Summit UE: Va fi salvata zona euro sau e doar o moarte lenta?

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
4410 citiri
Summit UE: Va fi salvata zona euro sau e doar o moarte lenta?

Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.

Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles

LIVE TEXT:

19:43 Primul bilant al summitului UE

Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.

Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.

18:56 Autoritatile se tem de revolte

Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.

18:19 Pietele bursiere incep sa respire

Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.

Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual. Euro s-a apreciat, in fata dolarului cu un raport de 1.3381 dolari pentru un euro.

17:51: Premierul britanic sustine ca a luat o decizie buna

Premierul britanic considera ca a luat o decizie buna si a precizat ca nu ii este teama de faptul ca Marea Britanie nu va fi, uneori, inclusa in deciziile europene.

"Nu cred ca este un lucru rau ca nu suntem parte din tratat. Cred ca am facut ceea ce trebuia pentru Marea Britanie", a spus premierul britanic.

Cameron le-a urat liderilor europeni "numai bine" si a spus ca planul de fiscal, convenit de liderii europeni nu era suficient de bun pentru Marea Britanie, care ar fi fost dezavantajata.

16:35: Basescu: Romania nu participa la finantare FMI, desi nu e neputincioasa

Romania n-ar fi incapabila sa participe la cei 50 de miliarde de euro, insa faptul ca are un acord cu FMI o scuteste de acest gest.

"Nu tipam ca vrem sa dam bani, dar am putea sa fim solidari daaca este nevoie. Cu conditia sa se ia in considerare ca nu avem un

buget excedentar ca sa facem cadouri. Avem solutii, nu suntem o tara neoputincioasa si putem interveni salvarea unei situatii", a declarat Traian Basescu, dupa summitul de la Bruxelles.

16:31 Basescu: UE va avea un "Acord de guvernanta fiscala"

"Marea miza a acestui consiliu UE nu a fost legata de gasirea solutiei la criza economica. Premergator, se anuntasera diverse solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie, care cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul, pentru ca nu s-a putut ajunge la unconsens", a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea de la Bruxelles.

Potrivit presedintelui, s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in UE. Traian Basescu a declarat ca acest acord poarta numele de "Acord de guvernanta fiscala".

16:20: Sarkozy: Cameron a avut cereri "inacceptabile"

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a dat vina esecului UE de a ajunge la o intelegere cuprinzatoare pentru schimbarea tratatelor UE pe Marea Britanie.

"Prim ministrul David Cameron a prezentat cereri inacceptabile pe masa negocierilor", a spus Sarkozy.

16:15" Merkel: Am actionat constructiv

"Noi am actionat ca un bloc intr-un spirit constructiv, am discutat aproape intreaga noapte pe acest subiect si am reusit sa tragem concluziile inainte de sosirea zorilor. BCE are o idee foarte buna despre cum trebuie urmat acest drum. Institutiile europene au fost mai mult decat satisfacute de propunerile pe care le-am facut", a declarat Angela Merkel.

14:08: Jose Manuel Barroso: am stabilit substanta acordului

"Aceasta discutie a fost o completare importanta la discutiile anterioare privind fiscalitatea. Vreau sa va spun ca am cazut de acord privind substanta acestui acord, a ecplicat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Comisia va pregati o forma a tratatului care sa fie perfect compatibila cu legislatia europeana si cu tarile europene.

in aceasta dimineata, Croatia a semnat tratatul de aderare, moment considerat a f deosebit de important de Barosso.

"Concluziile sunt pozitive, sa incepem sa implementam", a concluzionat Barroso.

Presedintele CE crede ca pot fi facute multe lucruri si cu acest tratat: "Daca va uitati la concluziile discutiei de ieri, este un lucru impresionant si pentruinvestitori si pentru partenerii nostri.

El s-a intrebat in ce masura sunt statele membre ale zonei euro pregatite sa accepte acest tratat si daca moneda euro este cu adevarat ireversibila.

"Din punct de vedere legal nu este solutia pe care am luat-o prima in calcul, dar aceasta solutie este cea mai potrivita", a mai spus Barroso.

