Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.
Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:
"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai - toti deputati PSD.
In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.
Citeste si: Salariul minim european: Cat ar fi in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 07:24
Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cu 7,2%, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, fata de luna decembrie 2019, la 2.230 de lei, conform unui proiect de Hotarare postat pe pagina proprie de internet.
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", se spune in comunicatul ministerului.
Ministerul precizeaza ca nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26 noiembrie 2019 si in 3 decembrie 2019, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:21
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
Angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste angajatul in prezent, in urma transferului contributiilor, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileste reducerea impozitului pe venit la 10% si a contributiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contributia sociala de 25% si contributia de sanatate de 10%, iar angajatorul contributia asiguratorie de munca de 2,25%.
Calculele arata ca, in cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (insemnand pe langa suma neta platita angajatului, contributiile datorate de angajator, respectiv de angajat si impozitul pe venit) va scadea anul viitor, daca se aplica aceste modificari, cu 0,3% (17 lei).
Avand in vedere ca va avea loc un transfer aproape integral al contributiilor sociale si de sanatate in sarcina angajatului, angajatorii ar trebui sa creasca salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma neta pe care o primeste acesta in prezent", a declarat, pentru AGERPRES, Bontas.
In caz contrar, spune ea, salariul net ar fi 2.502 lei.
"O consecinta a modificarilor va fi o crestere cu 13% (220 lei) a sumei aferente contributiilor pentru un salariu net de 3.000 lei virata bugetului de asigurari sociale, in timp ce suma aferenta impozitului pe venit virata bugetului de stat va scadea cu 42% (238 lei) ", a explicat oficialul Deloitte Romania.
Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:48
1Norma tranzitorie prin care Guvernul obliga angajatorii sa majoreze salariile, prin includerea in castigul salarial brut a contributiilor achitate in prezent de angajator, nu exista, ca urmare nu exista nicio certitudine ca salariile nete vor fi mentinute la nivelul anterior transferului, potrivit opiniei publicate pe site-ul Blocului National Sindical (BNS) referitoare la propunerea de modificare a Codului Fiscal pentru transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
BNS precizeaza ca noua estimare a castigului salarial mediu brut pentru 2018, cea realizata luand in calcul transferul contributiilor, arata o crestere fata de nivelul prognozat pentru 2018, fara a lua in calcul transferul contributiilor (prognoza realizata in luna septembrie 2017), cu doar 18,7%, in loc de 20% (castigul salarial mediu brut pentru 2018, dupa transferul contributiilor, este estimat la 4.132 lei, fata de 3.480 lei - castigul salarial mediu brut estimat pentru anul 2018, fara a lua in calcul transferul contributiilor).
"Daca avem in vedere ajustarea salariala anuntata pentru sectorul bugetar in vederea acoperirii transferului, de 25% si ajustarea salariului minim pentru transferul contributiilor de 22,5% (1.900 lei fata de 1.550 lei), rezulta ca in fapt, pentru restul sectorului concurential (adica salariati din sectorul concurential, altii decat cei platiti la salariul minim), ajustarea estimata este de doar 16%, cu siguranta ca o parte din aceasta ajustare este generata de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:00
Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, dar in acelasi timp vor creste taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marti, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la Consiliul National Tripartit.
"Salariul nu se taie, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, discutam de un salariu brut. Problema este ca prin transfer am acelasi salariu brut, numai ca fiscalitatea mea, ca si lucrator, creste. E adevarat ca scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar in acelasi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrator cresc de la 16,5% la 35%.
Din acest punct de vedere e o crestere de fiscalitate, care se va reflecta nu in valoarea salariului brut, ci in valoarea salariului net, cu care voi pleca acasa.
Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, Guvernul se bazeaza pe promisiunea si bunele lor intentii legate de acest lucru, dar discutam de 3 milioane, nu de salariatii care sunt astazi la salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar, care are prevazuta o crestere de 25%, ceea ce inseamna pe net o crestere de circa 4%, ci discutam de restul lucratorilor din Romania care vor fi afectati", a explicat Hossu.
De asemenea, acesta a mai afirmat ca partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale.
"CNT (Consiliul National Tripartit - n.red.), intr-un anumit festivism, as putea spune, partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale. Pe partea sindicala,... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:44