Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi in favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, permitandu-le sa ceara tribunalelor din Polonia sa le converteasca imprumuturile in moneda locala.
"In contractele de creditare in valuta incheiate in Polonia, conditiile inechitabile legate de diferenta de curs valutar nu pot fi inlocuite de prevederile generale ale legislatiei civile poloneze. Daca, dupa retragerea conditiilor inechitabile, va fi modificata natura continutului de baza ale acestor contracte, prin faptul ca nu vor mai fi indexate la cursul unei valute desi raman supuse unei rate a dobanzii bazate de cursul valutar, legislatia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.
Presedintele Asociatiei de lobby a sectorului bancar din Polonia, Zdzislaw Pietraszkiewicz, a avertizat insa ca decizia de joi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind creditele ipotecare in franci elvetieni ar putea costa bancile poloneze cel putin 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu avem motive in acest stadiu sa modificam evaluarile si calculele noastre, desi impartasim opinia ca aceste costuri se vor fi intinde pe o anumita perioada", le-a sus jurnalistilor Pietraszkiewicz cand a fost intrebat de costurile deciziei CJUE.
La Bursa de la Varsovia, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat joi actiunile BNP Paribas Bank Polska (minus -7,7%) si Santander Bank... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:32
Numarul persoanelor fizice din Romania cu credite in franci elvetieni s-a redus cu 25% in perioada iulie-decembrie 2016, ajungand la 38.519 la finalul anului trecut, arata datele publicate vineri de banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza informatiilor raportate de banci.
Datele BNR arata ca numarul romanilor cu credite in moneda elvetiana s-a redus in ritm accelerat in ultimii doi ani, de la 75.412 in noiembrie 2014 pana la 61.833 in luna noiembrie 2015 si 51.334 in luna iulie 2016.
"Datele operative arata in plus ca, la finele lunii decembrie 2016, bancile aveau in bilant 12.289 credite ipotecare si 12.786 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atat credite de consum cat si credite imobiliare, a scazut cu 0,3 miliarde lei, la 5,4 miliarde lei, de la 5,7 miliarde de lei, in perioada iulie-decembrie 2016", a precizat banca centrala, intr-un comunicat.
La finalul anului trecut, bancile romanesti mai detineau 241 credite in franci elvetieni acordate unui numar de 211 de companii, in valoare de circa 120 milioane lei.
Scaderea acelerata a numarului de credite catre persoanelor fizice s-a realizat in principal prin acorduri de conversie intre banci si clienti.
Conversia a fost stimulata de cresterea puternica a cursului francului elvetian in raport cu celelalte monede, la inceputul anului 2015, evolutie care a marit substantial povara ratelor pentru persoanele cu credite in moneda elvetiana.
Creditele in franci elvetieni au fost... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:55
Curtea Constitutionala (CCR) este asteptata sa se pronunte marti asupra sesizarii de neconstitutionalitate privind legea conversiei creditelor in franci elvetieni, daca discutiile nu vor fi din nou amanate, asa cum s-a intamplat pana acum de doua ori.
O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.
"Am amanat-o pentru acea formula magica, pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie si in consonanta, nu in sensul solutiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am facut-o acolo (Legea darii in plata - n.red.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, daca se aplica si aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simtim nevoia unei aprofundari a motivelor pentru care vom da o solutie sau alta", a precizat ultima data presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.
Sesizarea a fost trimisa de Guvernul Ciolos la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.
Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori
Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.
Guvernul a considerat ca... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:46
Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Premierul Dacian Ciolos a explicat, marti dimineata, de ce Guvernul a atacat la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, aratand ca nu vrea ca in viitor oamenii care chiar au probleme in a-si achita ratele sa sufere mai mult.
"Din start precizez ca Guvernul a sustinut aceasta lege si a dat un punct de vedere pozitiv, dar cu anumite amendamente. E important ca aceasta lege sa vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu e ca suntem impotriva ei, ci ca sunt cateva elemente care n-au fost luate in considerare de Parlament.
Si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, exista riscul ca in cateva luni sa produca efecte si apoi altcineva sa o atace, o banca, si sa creeze mai multe probleme. In masura in care CCR va da un raspuns rapid, vom corecta acele lucruri in lege astfel incat ea sa aiba adresabilitate omanenilor care chiar au probleme si nu ...citeste mai departe despre "Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 10:41
Comisiile reunite juridica si de buget-finante, din Camera Deputatilor, au aprobat luni in unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament in proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare in franci elvetieni, conform caruia cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului.
Amendamentul a fost votat de 22 de deputati, fara a se inregistra nicio abtinere si niciun vot contra. Proiectul legii conversiei ar putea intra marti la vot in plenul Camerei Deputatilor, informeaza News.ro.
Cele mai multe credite ipotecare in franci elvetieni au fost acordate in 2007 si 2008. La cursul Bancii Nationale a Romaniei ...citeste mai departe despre "Creditele in franci elvetieni vor putea fi trecute in lei la cursul din ziua in care au fost luate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 18:36
Exista peste 300 de credite in moneda elvetiana care au avut, la momentul acordarii, o valoare de peste 400.000 de franci, asa ca Legea Conversiei trebuie sa aiba niste limitari, a declarat, marti, seful directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu.
Precizarea a fost facuta in cadrul dezbaterilor din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, la care au participat si membrii Comisiei de Buget-Finante, privind proiectul de lege legat de conversia creditelor in franci la un curs istoric.
Respectiva lege a trecut de Senat si se afla in procesul de avizare in comisii la Camera Deputatilor.
Surse din sectorul bancar au declarat, pentru News.ro, ca zeci de credite de valori foarte mari au fost luate chiar de catre bancheri.
"Aceasta lege trebuie sa aiba niste limitari, altfel riscam sa ajutam ...citeste mai departe despre "BNR cere limitari la Legea Conversiei: Sunt peste 300 de credite mai mari de 400.000 de franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 18:54
O persoana fizica a castigat, la Tribunalul Valcea, prin decizie definitiva, procesul cu o institutie financiara de la care contractase un credit in franci elvetieni.
In urma deciziei, imprumutul va fi returnat la valoarea cursului din momentul semnarii contractului.
OTP Bank a pierdut un proces referitor la creditele in franci: Rata va fi achitata la cursul initial
Francul elvetian se intoarce impotriva bancilor: 4 clienti au castigat procese intr-o saptamana
BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Reactia bancii
BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Ce clauze au fost declarate abuzive de Inalta Curte (Video)
"Admite apelul. Modifica ...citeste mai departe despre "Decizie definitiva: Un roman a obtinut inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 13:27
Francul elvetian a atins un nou maxim istoric, atingand un curs de referinta de 4,0865 lei, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 4,0221 lei, informeaza NewsIn. Banca Nationala a Elvetiei (SNB) anunta saptamana trecuta ca tinteste Libor la trei luni cat mai aproape de zero si va creste lichidatea pe piata pentru a contracara aprecierea francului elvetian, "care ameninta dezvoltarea economiei si stabilitatea preturilor din Elvetia".Viceguvernatorul BNR Cristian Popa mentiona recent ca banca centrala a fost extrem de vocala in privinta faptului ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna."In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", a spus Popa. mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 13:52