Volksbank Romania: Nu avem nevoie de capital suplimentar

Marti, 26 Mai 2009, ora 16:16
1670 citiri
Volksbank Romania: Nu avem nevoie de capital suplimentar

Volksbank Romania nu are nevoie de capital suplimentar in conditiile in care, la finalul lunii martie 2009, rata solvabilitatii bancii se plasa la 18,27%, a declarat pentru NewsIn presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

"La finalul lui martie, rata solvabilitatii Volksbank Romania era de 18,27%. Noi am pastrat intotdeauna o solvabilitate ridicata, deoarece actionarul nostru majoritar considera afacerea din Romania o investitie strategica.

In plus, am pastrat si profitul obtinut anul trecut. Pe scenariul cel mai pesimist aplicat de testele de stres, rata solvabilitatii noastre ramane peste 15%", a spus Schreiner, intr-un interviu acordat NewsIn.

Presedintele Volksbank a mai precizat ca, in prezent, capitalurile bancii, incluzand rezervele, capitalul social si profitul pastrat se plaseaza la aproximativ 300 milioane euro.

El a completat ca, in luna septembrie a anului trecut, banca a primit o noua linie de finantare, in valoare de 140 milioane euro, Volksbank fiind, in prezent, supralichida, mai ales in conditiile in care cererea pentru creditul ipotecar, principalul produs al bancii, este foarte redusa pe piata.

"Suntem supralichizi, avem in prezent aproximativ 200 milioane de euro, poate chiar mai mult, in functie de banii eliberati din rezervele minime obligatorii. Trebuie sa cautam sa-i investim in credite, deoarece in prezent nu reusim sa plasam nici macar banii din rambursarile imprumuturilor din sold", a afirmat Schreiner.

El a completat ca, in locul unei cereri medii de minimum 2.000 de aplicatii lunar in cursul anului trecut, banca are in prezent doar 5-10 cereri de credit ipotecar pe luna, in principal din cauza reticentei consumatorilor de a mai lua imprumuturi ipotecare in conditiile actuale.

Volksbank solicita un avans minim de 35% pentru creditul ipotecar.

"Noi ne-am angajat sa ne mentinem expunerea pe Romania, insa in conditiile in care, deocamdata, cererea de credite este foarte restransa, actionarii trebuie sa decida in ce investim in continuare. Noi ne-am dori ca, pentru investitiile pe 1-3 luni, 65% din lichiditate sa o plasam in titluri de stat cu scadente scurte", a afirmat Schreiner.

In primul trimestru al acestui an, Volksbank a obtinut un profit brut de 18,4 milioane euro, potrivit standardelor de contabilitate internationale (IFRS). In primele trei luni din 2008, rezultatul brut obtinut de banca a fost de aproximativ 7 milioane euro.

"Profitul din primul trimestru a provenit 70% din activitatile de retail, 20% din corporate si 10% din operatiunile de trezorerie", a explicat Schreiner.

Anul trecut, profitul inainte de impozitare al Volksbank Romania a avansat cu 54% fata de anul precedent, pana la 37,8 milioane euro.

In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, respectiv la lei si dobanda externa, respectiv pentru valuta.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Scenariul de baza are in vedere scaderea economiei cu 4% in acest an, in timp ce al doilea scenariu, mai pesimist, care nu este insa aplicat pentru cerintele de capital, evalueaza calitatea portofoliilor de credite ale bancilor si a fondurilor proprii in conditiile scaderii economiei cu 7% in 2009.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Volksbank, #Romania, #capital , #stiri Volksbank