Mediul de afaceri din Romania are o serie de caracteristici care-l fac fragil si vulnerabil chiar si la crizele mici - cu atat mai mult in fata tavalugului provocat de Covid-19.
Si tocmai aceste caracteristici anuleaza in foarte multe cazuri efectul masurilor pregatite de Guvern sau de sectorul bancar: pentru multe companii, masurile de sprijin vor fi inutile.
Prin comparatie cu ceea ce se intampla in regiune, companiile active in Romania sunt caracterizate de o varsta frageda, regenerare distructiva, subdezvoltare si concentrare in randul marilor firme. Fiecare dintre aceste afirmatii se bazeaza pe cifre concrete, asa cum sunt ilustrate in graficele care urmeaza.
Polarizare excesiva: primele 1.000 de companii produc 50% din venitul tuturor celor 525.000
Desi in Romania sunt active aproximativ 525.000 de companii, cele mai mari 1.000 de firme concentreaza jumatate din venitul inregistrat la nivelul intregului mediu de afaceri.
Pentru a intelege trendul, am calculat concentrarea veniturilor companiilor pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este SOCANT: in fiecare an din ultimul deceniu se respecta aproape acelasi rezultat.
Supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor etc.).
In... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:43
Romania si Bulgaria au legaturi stranse in domeniul bancar cu Grecia, insa vecinii de la sud de Dunare sunt mai vulnerabili decat noi la izbucnirea unei noi crize in statul elen.
Un raport al ING Bank remis Ziare.com arata ce efecte ar avea inrautatirea situatiei tarii mediteraneene, care ar putea ramane fara bani in urmatoarele saptamani, daca nu va ajunge la un acord cu creditorii internationali.
Grecia, retrogradata iar - e la un pas de incapacitate de plata
In primul rand, schimburile comerciale Romaniei cu Grecia sunt la un nivel mai redus decat in cazul natiunii de la sud de Dunare. Mai mult, in acest moment, Bulgaria este mai expusa si din cauza crizei prin care sectorul bancar a trecut in ultima vreme.
Corporate Commercial Bank (Corpbank), cea de a patra banca, ca marime, din tara vecina, a fost nationalizata si recapitalizata in iulie 2014.
Criza bancara din Bulgaria trage un semnal de alarma. Care sunt riscurile pentru Romania
Tragedia elena nu este singura... citeste mai departe despre "Grecia si "legaturile periculoase" cu Romania si Bulgaria: Care tara e mai expusa la o tragedie elena" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Mai 2015, ora 07:18
Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.
"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.
Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc
Potrivit... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
Problemele din sectorul bancar al Bulgariei au provocat reactii limitate in statele emergente europene, precum Romania, Serbia, Ungaria si Croatia, analistii estimand ca este putin probabila o extindere a crizei, care a scos in relief dificultatile cu care se confrunta sectorul financiar din Europa de Est, se arata intr-o analiza a CNBC.
Desi pietele trateaza situatia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, sectorul financiar bulgar se confrunta cu o problema comuna in regiune: cresterea ratei creditelor neperformante (NPL). Bancile din Croatia, Romania si Ungaria, precum si cele din Bulgaria, sunt afectate de cresterea nivelului imprumuturilor neachitate, in urma boom-ului creditarii anterior crizei financiare din 2008-2009. Problemele au sporit din cauza inaspririi conditiilor de creditare in urma crizei iar bancile mama din Europa Occidentala nu au mai dorit sa rostogoleasca liniile de creditare ale subsidiarelor sale din Europa de Est.
In Bulgaria, rata creditelor neperformante era de 16,6% din totalul imprumuturilor, conform celor mai recente date ale Bancii Mondiale, comparativ cu 21,6% in Romania, 15,4% in Croatia si doar 5% in Slovacia si Polonia.
"Vulnerabilitatile cu care se confrunta bancile din regiune au scazut in ultimii trei ani dar nu au disparut. Prin urmare nu ar fi surprinzator sa vedem in urmatorii ani si alte falimente bancare, din cand in cand. Aceste evolutii ar putea avea loc in acele tari cu cel mai ridicat nivel al creditelor... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:26
Rezultatele curateniei in sistemul bancar prin scoaterea din bilanturi a creditelor neperformante se vor vedea in perioada 2015-2016, a afirmat Tomas Spurny, CEO BCR, care apreciaza ca nivelul neperformantelor e foarte ridicat in Romania, dar cresterea economica aduce "o raza de lumina".
