Romanii se asteapta la noi majorari de impozite si taxe

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:08
1367 citiri
Romanii se asteapta la noi majorari de impozite si taxe

Romanii anticipeaza noi majorari de impozite si taxe. Asteptarile privind preturile au crescut in martie, in timp ce guvernul este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, se arata intr-un studiu realizat de GfK, preluat de NewsIn.

In Romania, indicatorul asteptarilor privind preturile, calculat de GfK, se situeaza, pentru primul trimestru din 2011, la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte.

In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte. Guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. La aceasta se adauga inflatia, care actualmente se situeaza la nivelul de 6%, se arata in raportul GfK.

Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominata actualmente in special de cresterea inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice. Aceasta este una din concluziile recentului studiu Europa Climate efectuat de GfK, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, precum si asupra disponibilitatii de cumparare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania. Aceste zece tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.

In prezent, efectele crizei financiare si economice continua sa se manifeste in mod foarte diferit in diversele tari ale Uniunii Europene. In timp ce Germania s-a detasat pe deplin inca de anul trecut de evolutia celorlalte tari europene, alte state, mai ales Spania, Marea Britanie si majoritatea tarilor est-europene, resimt inca din plin urmarile recesiunii, care este cea mai grava de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, apreciaza GfK.

Inflatia constituie tema dominanta in Europa in aceasta perioada. Cresterea preturilor de consum si costurile ridicate ale benzinei si titeiului impovareaza bugetul consumatorilor europeni. Deosebit de afectata de aceste evolutii este Marea Britanie, unde inflatia s-a amplificat de la 3,3% in luna noiembrie a anului trecut la 4,4% in februarie 2011 - chiar daca intre timp s-a inregistrat o usoara scadere pana la cota de 4%. Banca Centrala Europeana a reactionat recent fata de cresterea inflatiei, procedand pentru prima data de la inceputul crizei financiare la o majorare cu 0,25 puncte de baza a dobanzii de referinta, care a ajuns astfel la 1,25%. 

Cea de-a doua problema majora o constituie amploarea datoriei publice in diversele tari. A fost necesar, pe de o parte, ca in special tarile europene mari sa aloce sume importante pentru Fondul European de Stabilitate Financiara. Pe de alta parte, toate guvernele nationale au fost nevoite sa disponibilizeze masiv fonduri pentru stabilizarea, respectiv stimularea activitatii economice. Actualmente, cea mai ridicata datorie publica in interiorul UE o inregistreaza Italia cu 118,9% din produsul intern brut.

Rezultatele prezentate constituie un extras din extensia internationala a studiului "GfK Climat de consum MAXX" si se bazeaza pe sondajele efectuate lunar din insarcinarea Comisiei Europene in randul consumatorilor din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozite, #taxe, #economia romaniei, #gfk, #criza economica, #uniunea europeana , #Romania