Volksbank si-a redus portfofoliul de neperformante prin vanzarea unui pachet de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de 495 de milioane de euro.
Banca a vandut acest portofoliu unui consortiu de investitori straini, format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners LLP, H.I.G Capital International Advisers si APS Holding SE.
In urma tranzactiei, Volksbank si-a redus rata de neperformanta pana la un nivel confortabil, sub 8%, de 3 ori mai mic decat media sistemului bancar din Romania.
"Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezinta un alt moment cheie in cadrul strategiei noastre de repozitionare. In acelasi timp, continuam sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii businessului", a declarat Benoit Catel, Presedintele Volksbank Romania.
Portofoliul contine in mare parte credite imobiliare
Portofoliul include credite neperformante (credite garantate cu intarzieri mai mari de 90 de zile) din Romania, dintre care 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentand finantari corporate. Portofoliul cuprinde in total 3.566 de credite si garantiile aferente: in primul rand proprietati rezidentiale, spatii comerciale si terenuri.
"Aceasta tranzactie este prima de acest fel de pe piata din Romania. Vor mai urma si alte banci cu siguranta. Incheierea acestei tranzactii nu ar fi fost posibila fara ajutorul unei echipei dedicate si fara sprijinul profesionist primit din partea celor de la Schoenherr, in calitate de... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 11:30
Limitarea programului Prima Casa la imprumuturile in lei va permite bancilor care nu au fost foarte active pe acest segment sa vanda credite ipotecare in valuta, care sunt mai avantajoase ca pret si suma accesibila, potrivit sefului Departamentului dezvoltare produse din Volksbank, Marius Istrati.
"Creditele din programul Prima Casa nu sunt profitabile pentru toate bancile. Bancile care au fost mai active pe Prima Casa au urmarit in principal sa-si creasca volumul de clienti (...) Odata cu limitarea Prima Casa doar la lei, vor fi oferte in euro mai atractive pentru clienti si celelalte banci vor putea vinde ipotecare" , a declarat Istrati la un seminar organizat la Sinaia.
El a explicat ca la un credit Prima Casa in lei o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic fata de varianta anterioara a programului in euro, iar in piata exista in prezent oferte standard in euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10-15% comparativ cu programul Prima Casa in lei.
Reprezentantul Volksbank a aratat ca la nivelul creditarii populatiei refinantarile joaca in continuare un rol important, in conditiile in care exista 4,3 milioane de clienti care au accesat credite bancare, din care 500.000 de pensionari si restul salariati. In Romania sunt 4,3 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari.
Potrivit lui Istrati, valoarea medie a unui credit a scazut de la 6.000 de euro la 3.000 de euro pentru consum si de la 39.000 de euro la 36.000 de euro pentru... mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:50
Volksbank Romania se va concentra pe creditarea in moneda nationala, dupa ce alte cateva banci din piata - BCR, ING Bank sau BRD au anuntat masuri similare in cursul anului trecut.
Schimbarea strategiei de creditare face parte dintr-un proces de restructurare ce implica investitii de 20 de milioane de euro.
"Incercam sa transformam banca din monoliner (focalizata mai ales pe credite imobiliare) in banca universala, cu un echilibru intre oferta dedicata persoanelor fizice si sectorului IMM, intre produse de finantare si servicii de operatiuni curente", a declarat pentru Business24, Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank.
In cadrul procesului de restructurare, Volksbank vrea sa investeasca circa 10 milioane de euro in reamenajarea sucursalelor, cinci milioane in securitate IT si cinci milioane de euro in promovare.
Incepand cu 2010, banca a inchis 49 de sucursale, renuntand la 270 de angajati in teritoriu, dar intentioneaza in 2013, sa extinda reteaua cu noua sucursale, pana la 141 de unitati.
Lei in loc de franci elvetieni
Cu un portofoliu constituit preponderent din credite cu ipoteca in euro si franci elvetieni (circa 80%), banca a inregistrat anul trecut o rata de neperformanta de 23%.
Valoarea creditelor care inregistrau restante se ridica la finalul anului trecut la 1,2 miliarde de euro, dupa cum a anuntat grupul bancar austriac, din care valoarea creditelor neperformante se apropia de 700 de milioane de euro (restante mai mari de 90 de zile).... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:57
Volksbank a lansat creditul de consum fara ipoteca cu dobanda fixa de 12%, iar suma maxima finantata este de 45.000 de lei, potrivit unui comunicat de presa al bancii.
Creditul este disponibil doar in lei si are o durata maxima de 5 ani. In perioada promotiei, pana pe 31 iunie 2012, creditul va fi oferit cu o dobanda fixa de 12% pe toata durata de rambursare, mai avantajoasa decat costul standard, de 14,5%.
"Marcam aniversarea a 12 ani de prezenta Volksbank pe piata romaneasca prin completarea ofertei noastre cu creditul de consum cu dobanda fixa de 12%, care este si singurul cost al creditului. Clientii vor fi protejati impotriva riscului valutar, riscului de crestere a dobanzii si vor primi gratuit asigurarea de viata", a declarat Marius Istrati, seful Departamentului Dezvoltare Produse Persoane Fizice in cadrul Volksbank.