15:30: Ungaria si Cehia mai au nevoie de timp

Prim ministrii din Ungaria si Republica Ceha, Viktor Orban si Petr Necas, au cerut timp sa isi consulte parlamentele inainte sa semneze noua intelegere interguvernamentala in cadrul UE.

"Autoritatea mea ca prim ministru al Ungariei nu se extinde pana la nivelul in care sa pot renunta la suveranitate. Depinde de parlament sa ia astfel de decizii", a declarat Orban.

Republica Cehha si Suedia vor si ele sa isi consulte parlamentele, inainte sa accepte intelegerea, in timp ce Marea Britanie a refuzat intelegerea care vizeaza toate statele membre UE.

15:19: Cehia: Euro e cea mai mare amenintare pentru economia Europei

Euro este radacina crizei datoriilor si cea mai mare amenintare pentru economia Europei, a declarat Vaclav Klaus, presedintele Cehiei, care nu crede ca se va gasi o rezolvare la criza din Europa, la summit-ul de vineri.

"Euro a generat aceasta criza a datoriilor. Zona euro este cea mai slaba veriga a Europei si cele mai mari probleme vizibile s-au intamplat acolo", a declarat Klaus, intr-o conferinta economica.

Presedintele Klaus sustine ideea de piata comuna a Uniunii Europene dar se opune unei integrari mai stranse, in viitor.

15:14: Pretul aurului a crescut

Pretul aurului a crescut joi, pana la 1.790,10 dolari / uncia, cu 0,7% mai mult decat joi. Cu toate acestea, scaderea totala pentru saptamana curenta a fost de 1,5%, marcand astfel cea de-a treia saptamana consecutiva de scadere, din ultima luna.

Scaderea din aceasta saptamana a fost datorata neincrederii cu care investitorii au urmarit progresul Uniunii Europene si dubiile ca acestia ar putea gasi o rezolvare pentru criza datoriilor.

14:57: Pretul petrolului scade sub 98 de dolari/baril

Pretul petrolului a scazut sub 98 de dolari/baril in Asia, pe fondul nesigurantei rezultatului summit-ului UE de la Bruxelles.

Livrarile de petrol pentru luna ianuarie au scazut cu 49 de centi pana la 97.85 dolari/baril pe trazactia electronica de la New York Merkantile Exchage.

La Londra, pretul petrolului a scazut cu 6 de centi pana la 107.28 dolari/baril, pe piata de contracte futures ICE.

14:08: Lazea (BNR): Acordul UE are un efect favorabil

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, considera ca noul acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale aprobat de liderii europeni are un efect favorabil pentru ca este de natura sa disciplineze politicile macroeconomice.

"Una dintre deciziile care s-a luat aseara a fost legata de intarirea regulilor fiscale in sensul de supunere a atentei tarilor europene a bugetelor si de penalizare a tarilor care isi depasesc deficiul bugetar sau criteriul de datorie publica si inteleg ca la acest pact au aderat deocamdata 17 plus sase tari, printre care si Romania, ceea ce zic eu ca are un efect favorabil, pentru ca este de natura sa disciplineze politicile macroeconomice. Acesta este principalul efect de dorit", a spus Lazea.

13:30: Viktor Orban: Nu renuntam la suveranitatea Ungariei

Refuzul Ungariei de a se alatura tarilor din zona euro intr-un acord menit sa impuna o disciplina fiscala mai stricta este o "chestiune de suveranitate nationala", a declarat vineri, la Bruxelles, premierul Viktor Orban.

"Mandatul meu nu imi permite sa renunt la nicio parte a suveranitatii Ungariei, asa ca Parlamentul ungar trebuie sa dezbata si sa decida in acest dosar", a spus Orban.

"Inseamna reglementari stricte, pierderea dreptului de veto pentru cei care se alatura si asa mai departe", a adaugat el.

Eniko Gyori, ministrul pentru Interare Europeana al Ungariei a declarat insa pentru BBC ca guvernul tarii este dispus sa semneze tratatul inter-guvernamental agreat de tarile din zona euro.

Ministrul a negat ca ca Ungaria ar fi refuzat sa semneze tratatul, si a tinut sa sublinieze ca Marea Britanie este singura tara care a exclus semnarea intelegerii.

