Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite

Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite

Salariul mediu net din luna martie a crescut cu 182 de lei fata de luna anterioara (+5,4%) si a ajuns la suma de 3.547 de lei, arata o statistica publicata joi, 13 mai, de catre Institutul National de Statistica (INS). Potrivit datelor, cele mai mari cresteri s-au realizat in sectorul de servicii in tehnologia informatiei, la polul opus aflandu-se hotelurile si restaurante.

"In luna martie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decat in luna februarie 2021. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 182 lei (+5,4%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.751 lei)", arata datele INS.

Comparativ cu luna martiea anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%

Indicele castigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 105% pentru luna martie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2021.

In luna martie 2021, fata de februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 46,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 23% in activitati de editare; intre 10% si 17% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, activitati profesionale, stiintifice si tehni ...citeste mai departe despre "Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 298 ori
Citeste mai multe desprestatistica INS cresteri salarii bani