Banca ofera gratuitate la doua plati lunare, pe toata durata creditului, clientilor care, pe langa creditul cu dobanda fixa, contracteaza si un Cont Simplu. Acesta include acces la doua conturi curente (lei si euro), un card multi-valuta si acces la Internet Banking, comisionul pentru toate aceste servicii fiind de trei lei pe luna.
In cazul unui credit de 25.000 de lei, contractat pe cinci ani, rata lunara este de 559,11 lei si DAE este 12,94%. Valoarea totala platibila este de 33.546,60 lei. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 16:07
Banca de la care vreti sa luati un credit va spune ca practica unele dintre cele mai avantajoase dobanzi de pe piata? Chiar daca dobanda este mult mai mica decat la alte institutii financiare, iar nivelul taxelor si comisioanelor este scazut, asta nu inseamna neaparat ca imprumutul respectiv este si ieftin.O persoana care se imprumuta in euro va plati inapoi dublu, iar in cazul creditului in lei, suma de returnat bancii este de trei ori mai mare decat cea imprumutata, informeaza Antena 3. Daca doriti sa cumparati o casa si nu va incadrati in programul guvernamental, cel mai ieftin credit ipotecar in euro in valoare de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani se poate accesa de la ING. "Creditul de Casa Noua" are o dobanda anuala efectiva de 6,4%, iar suma care va fi returnata in 25 de ani ajunge la 97.452 euro. Al doilea cel mai avantajos credit in conditiile date este cel de la Volksbank. Deoarece dobanda anuala efectiva de 7,02%, clientul trebuie sa returneze bancii nu mai putin de 103.693 euro. In topul celor mai avantajoase credite ipotecare se afla si Banca Italo-Romena. Dobanda anuala efecvtiva este de 7,8% iar clientul trebuie sa dea inapoi 106.822 euro. Daca se opteaza pentru un credit in lei ar fi bine sa va indreptati pasii catre Banca Transilvania, BCR sau CEC Bank. Astfel, in cazul unui imprumut in valoare de 200.000 de lei, cu o dobanda anuala efectiva de 11,79%, suma totala de returnat la Banca Transilvania urca pana la 586.620 lei. La creditul... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 01:17
Mai multe banci locale, nume grele printre care si leaderul sistemului, BCR, se afla deocamdata in imposibilitatea de a acorda credite in programul guvernamental. BCR, cea mai mare banca locala si principalul jucator in programul guvernamental de sprijinire a creditului ipotecar, se afla deocamdata in imposibilitatea de a acorda credite in programul "Prima Casa".
In aceeasi situatie se afla, pentru moment, si alte sapte banci locale importante. "Va pot spune ca pana acum numarul imprumuturilor acordate in programul «Prima Casa» este zero. Si nu ma refer doar la BCR. Acest lucru se intampla pentru ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, Ministerul Finantelor si bancile nu se pun de acord in privinta tipului de ipoteca ce trebuie instituit asupra locuintei (ipoteca legala sau privilegiata) cumparate prin credit", ne-au explicat reprezentantii BCR.
Pana acum au semnat acordul cu Fondul doar noua banci dintre cele 20 care si-au anuntat intentia de a participa la program. Bancile care au semnat deja sunt BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, ATE Bank, Volksbank, Piraeus Bank si Emporiki Bank.
Cele care urmeaza sa semneze sunt Garanti, Intesa si Millennium Bank.
mai mult
Joi, 16 Iulie 2009, ora 11:10
A treia banca dupa active din piata locala, Volksbank Romania nu a acordat nici un credit ipotecar in primele doua luni ale anului. Presedintele bancii, Gerald Schreiner, a explicat pentru Business Standard ca nu numai din cauza bancilor nu se mai dau credite ipotecare. Nici oamenii nu mai solicita imprumuturi in aceasta perioada pentru ca s-au speriat de costul finantarilor. "De la inceputul anului, nu am acordat niciun credit ipotecar. Se spune ca bancile nu dau credite, dar cati oameni solicita un imprumut in aceasta perioada?! Clientii s-au speriat de costul finantarilor. Este normal ca imprumuturile sa fie aprobate in conditii mult mai conservatoare", spune presedintele Volksbank Romania. El a precizat ca, daca media lunara a creditelor noi acordate in 2008 era de circa 100 mil. euro, criza a taiat drastic din apetitul clientilor, in ianuarie si februarie banca inregistrand o contractie de 30 milioane euro la sold, tinand cont de rambursari. Pe de alta parte, rata intarzierilor la plata creditelor va creste de la 4 la 6 procente. In ceea ce priveste executarile silite, acestea sunt mai multe inca de la sfarsitul anului trecut. Presedintele Volksbank spune ca toate acestea nu afecteaza activitatea institutiilor bancare, intrucat imprumuturile sunt garantate de ipoteci. mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 10:45