13:28 Cameron: Am refuzat tratatul pentru ca nu e in interesul Marii Britanii

David Cameron, prim ministrul Marii Britanii a declarat, vineri, ca s-a opus in fata realizarii unui nou tratat UE pentru ca acesta nu oferea un asigurarile pe care le dorea pentru piata unica si nici alte elemente de interes pentru tara sa.

"Fara acele sisteme de precautie mai bine nu avem niciun tratat, ci le cerem acelor state sa semneze intelegeri separat", a declarat oficialul, dupa discutiile cu liderii.

"Ce au oferit ei nu este in interesul britanicilor si tocmai de aceea nu am fost de acord", spune Cameron.

12:33: Lituania: Marea Britanie s-a indepartat singura de UE

Marea Britanie s-a indepartat singura de uniune, in ceea ce priveste procesul decizional, a declarat Dalia Grybaskaite, presesedintele Lituaniei, la sosirea sa pentru intalnirea liderilor europei.

"Ne bucuram pentru statele baltice ca statele membre au decis ca isi vor asuma responsabilitati si ca vor actiona rapid", a spus Grybaskaite, vorbind despre revizuirea regulilor de guvernare a Uniunii Europene.

"Majoritatea statelor membre se bucura de acest pas inainte, in mod normal. Marea Britanie a iesit din procesul decizional, Europa e unita", a completat presedintele.

12:18: Bursele europene deschid in scadere

Bursele europene au deschis in scadere, vineri, desi euro si dolarul au ramas neatinse de rezultatele primei zi de summit de la Bruxelles.

Indicele Stoxx Europe a coborat cu 0.1%, pana la 237.58 puncte de baza. Indicele DAX din Frankfurt a scazut si el cu 0.1% pana la 5872.26, in timp ce indicele CAC-40 a castigat 0.4% pana la 3109.32. Indicele FTSE din Londra a inregistrat scaderi cu 0.1 procente, pana la 5477.50.

11:44: Merkel:Europa a refuzat sa se limiteze la "compromisuri lenese"

Europa a refuzat sa se limiteze la "compromisuri lenese", a declarat cancelarul german Angela Merkel vineri.

Angela Merkel a declarat, vineri, la sosirea la a doua zi de discutii cu omologii sai europeni, ca Europa a refuzat sa se limiteze la "compromisuri lenese"

"Britanicii au fost intotdeauna in afara euro... Deci suntem deja familiari cu situatia", a explicat Merkel.

"David Cameron a stat la masa cu noi. Am luat aceasta decizie, nu am putut face compromisuri lenese, in beneficiul euro", a adaugat ea. "A trebuit sa decidem reguli dure", a subliniat Merkel.

11:34: Irlanda, multumita de intelegerea liderilor UE

Irlanda este multumita de intelegerea liderilor UE, chiar daca guvernul irlandez se asteapta inca la o reactie decisiva a Bancii Centrale Europene in urmatoarele saptamani, potrivit declaratiilor facute de Lucinda Creighton, ministrul pentru Europa al Irlandei.

10:56: Romania semneaza un acord international pentru consolidarea fiscala a UE

Romania vrea sa contribuie la consolidarea fiscala a Uniunii Europene, alaturi de alte cinci state din afara blocului monetar.

Astfel, pana in luna martie, vom incheia un tratat interguvernamental care presupune in principal reglementari fiscale si coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise de Consiliul Uniunii Europene dupa discutiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.

Citeste mai multe despre

Romania si alte 5 state din afara zonei euro vor sa ia parte la noul tratat

10:45: Programul liderilor europeni de vineri, 9 decembrie:

Cea de-a doua zi de summit a inceput la ora 09:45 (ora Romaniei), cand membrii Consiliului European erau asteptati sa soseasca la cladirea Justus Lipsius din Bruxelles. La sfarsitul intalnirii, dupa ora 16.00 (ora Romaniei) va avea loc o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

10:24: Moody's a retrogradat cele mai mari banci din Franta

Agentia de rating Moody's a retrogradat cele mai mari trei banci ale Frantei, din cauza dificultatii de a imprumuta bani. Astfel, Moody's a retrogradat Credit Agricole si BNP Paribas de la Aa2 la Aa3 si Societe Generale de la Aa3 la A1.

