis ca nu doresc sa semneze modificarea tratatului initial. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:30
Premierul britanic David Cameron este supus la presiuni din ce in ce mai mari sa organizeze un referendum in tara, in cazul in care liderii UE care participa joi si vineri la un summit descris drept crucial decid schimbari majore ale tratatelor europene.
Intr-un articol publicat in ziarul Times, Cameron a avertizat ca Marea Britanie va bloca orice schimbari propuse ale tratatelor UE, daca acestea nu ii apara interesele. Insa el a dat asigurari ca va avea o atitudine constructiva fata de discutiile care vizeaza sa puna capat crizei din zona euro, ce reprezinta prioritatea reuniunii.
Insa aceasta abordare a parut subminata miercuri de apelurile unor politicieni conservatori pentru organizarea unui referendum in Marea Britanie in cazul unor modificari ale tratatelor UE.
Boris Johnson, primarul Londrei si unul dintre principalii rivali ai lui Cameron in partidul sau, a fost una dintre principalele voci care au cerut o consultare populara. El a descris eforturile actuale de a salva zona euro ca o tentativa disperata de a "insaila" lucrurile. "Cred ca riscam sa salvam cancerul, nu pacientul", a spus el.
Si secretarul pentru Irlanda de Nord, Owen Paterson, a cerut organizarea unui referendum.
Cameron a spus in repetate randuri ca va convoca o consultare populara numai in cazul in care Londrei i se va cere sa cedeze noi prerogative catre UE.
El a amenintat, insa, cu veto vizand reformele care vizeaza consolidarea monedei unice, in cazul in care nu vor fi aparate... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 09:20
Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri ca va proteja interesele Marii Britanii, in cazul modificarii tratatului Uniunii Europene in scopul salvarii euro, asa cum vor Franta si Germania.
Cameron a afirmat, dupa o intalnire cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca nu este convins ca schimbarea tratatului va intari uniunea monetara la care Marea Britanie a refuzat sa participe.
Daca tratatul UE va fi redeschis la summit-ul crucial de saptamana viitoare, Cameron va avea o agenda proprie.
Liderul britanic a spus ca institutiile zonei euro, precum Banca Centrala Europeana (BCE), trebuie sa sustina moneda pentru a convinge pietele ca au capacitatea sa faca acest lucru, iar tarile membre trebuie sa devina mai competitive.
"Niciunul dintre aceste lucruri nu necesita modificarea tratatului, dar daca se va intampla acest fapt, ma voi asigura ca interesele Marii Britanii vor fi protejate si intarite", a afirmat Cameron.
In urma declaratiilor lui Cameron nu au avut loc o reactie imediata din partea biroului lui Sarkozy.
Cameron este supus presiunilor din partea euroscepticilor din Partidul Conservator de a reduce legaturile cu UE si a se asigura ca orice miscare de pe continent spre uniunea fiscala nu lezeaza interesele centrului financiar londonez.
Sarkozy a incercat sa il convinga pe Cameron sa fie de acord cu proceduri de disciplina bugetara mai stricta pentru zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut vineri o modificare rapida dar... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 20:09