"Trebuie facuta curatenie in sistem. Banca Nationala vrea ca acest lucru sa se intample acum pentru ca vrea sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii, insa cred ca rezultatele se vor vedea abia in 2015-2016. Romania este o tara unica din cauza creditelor neperformante la nivel foarte ridicat, insa este o raza de lumina pentru ca avem o crestere economica buna, deci trebuie sa fim optimisti", a afirmat Spurny la conferinta ZF Bankers Summit'14.
El a aratat ca situatia creditelor neperformante se va imbunatati intr-un an, considerand ca este nevoie de curatarea portofoliilor intrucat calitatea bilanturilor se va aprecia.
Spurny a mentionat ca unele banci intentioneaza sa creeze un fond mutual privat care sa adune toate creditele neperformante, insa nu crede ca aceasta idee ca se va realiza in Romania.
"Exista o dezbatere in sectorul bancar din Romania privind crearea unui fond mutual in care sa punem la un loc toate creditele neperformante. Am auzit ideea de la mai multi oameni, este o initiativa privata a bancilor. Bancile ar avea fiecare o pozitie minoritara in acest fond pe care si-l pot consolida, dupa care lucrurile se pot rezolva. Insa cred ca vom vedea porcii... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:20
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.
Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.
"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".
Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.
Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.
Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.
Ionel Blanculescu estimeaza insa ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat vineri ca nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finantare multilaterala si perspectivele promitatoare de crestere pe termen mediu sprijina ratingul 'Baa3' atribuit Romaniei, dar a avertizat ca criza datoriilor din zona euro ar putea afecta Romania prin intermediul exporturilor si sectorului bancar, informeaza agentia.
In raportul sau anul pe 2011 referitor la Romania, Moody's estimeaza ca deficitul fiscal al Romaniei este posibil sa scada sub 5% din PIB in 2011, in linie cu tinta guvernului. Mai mult, guvernul a initiat o serie de reforme structurale in acest an, care ar urma sa aduca beneficii fiscale pe termen mediu.
Moody's atrage atentia ca aproximativ 70% din exporturile Romaniei merg spre tarile europene, iar o incetinire a ritmului de crestere in Europa ar afecta ritmul de crestere al Romaniei. In plus, aproximati 80% din sectorul bancar din Romania este controlat de banci straine. Dat fiind nivelul ridicat al raportului credite/depozite din sectorul bancar romanesc, incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de bancile mama ar putea afecta cresterea creditului si ar constrange lichiditatea in sectorul financiar din Romania, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro in Romania.
In opinia Moody's, riscul de finantare externa este oarecum contrabalansat de accesul Romaniei la fonduri internationale via acordul stand-by cu Fondul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 10:24
Bancile mari prezente pe piata locala au inregistrat profit, chiar si in conditii de criza. La polul opus, bancile cele mai afectate de criza au inregistrat pierderi de 190 milioane de euro.BCR, membra a grupului austriac Erste, a obtinut in 2009 un profit net de 47,5 milioane de euro, conform standardelor locale de contabilitate, informeaza Ziarul Financiar. O alta banca mare din Romania, BRD, a anuntat dupa primele noua luni un profit net de 156 milioane euro, calculat de asemenea in conformitate cu standardele romanesti.Profit au inregistrat si Raiffeisen si UniCredit Tiriac. Daca Raiffeisen a obtinut la sfarsitul lui septembrie un profit net de 67 milioane euro, UniCredit Tiriac, un alt jucator de top, a castigat 53,5 milioane euro in primele noua luni (in RAS).Singura banca din Romania cu capital integral romanesc, Banca Transilvania a obtinut un profit net de 11 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, printre institutiile bancare grav afectate de contextul economic se numara Volksbank.
Aceasta a inregistrat pierderi in contabilitatea locala, desi catre actionarii de la Viena au raportat profit de ordinul zecilor de milioane de euro. mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 11:12