Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nicolae Vacaroiu: Privatizarile au fost in proportie de 80% un esec

Nicolae Vacaroiu: Privatizarile au fost in proportie de 80% un esec


Privatizarile au fost in proportie de 80% un esec iar Romania ar fi trebuit sa aiba astazi un PIB de cel putin trei ori mai mare decat cel actual, considera presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

"Nu vrem sa recunoastem ca, din pacate, privatizarile au fost in proportie de 80% un esec. Dupa cum nu vrem sa recunoastem ca, iata, vindem actiuni la companii strategice, in perioada de criza, in contextul in care capital autohton nu exista. Nu vrem sa recunoastem ca aveam prea putin solutii de dezvoltare cu care sa ne laudam astazi. Totul e impus de-afara. Fond Monetar, cu restrictii bugetare, de natura salariala", a declarat Vacaroiu, prezent la aniversarea a 100 de ani de la infiintarea Academiei de Studii Economice.

El a apreciat ca de-a lungul acestor ani o preocupare a fost legata de desfiintarea controlului, ajungandu-se astazi la situatii "incredibile", in care se spune ca Hidroelectrica este in insolventa.

"Din pacate, trebuie sa recunoastem ca am distrus mult, mult mai mult decat era necesar. Astazi ar fi trebuit sa vorbim despre o Romanie cu un PIB de cel putin de trei ori mai mare decat cel de astazi. Pur si simplu, au disparut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% in zona vestica. Cu prea mare usurinta, incepand din 90 incoace am acceptat prea multe sfaturi de afara, spre binele nostru si binele a dus la situatia de astazi a Romaniei", a afirmat presedintele Curtii de Conturi.

Nicolae Vacaroiu a subliniat ca economistii trebuie sa gaseasca solutii concrete pentru dezvoltarea economiei si crearea de locuri de munca, atragerea capitalului strain. Pe de alta parte, a apreciat ca sectorul bancar produce "uragane".

"Ma bucur insa ca aveti un sector unde se traieste bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, in toata Europa, in toata lumea, iar daca aici se clatina ceva, toate guvernele, imediat, recapitalizare, le dam. Pai, saracii, sa ramana presedintii astia fara bonusuri anuale si trimestriale?", a spus Vacaroiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1833 ori