Marea Britanie ameninta sa blocheze uniunea monetara, daca nu obtine concesii

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 09:42
2090 citiri
Marea Britanie ameninta sa blocheze uniunea monetara, daca nu obtine concesii

Premierul britanic David Cameron avertizeaza ca va bloca modificarea tratatului UE pentru crearea unei uniuni monetare mai eficiente, daca partenerii din UE nu vor accepta si schimbarile cerute de Marea Britanie.

Cameron a lansat avertismentul intr-un interviu la BBC, pe fondul speculatiilor referitoare la continutul unui discurs pe care il va sustine in aceasta luna, potrivit The Guardian.

Premierul britanic a reiterat, pe de alta parte, ca nu vrea iesirea Marii Britanii din UE, el argumentand ca tari din afara Uniunii, precum Norvegia, sunt supuse regulilor comunitare fara sa aiba vreo influenta asupra politicilor acesteia.

"Ce se intampla acum in Europa este o schimbare majora, determinata de existenta euro. Tarile din zona euro trebuie sa se schimbe, pentru ca moneda sa functioneze. Trebuie sa se integreze mai mult. Nu exista in lume o uniune monetara care sa nu aiba o uniune bancara sau fiscala. Aceasta schimbare implica o modificare a naturii organizatiei, astfel ca suntem indreptatiti sa cerem unele schimbari si pentru noi", a spus Cameron.

Marea Britanie poate respinge prin veto modificarile necesare pentru supravegherea bancara si a deficitelor, pentru ca orice schimbare in tratat necesita sprijinul tuturor membrilor UE.

Surse europene au declarat pe de alta parte ca nu este sigur ca va fi necesara modificarea tratatului, dar chiar si asa, daca Marea Britanie se va opune, exista solutia acordurilor interguvernamentale.

#tratat UE uniune monetara, #David Cameron tratat UE, #iesire Marea Britanie UE , #Anglia