In urma cu ceva timp am scris despre aspectele la care un potential vanzator trebuie sa fie atent atunci cand are de gand sa-si vanda afacerea. Credem ca este util sa prezentam si perspectiva de cealalta parte a baricadei, respectiv care sunt lucrurile pe care este recomandabil sa le urmareasca un potential cumparator in cazul unei achizitii.
In general, un antreprenor alege sa introduca o noua afacere in portofoliul sau fie prin infiintarea unui business nou de la zero, fie prin achizitia unui business deja functional.
Argumentele pro si contra pentru ambele scenarii sunt numeroase, insa pentru moment ne propunem sa discutam doar situatia achizitiei unui business operational.
Desi poate implica initial costuri mai mari, intrucat in principiu pretul unui business existent si functional este mai mare decat investitia intr-un start-up, achizitia unui business existent poate insemna in acelasi timp mai putine riscuri fata de inceperea unui business nou.
Din punct de vedere financiar, in cazul unei achizitii, potentialul cumparator are in fata si poate analiza date concrete privind profiturile si pierderile anterioare si existente ale afacerii, iar nu doar simple proiectii si estimari, precum in cazul unui business nou.
De asemenea, un business operational inseamna un istoric de clienti si furnizori, procese operationale bine stabilite si optimizate prin luarea in considerare a experientei trecute, angajatilor, drepturilor de proprietate intelectuala etc., care... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:20
Sa cumperi o locuinta si apoi sa o dai in chirie este o mica afacere ce ii incanta pe multi romani. Insa ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa faci acest lucru?
In prezent, rata de profit e cuprinsa intre 6 si 8% pe an, potrivit unui studiu al grupului de firme imobiliare Nordis.
Cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, in functie de modul de finantare, taxele locale, taxele pe venituri si intretinerea proprietatii vor face ca investitia sa fie mai mult sau mai putin profitabila.
"Investitia imobiliara este ca o mica afacere, discutam de produs, respectiv proprietatea in cazul de fata, astfel incat apar costuri aferente inchirierii, ce includ partea de marketing, mentenanta, taxe pe veniturile obtinute si alte impozite ce trebuie achitate", a declarat directorul departamentului de investitii din cadrul Nordis, Florin Postoaca.
Afla cum poti gasi oferte pentru chirii direct de la proprietar
Modul de finantare - cash sau prin credit - influenteaza ...citeste mai departe despre "Cat de profitabil e sa cumperi o locuinta si apoi sa o inchiriezi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 12:24
Cumpararea unei afaceri existente reprezinta o alta modalitate de lansare in afaceri.
Ca si in cazul deschiderii unei afaceri de la zero, inainte de a lua decizia privind cumpararea acesteia este necesara o analiza detaliata a avantajelor si dezavantajelor pe care le va obtine noul proprietar.
Avantajele cumpararii unei afaceri
- Durata de lansare este relativ mai mica, deoarece o intreprindere existenta dispune de utilajele necesare, de personal calificat, de relatii stabilite cu furnizorii si clientii;
- Obtinerea unor venituri imediate, deoarece nu se incepe de la zero;
- Existenta unei amplasari favorabile, care in cazul inceperii afacerii de la zero ar fi dificil de obtinut;
- Folosirea experientei si a relatiilor vanzatorului, deoarece intreprinderea are un nume cunoscut pe piata, are stabilite relatii cu furnizorii de materii prime si materiale;
- Existenta personalului calificat (daca el exista), astfel nu va fi nevoie de a recruta si selecta personalul;
- Reducerea riscului, deoarece, in comparatie cu intreprinderile nou-create, aceasta are o piata de desfacere si experienta in domeniul respectiv.
