Coreea de Nord a confirmat testarea unui nou tip de racheta balistica, lansata de pe mare si capabila sa transporte o arma nucleara, escaladand semnificativ tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate incepand din luna mai.
Racheta, capabila sa transporte o arma nucleara, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord in acest an, relateaza BBC.
Aceasta racheta, trasa de pe o platforma marina, poate sa fie lansata de pe un submarin, fapt important pentru ca inseamna ca statul nord-coreean ar putea lansa rachete din afara teritoriului sau.
Potrivit oficialilor sud-coreeni, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri si a atins o altitudine de 910 de kilometri, inainte de a ajunge in mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de doua ori mai mare fata de cea a Statiei Spatiale Internationale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Racheta a cazut in Marea Japoniei, numita si Marea de Est. Japonia a anuntat ca racheta a cazut in zona sa economica exclusiva, o banda de 200 de kilometri care inconjoara teritoriul Japoniei.
Testul a avut loc la cateva ore dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca discutiile pe tema nucleara cu Statele Unite vor fi reluate.
Ce se stie despre aceasta racheta?
Racheta a fost lasata miercuri de pe mare, la scurt timp dupa ora 07:00 (marti, ora 22:00 GMT), la circa 17 kilometri la nord-est de orasul de pe coasta Wonsan.
Agentia de presa nord-coreeana... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 09:09
Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile neidentificate, cu raza scurta de actiune, in directia Marii Japoniei, in dimineata zilei de sambata, a informat agentia de stiri Yonhap, citand sefii Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud.
Sefii Statului Major au declarat ca autoritatile din Coreea si SUA analizeaza detaliile rachetei, care a fost lansata in jurul orei 9 dimineata, a anuntat agentia de stiri sud-coreeana Yonhap, potrivit Reuters.
Nordul "a lansat mai multe runde de rachete din orasul Wonsan de pe coasta de est, in directia nord-est, astazi intre 9:06 si 9:27", a anuntat JCS intr-un comunicat de presa.
Acestea au zburat pentru o distanta de aproximativ 70 de kilometri pana la 100 de kilometri, a transmis JCS, adaugand ca autoritatile sud-coreene si americane analizeaza detaliile rachetelor.
"Armata noastra a urmarit indeaproape miscarile Coreei de Nord si a mentinut o pozitie in stransa coordonare cu SUA", a adaugat JCS.
Aceste rachete au venit la aproximativ 17 luni dupa ce tara comunista a lansat o racheta balistica intercontinentala Hwasong-15 (ICBM) la sfarsitul lunii noiembrie, sustinand ca poate pune intreaga zona continenta a SUA in raza sa de actiune.
JCS a anuntat mai devreme ca nordul a lansat mai multe rachete cu raza scurta de actiune, dar mai tarziu a revizuit anuntul pentru a descrie ceea ce a fost lansat ca "proiectile".
Schimbarea sugereaza ca lansarile ar putea implica mai multe lansatoare de rachete, nu rachete.... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:23
Coreea de Nord va dezvolta in urmatoarele luni rachete balistice capabile sa atinga teritoriul Marii Britanii, arata datele unui raport publicat, joi, de catre Comisia de Aparare a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic.
Potrivit raportului, Phenianul va dezvolta "aproape sigur", in urmatoarele 18 luni, rachete balistice capabile sa transporte focoase nucleare ce vor avea capacitatea sa loveasca si teritoriul Marii Britanii, relateaza Sky News.
"Este aproape o certitudine ca rachetele nord-coreene vor avea capacitatea sa atinga teritoriul britanic, daca actualele programe balistice si nucleare ale Phenianului vor continua sa se dezvolte", se arata in raportul Comisiei pentru Aparare a Camerei Comunelor.
De asemenea, parlamentarii britanici au atras atentia ca Marea Britanie are o capacitate redusa de aparare, in cazul unui atac lansat de Coreea de Nord.
"Coreea de Nord inca nu a demonstrat ca rachetele sale intercontinentale pot fi incarcate cu focoase nucleare, insa au facut progrese semnificative in ultimii doi ani", se precizeaza in raportul Comisiei.
Pe de alta parte, parlamentarii britanici sunt de parere ca este "putin probabil" ca Phenianul sa lanseze un atac nuclear impotriva Marii Britanii, din moment ce Phenianul nu percepe Londra drept o amenintare existentiala.