10:00: Cameron cere "scutiri" pentru Londra

David Cameron, prim-ministrul britanic, a cerut "o serie de dispense pentru Londra", potrivit prim ministrului olandez, Mark Rutte.

9:50: Euro inregistra scaderi

Euro a scazut, vineri, indreptandu-se spre minimul ultimelei saptamani, in jurul valorii de 1.3309 dolari pentru un euro, si apropiindu-se de minimul ultimei saptamani de 1.3289 dolari pentru un euro, atins joi. Spre sfarsitul sedintei euro si-a mai recuperat din pierderi, ajungand pana la 1.3325 dolari.

9:38: China: Inca avem incredere in Europa

Increderea Chinei in capacitatea UE de a depasi criza "nu s-a schimbat", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului chinez de externe. "China spera ca intelegerea privind un nou pact fiscal va stabiliza pietele si va spori incrderea", a continuat acesta.

08:36: Declaratii oficiale ale lui Herman Van Rompuy la finalul primei parti a summit-ului

"Ne vom angaja cu totii sa respectam o regula europeana fiscala. Acest lucru inseamna ca statele membre vor transpune acest lucru in constitutia proprie. Mai mult, inseamna consolidarea regulilor privind procedura de deficit excesiv. De asemenea, statele membre vor fi nevoite sa-si prezinte planurile bugetare catre Comisie.

A existat un acord larg cu privire la substanta tratatului. In ceea ce priveste forma acestuia, toata lumea doreste sa faca un angajament solemn obligatoriu", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy.

In ceea ce priveste masurile pe termen scurt, acesta a precizat ca resursele financiare vor fi crescute pentru combaterea crizei. Astfel, statele membre vor pune la dispozitia FMI 200 de miliarde de euro, iar Fondul European de Stabilitate Financiara va fi rapid implementat, urmand ca in iulie 2012 sa intre in vigoare si Mecanismul de Stabilitate Europeana.

Concluzia primelor discutii: 23 de state membre UE vor incheia un tratat interguvernamental, in timp ce doua state nu au inca un mandat de participare.

Van Rompuy a mai adus la cunostinta faptul ca inca doua teme au fost identificare : consolidarea convergentei economice si aprofundarea uniunii economica.

"Am pregatit un raport interimar si voi pregati un raport suplimentar, in iunie, privind aprofundarea integrarii fiscale", a mai subliniat acesta.

De asemenea, Rompuy a mai precizat ca in cadrul Consiliului European vor fi continuate discutiile incepute joi seara si se vor lua in vedere si politicile economice ale UE, tema energiei, a extinderii si a relatiilor externe.

08:16: Marea Britanie acuza: Ne vom opune tratatului!

Premierul Marii Britanii, David Cameron, ameninta ca s-ar putea opune si tratatului destinat celor 23 de state ale UE, pe motiv ca institutiile UE reprezinta toate cele 27 de state membre, de aceea nu poate fi creat un tratat doar pentru 23 dintre ele.

Cameron a mai adaugat ca decizia de a adera la noul tratat nu era in interesul Marii Britanii deoarece nu a putut obtine garantii speciale pentru centrul financiar al tarii.

Premierul britanic spune ca in cadrul discutiilor au existat dezacorduri puternice intre statele mebre UE, insa a subliniat faptul ca Europa trebuie sa "lucreze" mai mult la competitivitate.

"Decizia a fost una grea, insa a fost cea mai buna. Ma bucur ca Marea Britanie nu se afla in euro si nu va adera niciodata la zona euro", a mai adaugat acesta.

Cele 17 state membre ale zonei euro, impreuna cu alti sase membri UE, au convenit sa semneze un nou tratat care sa le permita sa introduca reguli fiscale mai stricte. Cele 23 de tari intentioneaza sa se bazeze pe Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie pentru aplicarea noilor norme.

07:51: Suedia, nemultumita de decizia Marii Britanii

Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt a transmis pe contul sau de Twitter urmatorul mesaj: "Ingrijorat de faptul ca Marea Britanie incepe sa se indeparteze de Europa, intr-un mod serios. Catre ce? Catre o alianta puternica cu Ungaria...

