Ministrul britanic de externe: suntem multumiti ca nu am adoptat euro

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:07
1119 citiri
Ministrul britanic de externe: suntem multumiti ca nu am adoptat euro

Marea Britanie sustine ideea unei Uniuni Europene pe mai multe "cercuri", in care "tarile sa nu fie obligate sa participe peste tot", a declarat seful diplomatiei britanice, William Hague.

Respingerea britanica a noului tratat european nu a izolat Londra, a pledat el in prezenta secretarului de stat american, Hillary Clinton, citand rolul "absolut central" jucat, in opinia sa, de Marea Britanie in politica externa a UE.

Hague a incercat sa relativizeze refuzul manifestat de premierul David Cameron la propunerile omologilor sai europeni, afirmand ca situatia nu este deloc inedita.

"Marea Britanie nu a adoptat euro si suntem multumiti ca nu l-am adoptat. Nu am adoptat acordurile de la Schengen (asupra liberei circulatii a persoanelor) si suntem foarte multumiti ca nu am facut acest lucru", a explicat ministrul conservator.

"Europa poate sa se dezvolte intr-un mod in care sa existe o suprapunere a mai multor cercuri de decizie, in care tarile sa nu fie obligate sa participe peste tot", a declarat el.

David Cameron si-a aparat luni, in Camera Comunelor, decizia de a se opune schimbarii Tratatului UE la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, spunand insa ca apartenenta la blocul comunitar este in interesul national al Marii Britanii, in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a apreciat ca "exista acum mod limpede doua Europe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru Marea Britanie masuri anticriza, #tratat european Marea Britanie , #Anglia