Citeste si:
Serviciile secrete de la Berlin avertizeaza ca Germania poate fi lovita de rachete nucleare din Coreea de NordCoreea de Nord a trimis in Siria echipamente de fabricare... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 12:29
Presedintele american Donald Trump a criticat China, pe Twitter, pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a a controla programul nuclear al Coreei de Nord.
"Sunt foarte dezamagit de China. Liderii nostri naivi din trecut le-au permis sa faca sute de miliarde de dolari din comert, insa ei nu fac nimic pentru noi in privinta Coreei de Nord, doar vorbesc. Nu vom mai permite ca acest lucru sa continue. China ar putea rezolva cu usurinta aceasta problema", a scris Trump pe Twitter sambata.
I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 29, 2017
De-a lungul mandatului sau, Trump a avut momente in care a criticat si momente in care a laudat China pentru pozitia sa fata de Coreea de Nord, scrie Business Insider.
Astfel, daca in mai, presedintele admitea ca China "incearca din greu" sa convinga Coreea de Nord sa renunte la testele nucleare, la inceputul lunii iulie, Trump s-a aratat dezamagit fata de decizia Beijingului de a intensifica relatiile comerciale cu nord-coreenii.
Coreea de Nord a testat vineri o racheta balistica intercontinentala despre care unii experti apreciaza ca ar putea lovi California.
Surse militare de la Washington au declarat pentru Daily Mail ca presedintele american este gata sa ordone un atac militar impotriva Coreei de Nord in cursul anului viitor, pentru a distruge echipamentul nuclear al acestei... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 11:19
Comandanti militari americani si sud-coreeni au discutat despre "optiuni de reactie militara" in urma tirului de racheta balistica intercontinentala efectuat de Coreea de Nord, a anuntat vineri Pentagonul, relateaza AFP.
Generalul Joe Dunford, seful Statului Major Interarme si amiralul Harry Harris, seful Comandamentului la Pacific al Marinei americane, au discutat cu seful Statului Major Interarme sud-coreeean, generalul Lee Sun Jin.
"In cursul acestui apel, Dunford si Harris si-au exprimat angajamentul irevocabil fata de alianta americano-sud-coreeana", a anuntat biroul generalului Dunford intr-un comunicat.
Comandantii militari americani si sud-coreean au evocat in aceasta convorbire "optiuni de reactie militara", potrivit aceleiasi surse.
Departamentul american al Apararii a anuntat vineri ca racheta trasa de Phenian era o racheta intercontinentala (ICBM), care a parcurs 1.000 de kilometri inainte sa-si incheie traiectoria in mare.
"Analiza noastra este ca era o racheta balistica intercontinentala, ceea ce era de asteptat", a declarat capitanul de vas Jeff Davis, un purtator de cuvant al Pentagonului.
Aceasta racheta, a doua ICBM lansata de Phenian, "a fost trasa de la Mupyong-ni si a zburat aproximativ 1.000 de kilometri inainte sa cada in apele Marii Japoniei", a precizat el.
Ea a cazut la 90 de mile marine (167 de kilometri) de Insula japoneza Hokkaido, a precizat Davis.
El a subliniat ca lansarea nu a reprezentat vreo amenintare la adresa... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 22:50
Coreea de Nord a lansat marti o racheta balistica, iar aceasta a cazut in Marea Japoniei, a anuntat armata sud-coreeana.
Aceasta "racheta balistica neidentificata" a fost lansata de la o instalatie din apropiere de Banghyon, in Banghyonul de Nord, o provincie situata in vestul tarii, a anuntat armata sud-coreeana intr-un comunicat.
Racheta a cazut in Marea de Est, denumirea coreeana a Marii Japoniei, se arata in comunicat.
Ea ar fi cazut in zona economica exclusiva japoneza, adica la mai putin de 200 de mile marine de coastele Japoniei, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului japonez al Apararii pentru AFP.
Acest tir a avut loc pe 4 iulie, ziua nationala americana.
Reactia lui Donald Trump
Presedintele american Donald Trump a reactionat intr-un mesaj postat pe Twitter ca este "greu de crezut ca Japonia si Coreea de Sud vor mai suporta mult timp".
