Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cinteza:

Conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric poate falimenta unele banci

Conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric poate falimenta unele banci


Impunerea conversiei creditelor in franci elvetieni la alt curs de schimb decat cel din ziua tranzactiei ar produce pierderi pentru banci, in cazul unora existand riscul de faliment daca transforma imprumuturile la cursul istoric, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza

"Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decat cel din data tranzactiei produce pierderi pentru banci. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul! Cineva spunea ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci este un risc sistemic", a afirmat Cinteza miercuri la dezbaterea din Comisia Buget-Finante la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.

El a aratat ca bancile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb ca fiind neconstitutionala.

"Daca n-ar fi existat aceasta variatie de curs in perioada aceasta si BNR ar fi intervenit in activitatea unei banci era un abuz cras, puteam sa fim trasi la raspundere penal", a spus Cinteza.

Oficialul BNR a punctat ca, dupa preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania, cand aceasta din urma va converti creditele in franci elvetieni in lei, asa cum s-a angajat in contract, cu oferirea unui discount, masura va pune presiune si pe restul bancilor, insa ramane de vazut daca acestea isi vor putea permite sa aplice masuri similare fara a-si reduce drastic indicatorii de solvabilitate si capital.

"Sunt convins ca bancile vor avea presiune dupa ce Banca Transilvania va pune planul in aplicare, dar nu sunt convins ca vor putea sustine aplicarea unui discount la conversia creditului. Daca indicatorul de solvabilitate scade sub 6%, deja banca trebuie sa aplice administrare speciala, iar sub 2% se instituie procedura de faliment", afirma Cinteza.

El a precizat ca, incepand de vinerea trecuta, guvernatorul BNR a avut discutii cu reprezentantii bancilor comerciale, 14 institutii de credit avand in portofolii imprumuturi in franci elvetieni, insa nu toate au volume mari de astfel de credite.

Pe de alta parte, Cinteza apreciaza ca legea insolventei nu rezolva problema, iar propunerea de schema de restructurare a Finantelor poate oferi avantaje pe termen scurt celor cu credite in euro.

Directorul BNR a mai punctat ca banca centrala nu putea interzice creditele in franci elvetieni in 2007, tocmai cand Romania a intrat in Uniunea Europeana si s-a liberalizat contul de capital.

"Nu puteam interzice creditele in franci cata vreme la momentul acela nu prezenta niciun risc. Creditul in franci a aparut pe fondul unor finantari acordate de fonduri elvetiene si banci elvetiene la cursuri care faceau finantarile pentru banci mai ieftine decat alte valute. Da, francul elvetian a fost foarte ieftin, dar alegerea a apartinut clientului", a mai spus Cinteza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1172 ori