Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Monti: Germania va fi convinsa sa accepte obligatiuni comune la nivelul zonei euro

Monti: Germania va fi convinsa sa accepte obligatiuni comune la nivelul zonei euro


Premierul italian Mario Monti a declarat ca Germania si alte state din zona euro "vor fi convinse", in final, ca emiterea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ar fi un bun instrument de combatere a crizei datoriilor de stat.

"Cred ca avem suficiente argumente pentru a-i convinge pe germani", a afirmat duminica Monti, intr-un interviu pentru Euronews.

Oficialul a adaugat ca Germania ar trebui sa inteleaga ca "este mai bine sa emitem obligatiuni comune ca actiune intentionata si rationala, decat ca masura de urgenta, intr-un fel fortata, prin achizitia de catre Banca Centrala Europeana a obligatiunilor tarilor aflate in dificultate".

Monti a aratat ca regreta ca liderii europeni nu s-au pus de acord sa creasca resursele Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu mai mult de 500 miliarde euro.

Un fond cu resurse mai mari ar fi putut servi ca un scut mai bun impotriva tensiunilor din piata, iar initiativa a fost blocata de mai multe state membre "care au o vedere foarte limitata asupra interesului comun", a spus premierul italian.

El a calificat rezultatul summit-ului de joi si vineri drept "nu unul optim, dar foarte bun", si l-a criticat pe premierul britanic David Cameron, care a folosit in premiera dreptul de veto al Marii Britanii in Consiliul UE pentru a bloca modificarea tratatului in vederea consolidarii guvernantei fiscale.

"Daca Marea Britanie nu s-ar fi autoexclus sfidator, ar fi putut fi o Mare Britanie care conteaza mai mult, cu mai multa influenta", a spus Monti.

Liderii europeni au convenit semnarea unui al doilea tratat, de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice, intelegere la care vor participa toate statele UE cu exceptia Marii Britanii.

De asemenea, Mecanismul de Stabilitate Financiara (ESM) va intra in functiune de la jumatatea anului viitor, cu un an mai devreme decat se preconiza, si va functiona in paralel cu EFSF (fond creat initial cu caracter temporar) cel putin pana la jumatatea lui 2013. In plus, resursele totale ale celor doua institutii nu mai sunt limitate la 500 miliarde euro, insumand acum 940 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1245 ori