Grecii au pus sare pe rana in toiul negocierilor cu creditorii europeni: "Si cu despagubirile de razboi datorate de Germania cum ramane?" a fost intrebarea care a aprins ambele tabere.
Guvernul lui Alexis Tsipras nu reprezinta un caz singular in aceasta poveste intortocheata a despagubirilor de razboi datorate de tarile participante la conflagratiile mondiale.
Caile prin care invingatorii si-au recuperat daunele solicitate si cine mai ridica inca pretentii la sume colosale fac obiectul unui amplu reportaj al postului american CNBC.
Populism sau realitate ascunsa?
Saptamana trecuta, premierul grec Alexis Tsipras iesea la rampa pentru a cere despagubiri de 500 de miliarde de euro Germaniei, pentru prejudiciile aduse tarii sale in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Tsipras a cerut Berlinului restituirea valorilor furate in timpul razboiului, compensatii pentru infrastructura distrusa si restituirea "creditului de ocupatie".
Abordarea pare populista, in conditiile in care cele doua tari au semnat un acord prin care Grecia renunta la orice pretentii fata de Germania inca din anii '60.
Germania de Vest a achitat atunci 115 milioane de marci pentru pagubele produse de trupele de ocupatie in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Insa, problema operelor de arta insusite de nazisti este inca o chestiune fierbinte pentru multe tari care au fost sub ocupatie germana, iar tema datoriilor de razboi este inca actuala, in conditiile in care britanicii... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 16:54
1