Exercitiu aerian de o amploare fara precedent, lansat de SUA si Coreea de Sud

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 08:09
869 citiri
Exercitiu aerian de o amploare fara precedent, lansat de SUA si Coreea de Sud
Foto: Arhiva Pixabay

Coreea de Sud si SUA au dat startul, luni, celor mai ample exercitii aeriene comune de pana in prezent, manevre calificate de catre Phenian drept o "provocare totala", acestea intervenind la cateva zile dupa efectuarea unui tir cu o racheta intercontinentala nord-coreean.

Exercitiul denumit "Vigilant Ace", la care participa aproximativ 230 de avioane, intre care avioane stealth F-22 Raptor, si zeci de mii de militari, a inceput luni dimineata si urmeaza sa dureze cinci zile, potrivit fortelor aeriene ale Coreei de Sud, relateaza AFP, Reuters si dpa.

Chiar daca este vorba de manevre regulate, editia din acest an difera prin dimensiune si intensitate fata de precedentele, cu scopul de a exercita o presiune militara la adresa Phenianului, care saptamana trecuta a efectuat un tir cu racheta balistica intercontinentala Hwasong-15, noteaza Yonhap.

Pentru aceste exercitii, SUA au mobilizat sase avioane "invizibile" F-22 Raptor, nedetectabile de sistemul antiaerian nord-coreean, capabile sa atinga o viteza de 2.756 km/ora.

Este pentru prima oara cand la astfel de exercitii participa simultan sase F-22 Raptor americane in Peninsula Coreeana, conform agentiei de presa de la Seul.

In plus, sase avioane "invizibile" ultramoderne F-35A vor participa la aceste exercitii si cateva avioane F-35B stationate in Japonia vor survola Coreea de Sud.

Un grup de bombardiere strategice americane B-1B Lancer va fi trimis cu aceasta ocazie in Peninsula Coreeana pentru a efectua exercitii de bombardare, la fel si sase avioane de razboi electronic EA-18G, precum si 10 avioane de lupta F-15C si inca 10 avioane F-16, conform Yonhap.

In cursul acestor exercitii, fortele aeriene ale celor doua tari se vor antrena sa intercepteze avioane nord-coreene deasupra Coreei de Sud si sa se infiltreze in spatiul aerian nord-coreean in caz de urgenta pentru a lovi tinte nucleare si balistice, cum ar fi dispozitivul de tractare si lansare TEL.

Sunt prevazute si exercitii de lovire cu precizie a lansatoarelor de rachete multiple din Coreea de Nord si de prevenire a infiltrarii comandourilor nord-coreene pe mare.

Coreea de Nord a denuntat dinainte aceste aplicatii, acuzand administratia presedintelui american Donald Trump ca "doreste razboi nuclear cu orice pret".

Acest tip de manevre suscita de fiecare data indignarea regimului de la Phenian, care le considera drept o repetitie a invadarii teritoriului sau.

Tensiunile escaladeaza in regiune, in conditiile in care Coree ...citeste mai departe despre "Exercitiu aerian de o amploare fara precedent, lansat de SUA si Coreea de Sud" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exercitii militare Coreea SUA , #Stiri International