Bobby Paunescu: Filmul "Diaz" prezinta o pagina neagra din istoria recenta a Italiei

Luni, 04 Iunie 2012, ora 11:59
2120 citiri
Bobby Paunescu: Filmul "Diaz" prezinta o pagina neagra din istoria recenta a Italiei

Producatorul Bobby Paunescu prezinta in premiera in Romania, filmul "Diaz", in cadrul TIFF 2012, care se desfasoara in aceste zile la Cluj-Napoca. Povestea filmului este, potrivit producatorului, similara cu cea a evenimentelor din iunie '90, de la Bucuresti.

Producatorul a vorbit intr-un interviu, acordat Agerpres, despre realizarea acestui film, despre planurile sale ce includ un parteneriat cu cineastii chinezi si despre prima bursa Alex Leo Serban:

TIFF 2012 prezinti filmul "Diaz" de Daniele Vicari, pe care l-ai coprodus.

Bobby Paunescu: La TIFF prezentam in premiera in Romania filmul Diaz, coproductie cu (casa de productie cinematografica) Fandango a italianului Domenico Procacci, care a produs Reality, al lui Matteo Garrone, castigator al Marelui Premiu al Juriului la ultima editie a Festivalului de la Cannes. Nu suntem la prima colaborare, ne-am cunoscut in Italia cand am realizat Francesca, primul meu film. Intre timp am devenit prieteni. Mi-a spus ca vrea sa faca un film despre evenimentele de la Genova din 2001. Diaz este numele scolii unde dormeau manifestantii veniti la Genova pentru summitul G8 din iulie 2001, cand demonstratia a degenerat, a fost ucis un manifestant italian, Carlo Giuliani, iar fortele de ordine din Italia au facut o serie de greseli.

Eu as compara ce s-a intamplat atunci la Genova cu ceea ce s-a intamplat la noi la Bucuresti in 1990, pe 13-15 iunie in Piata Universitatii... Diaz costa mult si nimeni nu voia sa se implice, pentru ca era un proiect delicat. Se vorbeste despre fortele de ordine din Italia, cand Berlusconi era premier. Am vorbit cu Procacci la Berlin, la festival, in 2011, mi-a placut proiectul si mi-a placut demersul; eu cred ca pentru un producator este o datorie sa contribuie la proiecte importante din punct de vedere social. Trebuie sa imbunatatim societatea, productia de filme nu inseamna numai business. Si mi-a placut decizia ferma a regizorului italian Daniele Vicari de a realiza Diaz, pentru ca si eu, in viitor, as vrea sa fac un film despre Piata Universitatii. Va sosi momentul potrivit...

Procacci a declarat ca, fara mine, Diaz nu ar fi putut fi realizat. Nu e chiar asa, ar fi putut sa fie facut si fara mine, poate mai tarziu, dar eu m-am gandit ca ar fi mai bine sa-l facem in anul in care se implineau 10 ani de la evenimentele de la Genova, deci in 2011. Italienii au incercat sa ne puna bete in roate, dar nu au reusit. Diaz a fost selectionat la Berlin in 2012, a luat cel de al doilea premiu al publicului, pe 2 iunie a avut premiera in SUA, la Seattle, si pe 8 iunie va fi prezentat la New York. A fost cumparat si distribuit in multe tari de Universal Pictures si, zic eu, ironia soartei, pentru ca UP este o mega corporatie care a distribuit un film care vorbeste si despre lupta impotriva globalizarii...

Diaz are o valoare artistica deosebita, e un film important, iar eu sunt fericit ca am contribuit, mai ales ca am primit mii de e-mail-uri din Italia, in care lumea ma felicita si imi multumeste ca m-am implicat in acest proiect. Abia astept sa vad care va fi reactia publicului in Romania. In Italia a rulat in 200 de cinematografe si a generat polemici. Este vorba despre o pagina neagra din istoria recenta a Italiei. Amnesty International a numit acest eveniment de la Genova "cea mai grava suspendare a drepturilor omului intr-o tara democratica dupa al Doilea Razboi Mondial". Eu nu stiu unde s-au incalcat mai mult drepturile omului, daca la Genova in 2001 sau in Romania in 1990. Sau la Revolutia din 1989...

Pregatesti si prima coproductie cinematografica chino-romana, un film pe care il vei regiza.

Mandragora Movies este o societate dedicata filmelor de autor, iar de curand, cu parteneri din SUA si din Marea Britanie, am creat Mandragora International pentru a intra pe piata internationala. China a devenit a doua tara din lume pe piata box office-ului, dupa SUA. In China se construiesc sapte sali de cinema pe zi, iar box office-ul creste cu 40% pe an. Contractul acesta l-am semnat in timpul Festivalului de Film de la Beijing, unde presedinte al juriului era renumitul regizor James Cameron, al carui "Titanic" in 3D a incasat in China, intr-o saptamana, 140 milioane de dolari.

Noi am prezentat un proiect, "The Girl Who Knew Too Much", un scenariu scris de mine, iar presedintele de la China Film Corporation, mare amator de filme romanesti, si-a manifestat dorinta de a coproduce filmul meu. O onoare, erau 32 de proiecte prezentate la Beijing, iar ei au ales proiectul nostru. Si vor lansa Francesca in China, o piata noua, care ne intereseaza foarte mult.

Monica Barladeanu va interpreta rolul principal?

Vom filma in China, Franta, Italia, Anglia, Romania, cu multi actori si mi-as dori mult ca Monica sa interpreteze rolul principal. Este important sa deschidem o usa in China si pentru realizatorii de filme din Romania. Impreuna cu Tudor Giurgiu si cu Mihai Chirilov, am invitat (la TIFF) o delegatie din China. Va veni si presedintele Asociatiei Cineastilor din China, care vorbeste romaneste. S-a cam uitat povestea asta, dar e bine sa ne aducem aminte ca in China, in anii '60 si '70, ei invatau in facultate doua limbi, engleza si romana. Pacat ca nu am stiut sa consolidam aceasta realitate pana acum, dar vom incerca sa recuperam timpul pierdut. Chinezii vin la Cluj pe 6 iunie si stau in Romania pana pe 10 iunie. Am organizat intalniri cu oameni de film si speram sa obtinem cat mai multe contracte de coproductie.

La TIFF 2012 va fi acordata si prima Bursa "Leo Serban", la Columbia University din New York, o initiativa a ta, sprijinita de TIFF, de ICR New York si de Film Society of Lincoln Center. In memoria unui mare critic de film, un bun prieten al TIFF.

Alex Leo Serban este prezent aici la Cluj, nu fizic, dar se afla printre noi. Este o onoare pentru mine sa pot sprijini acest proiect, care va ramane in timp. Multi cineasti din Romania se vor putea bucura de aceasta bursa. Pentru mine, Leo era un prieten. A vazut Francesca printre primii, la noi la birou, pe un televizor mic, si m-a incurajat. Pentru mine a insemnat foarte mult. Si i-am dedicat aceasta bursa, un sprijin pentru cineastii romani. Pe 8 iunie, la Cluj, vom anunta numele primului castigator. Leo nu era cunoscut numai in Romania, ci in toata lumea. Si sper ca Leo, acolo sus, sa fie multumit de acest proiect.

#Bobby Paunescu Diaz, #interviu Bobby Paunescu, #bursa Alex Leo Serban, #Bobby Paunescu TIFF 2012 , #Filme noi