07:14: Marea Britanie si Ungaria se opun inaspririi normelor privind politica fiscala

Liderii UE nu au reusit sa obtina sustinerea celor 27 de membri pentru modificarea tratatului UE de a intari coordonarea fiscala, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, unde se va decide in cele din urma soarta zonei euro.

Liderii au decis sa formeze un pact intre 23 de state membre UE pentru a inaspri normele privind politica fiscala nationala. Oficialii au anuntat ca Marea Britanie si Ungaria nu vor lua parte, in timp ce Suedia si Republica Ceha au fost rezervate in ceea ce priveste pozitia lor.

07:11: FMI primeste 270 de miliarde de dolari pentru a salva Europa

Liderii Uniunii Europene au cazut de acord asupra a trei elemente cheie ca raspuns la criza datoriilor suverane, a precizat seful FMI, Christine lagarde.

"Membrii care vor face parte din tratat s-au decis asupra a trei componente: uniunea fiscala, pentru a accelera punerea in aplicare a mecanismului european de stabilitate si sporirea rezervelor FMI la 270 de miliarde de dolari , suma care urmeaza sa fie confirmate in termen de 10 zile.

Potrivit acesteia, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va fi mecanism de salvare permanent.

06:50: Pietele asiatice deschid pe rosu

Pietele asiatice deschid pe rosu vineri dimineata. Indicele Hang Seng s-a oprit la 2,6%, iar indicele Jpaoniei la 1,65%.

Indexul S&P/ASX 200 al Australiei si Indicele Kospi din Coreea de Sud au scazut la valoarea de 2%.

06:43: Marea Britanie, scutita de la anumite regulamente

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a precizat ca noul tratat european va include cele 17 state membre ale zonei euro plus alte sase membre UE.

Acesta a subliniat faptul ca statele in cauza ar putea oferi pana la 200 de miliarde de euro resurse suplimentare pentru FMI.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a mentionat faptul ca tratatul UE ar fi trebui sa include toti membrii, insa nu s-a putut din cauza pozitiei britanice.

Mai mult, Marea Britanie a propus ca aceasta sa fie exclusa de la anumite regulamente financiare. Noul tratat ar trebui sa fie gata pana in martie 2012, potrivit lui Sarkozy.

06:33: Draghi: Ne apropiem de o Uniune fiscala

Presedintele BCE si-a aratat multumirea legata de faptul ca masurile acceptate vor duce la o Uniune fiscala.

De asemenea presedintele Consiliului European, Van Rompuy a precizat ca Mecanimsul de Salvare va deveni operational in iulie 2012. Pana atunci statele membre vor fi nevoite sa-si prezinte proiectele bugetelor Comisiei.

06:26: HSBC Asia: Germania poate opri criza!

Directorul executiv HSBC Hondings Asia, Peter Wong, s-a aratat increzator in puterea Germaniei de a opri agravarea crizei datoriilor din zona euro.

Acesta a adaugat ca liderii europeni ar trebui sa ajunga la un consens pentru a rezolva criza datoriilor in urmatoarele doua-trei luni, in caz contrat pietele globale vor ramane sub presiune.

05:56: "Summit-ul UE, o dezamagire si o mizerie"

Statele membre ale UE lucreaza acum la un acord privind aprobarea unor norme fiscale mai stricte intre 23 de membri UE, au anuntat doi oficiali europeni.

Cele 27 de state membre nu au putut sa cada de acord cu privire la schimbarea tratatului, fapt ce ar putea ameninta o ruptura grava in cadrul blocului regional. Schimbarea tratatului european devine noua problema a statelor membre. Mai mult, oficialul a precizat ca exista si alte diferente in pachetul de reforma chiar printre cele 17 state din zona euro.

"Exista o multime de propuneri venite din partea Germaniei si a Frantei si multe deacorduri. Situatia e destul de tensionata", a precizat unul dintre oficialii europeni. Alti oficiali prezenti la Bruxelles au declarat ca actualul summit este o "dezamagire si o mizerie".

#decizii summit ue, #semnare tratat european, #marea britanie summit ue, #summit ue uniune fiscala, #Basescu summit UE , #UE