North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea.....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
"Poate ca China va face ceva important cu privire la Coreea de Nord si va pune capat acestei absurditati o data pentru totdeauna", afirma presedintele american in acest mesaj.
....and Japan will put up with this much longer. Perhaps China will put a heavy move on North Korea and end this nonsense once and for all!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
Casa Alba nu a reactionat imediat cu... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 07:51
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat el insusi lansarea rachetei de duminica, a doua intr-o saptamana, se arata in comunicate de presa ale Phenianului si in declaratii ale oficialilor nord-coreeni.
"Liderul Suprem a dat ordinul de lansare", supervizand operatiunea, arata CNN, care citeaza agentia de presa de stat din Coreea de Nord, KCNA. "Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele si si-a exprimat marea satisfactie, spunand ca e 'perfect'", se mai arata in comunicat.
Kim Jon-un ar mai fi spus ca testul a aratat ca racheta balistica cu raza medie de actiune Pukguksong-2 este gata de a fi data in folosinta si de a fi produsa in masa, a mai transmis KCNA.
Racheta mai fusese testata si in luna februarie a acestui an, aminteste CNN.
Coreea de Sud, care duminica a calificat aceasta lansare drept "iresponsabila", a anuntat luni ca operatiunea a aratat progrese in programul nuclear al Nordului.
Criticata pentru lansare de Coreea de Sud si de Japonia, Tokio transmitand ca actiunea e una "provocatoare" si "complet inacceptabila", Phenianul a replicat ca operatiunea a avut loc din cauza amenintarilor venite din partea Sudului, SUA si a Japoniei.
Tensiunile escaladeaza: Americanii au trimis un al doilea portavion in Coreea
Un oficial militar sud-coreean a transmis ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei.
Proiectilul a... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 19:39
Coreea de Nord a lansat o racheta balistica, a anuntat ministerul sud-coreean al Apararii, potrivit caruia este vorba de o "provocare" ce vizeaza sa testeze administratia presedintelui american, Donald Trump, transmite AFP.
Potrivit acestuia, racheta a fost lansata in jurul orei locale 07:55, duminica (22:55 GMT sambata), de la baza aeriana Banghyeon, situata in vestul Coreii de Nord, si s-a indreptat spre est, in directia Marii Japoniei (denumita de sud-coreeni Marea de Est - n.red.).
Racheta a parcurs circa 500 de kilometri, iar apoi a cazut in mare, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.
Acesta este primul tir cu racheta balistica efectuat de regimul nord-coreean dupa alegerea lui Donald Trump la presedintia SUA.
Reactia lui Trump
Ulterior, Comandamentul Strategic al SUA a dat asigurari ca racheta testata de Coreea de Nord era cu raza medie sau intermediara de actiune si nu o racheta intercontinentala asa cum a amenintat recent Phenianul.
Trump, care in aceste zile a primit vizita prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a asigurat Japonia de sustinerea totala a SUA.
"Vreau ca toata lumea sa inteleaga si sa fie constienta de faptul ca Statele Unite sustin Japonia, marele sau aliat, in proportie de 100%", a declarat Trump, intr-o scurta alocutiune in Florida.
"Ultimul tir cu racheta al Coreii de Nord este absolut intolerabil", a declarat, cu cateva secunde mai inainte, de pe acelasi podium, prim-ministrul japonez, Shinzo... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2017, ora 11:36
La 7 februarie 2016, Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC) a anuntat ca a reusit sa plaseze un satelit pe orbita dupa un tir de racheta considerat de o mare parte a comunitatii internationale ca un test de racheta balistica.
Racheta a fost trasa in jurul orei locale 9.00 de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreei de Nord.
In urma lansarii rachetei nord-coreene, tot la 7 februarie 2016, Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta la New York, la cererea Statelor Unite, Japoniei si Coreei de Sud.
Racheta nord-coreeana: Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONURacheta balistica a Coreei de Nord: Intreaga lume este furioasa si o vrea pedepsitaRacheta Coreei de Nord: Sudul anunta ca a recuperat un fragment din ea
Primele cercetari in domeniul constructiei de rachete balistice ale RPDC dateaza din anii '60 ai secolului trecut, cand Phenianul incerca sa-si dezvolte capacitatile strategice in colaborare cu China si ...citeste mai departe despre "Rachetele balistice lansate de Coreea de Nord de-a lungul istoriei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Februarie 2016, ora 13:43