Exista desigur si dezavantaje:
- Posibilitatea procurarii unei intreprinderi neprofitabile;
- Existenta unui personal necalificat, pentru a carui instruire sunt necesare cheltuieli financiare, cat si de timp;
- Personalul calificat nu doreste sa lucreze pentru noul proprietar;
- Mostenirea unei reputatii indoielnice. Chiar daca are... mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 11:00
Vrei sa-ti cumperi un business, insa nu dispui de prea multi bani? Negocierea este arma cea mai puternica in achizitia unei afaceri. Fii atent la tehnicile pe care le folosesti pentru a obtine cele mai avantajoase rezultate. Expertii citati de inc.com iti vand cele mai tari ponturi in negocierea unui business.Consulta piata Metodele de negociere difera in functie de industria in activezi. Daca lucrezi in domeniul serviciilor industriale si al materialelor de constructii, tine cont de schimbarile ce au loc pe piata. Studiaza publicatiile din domeniul tau si participa la evenimentele de networking, astfel ai posibilitatea sa fii la current cu tot ce e nou din industria in care activezi. Expertii te sfatuiesc ca atunci cand incepi negocierile sa folosesti factorii economici in avantajul tau. Ii poti spune vanzatorului: "Ma intereseaza aceasta afacere, insa preturile cresc si nu pot sti ce va fi peste cativa ani. Traim vremuri de incertitudine si nu iti pot oferi decat acest pret". Fa-ti primele contacte Daca locuiesti intr-un oras mic, apeleaza la cunostiinte. Ia in calcul posibilitatea de a ajunge la potentialii vanzatori prin intermediul retelelor sociale sau a site-urilor de anunturi. Inainte insa de a face o oferta oficiala vanzatorului, expertii te sfatuiesc sa consulti un specialist. Angajeaza un broker Nici Google si nici cartile de pe Amazon nu iti vor oferi informatii relevante despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi atunci cand cumperi o afacere. Primul lucru... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:55
Deschiderea unui afaceri in sistem de franciza sau a unei afaceri cu totul noua este una din dilemele celor care isi permit o "aventura" antreprenoriala, in plina criza.Inainte de a lua o decizie, cantareste foarte bine avantajele si dezavantajele pe care le implica cele 2 tipuri de afaceri.
Cauti o franciza? Intra in Directorul de Francize Bloombiz.roProduseleAtunci cand cumperi o afacere la cheie, ai avantajul unei marci deja cunoscuta pe piata de potentialii clienti.In schimb, promovarea produselor proprii poate dura ani de zile, pana sa intre in atentia unui numar important de clienti.Publicitatea Succesul afacerii tale depinde de cele mai multe ori de suma pe care esti dispus sa o investesti in publicitate. Unii francizori ofera, in cadrul pachetului platit, si promovarea francizatului.Independenta In momentul in care te hotarasti sa deschizi o afacere de tip franciza trebuie sa fii constient ca independenta ta in operarea francizei este limitata.Trebuie sa respecti reguli stricte de productie, distributie, prestare de servicii, impuse de francizor prin contractul de franciza.O afacere pe care o pui singur pe picioare iti da libertate deplina in alegerile de business.Taxele Francizatul trebuie sa plateasca un procent din profit francizorului pentru dreptul de a comercializa produsele sau serviciile sale pe piata. Costurile de pornire De cele mai multe ori francizorul iti va cere o taxa de intrare in retea. La acestea se adauga costurile de demarare a afacerii, care... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 17:40
"Conform unui studiu realizat in SUA, 80% dintre afacerile pe cont propriu incepute, au dat faliment in primii 5 ani. In ceea ce priveste afacerile in regim de franciza, 80% dintre acestea inca functionau dupa primii 5 ani de existenta" a declarat Steve Devine, Senior Vice President la Johnny Rockets.Ce francize si concepte de afaceri vor avea mare cautare in 2010?
Francizele din domeniul alimentar vor avea mare succes in 2010.
Care sunt principalele modalitati de promovare ale unei francize?
Noi folosim publicitatea online, in reviste si ziare.
De asemenea, participarea la expozitii si conferinte este foarte importanta intrucat ai posibilitatea de a intalni oameni din comunitatea francizelor.
De cati bani sau de ce fel de resurse ai nevoie pentru a initia o afacere in regim de franciza?
Depinde foarte mult de brandul pe care doresti sa-l cumperi ca si franciza.
Poti alege francizele de tip servicii care sunt foarte accesibile, servicii de curatenie, de intretinere a casei.
Exista o paleta larga de oportunitati de afaceri in regim de franciza, deinde doar de banii de care dispui.
Pentru Johnny Rockets, de exemplu, ne-a costat in jur de 500.000 dolari sa demaram afacerea, sa cumparam echipamentul, sa angajam personalul si sa asiguram produsele.
Cat de atractiva este Europa de Est pentru francizele din SUA?
Europa de Est este foarte atractiva pentru francizele din SUA, mai ales ca economia incepe sa-si revina acum din criza financiara.
Europa este deschisa catre brandurile... mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 16:52